Prop. 71 S (2009-2010)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 160/2009 av 4. desember 2009 om innlemmelse i EØS-avtalen av rådsforordning nr. 2062/94 om opprettelse av et europeisk kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen (Bilbao-kontoret)

Til innholdsfortegnelse

4 Rådsforordning (EF) nr. 1112/2005 av 24. juni 2005 om endring av forordning (EF) nr. 2062/94 om opprettelse av et europeisk kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen

RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 308,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen, framlagt etter samråd med Den rådgivende komité for sikkerhet og helse på arbeidsplassen,

under henvisning til uttalelse fra Europaparlamentet 1 og

ut fra følgende betraktninger:

  1. Rådsforordning (EF) nr. 2062/94 av 18. juli 1994 om opprettelse av et europeisk kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen 2 inneholder bestemmelser om kontorets mål, oppgaver og organisasjon, særlig med hensyn til kontoret styre. Bestemmelsene ble endret etter Østerrikes, Finlands og Sveriges tiltredelse, da det medførte nye styremedlemmer.

  2. Helse og sikkerhet på arbeidsplassen, som er en vesentlig del av arbeidet med å fremme kvaliteten på sysselsettingen, er et av Den europeiske unions viktigste sosialpolitiske områder. I kommisjonsmeldingen «Tilpasninger til endringer i arbeidslivet og samfunnet: en ny fellesskapsstrategi for helse og sikkerhet på arbeidsplassen 2002-2006» av 11. mars 2002 framheves den viktige rollen som Det europeiske kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen, heretter kalt «kontoret», spiller når det gjelder å fremme og skape bevissthet om og forventning til den virksomhet som er nødvendig for å oppnå målene som fastsettes i meldingen.

  3. I rådsresolusjon av 3. juni 2002 om kommisjonsmeldingen «Tilpasninger til endringer i arbeidslivet og samfunnet: en ny fellesskapsstrategi for helse og sikkerhet på arbeidsplassen (2002-2006) 3 kreves det at kontoret spiller en ledende rolle i innsamlingen og spredningen av opplysninger om god praksis, holdningsskapende tiltak og forebygging av risikoer. Rådet oppfordrer Kommisjonen til gjennom kontoret å fremme samarbeidet mellom medlemsstatene og partene i arbeidslivet på europeisk plan foran en framtidig utvidelse, og ønsker velkommen Kommisjonens planer om å framlegge et forslag med det formål å forbedre kontorets drift og oppgaver på bakgrunn av den eksterne vurderingsrapporten og Den rådgivende komités uttalelse om denne rapporten.

  4. I sin resolusjon av 23.oktober 2002 om kommisjonsmeldingen «Tilpasninger til endringer i arbeidslivet og samfunnet: en ny fellesskapsstrategi for helse og sikkerhet på arbeidsplassen (2002-2006)» uttrykker Europaparlamentet også sin støtte til den ledende rollen kontoret er gitt som en viktig aktør innenfor ikke-lovgivende virksomhet når det gjelder helse og sikkerhet på europeisk plan, og håper at Den europeiske stiftelse for bedring av leve- og arbeidsvilkårene og kontoret vil fortsette å forbedre sitt samarbeid i tråd med deres respektive roller på dette innsatsområdet.

  5. I Den europeiske økonomiske og sosiale komités uttalelse av 17. juni 2002 om kommisjonsmeldingen «Tilpasninger til endringer i arbeidslivet og samfunnet: en ny fellesskapsstrategi for helse og sikkerhet på arbeidsplassen (2002-2006)» 4 framheves kontorets rolle i vurderingen av risikoene ved og behovet for regelmessig kontakt mellom kontoret og Den europeiske stiftelse for bedring av leve- og arbeidsvilkårene, for å unngå dobbeltarbeid og oppmuntre til fellestenkning.

  6. I kommisjonsmeldingen «Vurdering av Det europeiske kontor for sikkerhet og helse på arbeidsplassen», som ble utarbeidet i samsvar med artikkel 23 i forordning (EF) nr. 2062/94 og som bygger på en ekstern vurdering som ble foretatt i 2001, samt på bidrag fra styret og Kommisjonens rådgivende komité for sikkerhet og helse på arbeidsplassen, understrekes behovet for å endre forordning (EF) nr. 2062/94 for å opprettholde og forbedre kontorets og kontorets forvaltningsstrukturers effektivitet.

  7. Europaparlamentet har oppfordret Kommisjonen til å revidere styrenes sammensetning og arbeidsmetoder og framlegge egnede forslag.

  8. Styrene for kontoret, Det europeiske senter for yrkesrettet opplæring og Den europeiske stiftelse for bedring av leve- og arbeidsvilkårene har framlagt for Kommisjonen en felles uttalelse om hvordan disse styrene skal fungere i framtiden.

  9. Trepartsstyringen av kontoret, Det europeiske senter for yrkesrettet opplæring og Den europeiske stiftelse for bedring av leve- og arbeidsvilkårene, som består av representanter fra regjeringer, arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner, er en forutsetning for disse organenes resultater.

  10. Deltakingen av partene i arbeidslivet i styringen av disse tre fellesskapsorganene skaper en særegenhet som krever at de fungerer i samsvar med felles regler.

  11. Det har vist seg at forekomsten innenfor for trepartsstyret av disse tre gruppene fra regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere, samt utpeking av en koordinator for gruppene av arbeidsgivere og arbeidstakere, er av vesentlig betydning. Ordningen bør derfor formaliseres og utvides til også å omfatte regjeringsgruppen. I tråd med retningslinjene for opprettelsen av framtidige fellesskapsorganer som inngår i kommisjonsmeldingen «Rammen for europeiske reguleringsmyndigheter», særlig behovet for at de berørte parter er representert i styrene for disse organene, og i tråd med de prinsipper som stats- og regjeringssjefene er blitt enige om for å få partene i arbeidslivet til å delta mer aktivt i fastsettelsen av den sosialpolitiske dagsorden, bør alle styremedlemmer (representanter fra regjeringer, arbeidsgivere, arbeidstakere og fra Kommisjonen) ha én stemme hver.

  12. Fortsatt trepartsrepresentasjon fra hver medlemsstat sikrer at alle viktige berørte parter involveres, og at det tas hensyn til mangfoldet av interesser og tilnæringsmåter som preger sosiale spørsmål.

  13. Det er nødvendig å foregripe de praktiske følgene som den kommende utvidelsen av Den europeiske union vil få for kontoret. Styrets sammensetning og virkemåte bør tilpasses for å ta hensyn til nye medlemsstaters tiltredelse.

  14. Arbeidsutvalget, som fastsettes i styrets forretningsorden, må styrkes for å sikre kontinuitet i kontorets arbeid og en effektiv beslutningsprosess. Arbeidsutvalgets sammensetning bør fortsatt gjenspeile styrets trepartsstruktur.

  15. I henhold til traktatens artikkel 3 skal Fellesskapet i all sin virksomhet ha som mål å fjerne ulikheter og fremme likhet mellom menn og kvinner. Det bør derfor oppmuntres til en jevn fordeling av menn og kvinner i styrets sammensetning.

  16. Forordning (EF) nr. 2062/94 bør derfor endres.

  17. Traktaten gir ingen annen myndighet for vedtakelse av denne forordning enn artikkel 308 -

VEDTATT DENNE FORORDNING:

Artikkel 1

I forordning (EF) nr. 2062/94 gjøres følgende endringer:

1.Artikkel 2 skal lyde:
«Artikkel 2
Mål
For å forbedre arbeidsmiljøet med hensyn til vern av arbeidstakeres sikkerhet og helse som fastsatt i traktaten og etterfølgende fellesskapsstrategier og -handlingsprogrammer for helse og sikkerhet på arbeidsplassen, skal kontorets mål være å gi fellesskapsorganene, medlemsstatene, partene i arbeidslivet og de berørte kretser alle relevante tekniske, vitenskapelige og økonomiske opplysninger på området sikkerhet og helse på arbeidsplassen.»
2.I artikkel 3 gjøres følgende endringer:
I artikkel 1 gjøres følgende endringer:
i)Bokstav a) og b) skal lyde:
«a)å innhente, analysere og spre tekniske, vitenskapelige og økonomiske opplysninger i medlemsstatene med henblikk på å informere fellesskapsorganene, medlemsstatene og berørte kretser; målet med innhentingen er å kartlegge risikoer og god praksis samt eksisterende nasjonale prioriterte områder og programmer og framskaffe de opplysninger som er nødvendige for Fellesskapets prioriterte områder og programmer,
b)å innhente og analysere tekniske, vitenskapelig og økonomiske opplysninger om forskning på sikkerhet og helse på arbeidsplassen og annen forskningsvirksomhet som omfatter aspekter i forbindelse med sikkerhet og helse på arbeidsplassen, og å spre resultatene av forskningen og forskningsvirksomheten,»
ii)Bokstav h) og i) skal lyde:
«h)å skaffe tekniske, vitenskapelige og økonomiske opplysninger om metoder og virkemidler til å gjennomføre forebyggende virksomhet, fastsette god praksis og fremme forebyggende tiltak, idet det tas særlig hensyn til små og mellomstore bedrifters særlige problemer. Når det gjelder god praksis, bør kontoret særlig legge vekt på slik praksis som utgjør praktiske virkemidler som kan brukes i vurderingen av risikoer for sikkerhet og helse på arbeidsplassen, og til å finne fram til de tiltak som kan treffes for å håndtere disse risikoene,
i)å bidra til utviklingen av fellesskapsstrategier og -handlingsprogrammer i forbindelse med sikkerhet og helse på arbeidsplassen, uten at det berører Kommisjonens ansvarsområde.»
iii)Ny bokstav j) skal lyde:
«j)Kontoret skal sørge for at opplysningene som spres er forståelige for sluttbrukerne. For å nå dette målet skal kontoret arbeide nært med de nasjonale knutepunktene nevnt i artikkel 4 nr. 1, i samsvar med bestemmelsene i artikkel 4 nr. 2,»
b)Nr. 2 skal lyde:
«2.Kontoret skal arbeide så tett som mulig med de institusjoner, stiftelser, spesialorganer og programmer som finnes på fellesskapsplan, for å unngå dobbeltarbeid. Kontoret skal særlig sørge for hensiktsmessig samarbeid med Den europeiske stiftelse for bedring av leve- og arbeidsvilkårene, uten at det berører kontorets egne mål.»
3.I artikkel 4 gjøres følgende endringer:
a)I artikkel 4 skal nr. 1 lyde:
«1.Kontoret skal opprette et nett som skal omfatte
-de viktigste elementene i de nasjonale informasjonsnettene, herunder de nasjonale organisasjonene til partene i arbeidslivet, i samsvar med nasjonal lovgivning og/eller praksis,
-de nasjonale knutepunktene,
-eventuelle framtidige temasentre.»
b)I artikkel 4 nr. 2 skal første og annet ledd lyde:
«2.Medlemsstatene skal regelmessig underrette kontoret om de viktigste elementene som utgjør deres nasjonale informasjonsnett for helse og sikkerhet på arbeidsplassen, herunder enhver institusjon som etter deres oppfatning kan kunne bidra til kontorets arbeid, idet det tas hensyn til behovet for å sikre bredest mulig dekning av deres territorium.
Vedkommende nasjonale myndigheter, eller en nasjonal institusjon utpekt av dem til nasjonalt knutepunkt, skal samordne og/eller overføre opplysningene som skal framlegges for kontoret på nasjonalt plan innenfor rammen av en avtale mellom hvert knutepunkt og kontoret på grunnlag av arbeidsprogrammet som kontoret har vedtatt.
Nasjonale myndigheter skal ta hensyn til synspunktene til partene i arbeidslivet på nasjonalt plan, i samsvar med nasjonal lovgivning og/eller praksis.»
4.Ny artikkel 7a skal lyde:
«Artikkel 7a
Styrings- og forvaltningsstrukturer
Kontorets styrings- og forvaltningsstruktur skal bestå av
a)et styre,
b)et arbeidsutvalg,
c)en direktør.»
5.Artikkel 8 skal lyde:
«Artikkel 8
Styre
1.Styret skal bestå av
a)et medlem fra hver medlemsstat som representerer regjeringen,
b)et medlem fra hver medlemsstat som representerer arbeidsgiverorganisasjonene,
c)et medlem fra hver medlemsstat som representerer arbeidstakerorganisasjonene,
d)tre medlemmer som representerer Kommisjonen.
2.Medlemmene nevnt i nr. 1 bokstav a), b) og c) skal oppnevnes av Rådet blant medlemmene og varamedlemmene i Den rådgivende komité for sikkerhet og helse på arbeidsplassen.
Medlemmene nevnt i nr. 1 bokstav a) skal oppnevnes etter forslag fra medlemsstatene.
Medlemmene nevnt nr. 1 bokstav b) og c) skal oppnevnes etter forslag fra de respektive gruppers talsmenn i komiteen.
Forslagene fra de tre gruppene i komiteen skal framlegges for Rådet. Forslagene skal også framlegges for Kommisjonen til orientering.
Rådet skal samtidig og på samme vilkår som for medlemmet oppnevne et varamedlem som skal delta på styremøter bare når medlemmet er fraværende.
Kommisjonen skal selv oppnevne de medlemmer og styremedlemmer som skal representere den, idet den tar hensyn til en jevn fordeling av menn og kvinner.
Når medlemsstatene, arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene legger fram sine lister over kandidater, skal de forsøke å sørge for at alle berørte økonomiske sektorer er rettferdig representert og at det er en lik fordeling av menn og kvinner i styret. Listene skal framlegges innen tre måneder etter at medlemskapet i Den rådgivende komité for helse og sikkerhet på arbeidsplassen er fornyet i samsvar med bestemmelsene i artikkel 3 nr. 3 og 4 og artikkel 4 nr. 1 i rådsbeslutning av 22. juli 2003 om nedsettelse av en rådgivende komité for sikkerhet og helse på arbeidsplassen

EUT C 218 av 13.9.2003, s. 1.

.
Listen over styremedlemmene skal offentliggjøres av Rådet i Den europeiske unions tidende og av kontoret på kontorets nettsted.
3.Styremedlemmene skal oppnevnes for tre år. Mandatet skal kunne fornyes.
Den dag denne forordning trer i kraft skal unntaksvis mandatperioden til de sittende styremedlemmene forlenges til et nytt styre er oppnevnt i samsvar med bestemmelsene i nr. 2.
Ved mandatets utløp eller ved fratredelse skal medlemmene fortsette i styret fram til deres mandat er fornyet eller til de avløses.
4.Representantene fra regjeringene, arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene skal danne hver sin gruppe. Hver gruppe skal utpeke en koordinator som skal delta på styremøtene. Koordinatorene for arbeidsgivernes og arbeidstakernes grupper skal være representanter for sine respektive organisasjoner på europeisk plan. Koordinatorer som ikke er utpekt av styremedlemmene i henhold til nr. 1, skal delta på møtene uten stemmerett.
Styret skal velge en leder og tre nestledere, én blant hver av de tre ovennevnte gruppene og én blant Kommisjonens representanter, for et tidsom på ett år, som kan fornyes.
5.Lederen skal innkalle styret minst en gang i året. Lederen skal innkalle til ytterligere møter på anmodning fra minst en tredel av styremedlemmene.
6.Alle styremedlemmene skal ha én stemme hver, og beslutninger skal treffes med absolutt flertall. Beslutninger innenfor rammen av det årlige arbeidsprogrammet og som får følger for de nasjonale knutepunkters budsjett, skal imidlertid kreve samtykke også av flertallet i regjeringsgruppen.
Styret skal utarbeide en skriftlig framgangsmåte for beslutningstaking, som første ledd får tilsvarende anvendelse på.
7.Etter en uttalelse fra Kommisjonen skal styret vedta sin forretningsorden der de praktiske gjennomføringsregler for arbeidet fastsettes. Forretningsordenen oversendes Europaparlamentet og Rådet til orientering. Innen et tidsrom på tre måneder etter at Rådet har mottatt forretningsordenen, kan imidlertid Rådet med simpelt flertall endre forretningsordenen.
8.Styret skal nedsette et arbeidsutvalg med 11 medlemmer. Arbeidsutvalget skal bestå av styrets leder og de tre nestlederne, én koordinator per gruppe som nevnt i nr. 4 første ledd og ytterligere én representant fra hver gruppe og fra Kommisjonen. Hver gruppe kan utpeke høyst tre varamedlemmer som skal delta på arbeidsutvalgets møter når de ordinære medlemmene er fraværende.
9.Uten at det berører direktørens ansvarsområder som fastsatt i artikkel 11, skal arbeidsutvalget etter mandat fra styret overvåke gjennomføringen av styrets beslutninger og treffe alle nødvendige tiltak i forbindelse med kontorets forvaltning mellom styremøtene. Styret kan ikke delegere ansvarsområdene omhandlet i artikkel 10, 13, 14 og 15 til arbeidsutvalget.
10.Det årlige antallet møter i arbeidsutvalget skal fastsettes av styret. Arbeidsutvalgets leder skal innkalle til ytterligere møter på anmodning fra dets medlemmer.
11.Arbeidsutvalget skal treffe beslutninger ved enighet. Dersom det ikke oppnås enighet, skal arbeidsutvalget henvise saken til styret som treffer beslutning.
12.Styret skal omgående få fullstendige opplysninger om arbeidsutvalgets virksomhet og de beslutninger det har tatt.
6.I artikkel 9 skal nytt ledd lyde:
«Styrelederen og direktøren for Den europeiske stiftelse for bedring av leve- og arbeidsvilkårene skal ha rett til å delta på styremøtene som observatører.»
7.I artikkel 10 gjøres følgende endringer:
a)I artikkel 10 nr. 1 skal første ledd lyde:
«Styret skal fastsette arbeidsutvalgets strategiske mål. Styret skal særlig vedta budsjettet, det fireårige, løpende programmet og det årlige arbeidsprogrammet på grunnlag av et utkast utarbeidet av direktøren nevnt i artikkel 11, etter samråd med Kommisjonens kontorer og Den rådgivende komité for sikkerhet og helse på arbeidsplassen.»
b)I artikkel 10 nr. 1 oppheves fjerde ledd.
8.I artikkel 11 skal nr. 2 lyde:
«2.Direktøren skal være kontorets rettslige representant, og skal ha ansvaret for
a)korrekt utarbeiding og gjennomføring av de beslutninger og programmer som styret og arbeidsutvalget vedtar,
b)kontorets forvaltning og daglige ledelse,
c)utarbeiding og offentliggjøring av rapporten nevnt i artikkel 10 nr. 2,
d)gjennomføringen av de fastsatte oppgaver,
e)alle personalsaker,
f)forberedelsene til styremøtene og arbeidsutvalgets møter.»
9.Gjelder ikke norsk tekst.

Artikkel 2

Denne forordning trer i kraft den 20. dag etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Denne forordning er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Luxembourg, 24. juni 2005.

For Rådet

L. LUX

Formann

Fotnoter

1.

Uttalelse avgitt 28. april 2005 (ennå ikke offentliggjort i EUT).

2.

EFT L 216 av 20.8.1994, s. 1. Forordningen sist endret ved forordning (EF, Euratom) nr. 1654/2003 (EUT L 245 av 29.9.2003, s. 38).

3.

EFT C 161 av 5.7.2002, s. 1.

4.

EFT C 241 av 7.10.2002, s. 100.

Til forsiden