Prop. 74 L (2009-2010)

Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service vedrørende opprettelse av tariffavtale i virksomheter innenfor helse og omsorg, attføring og bedriftshelsetjeneste

Til innholdsfortegnelse

3 Omfang og virkninger av konflikten

Streiken omfattet fra 26. januar 2010 48 sykepleiere ved følgende sykehjem:

  • Oppsalhjemmet (Norlandia), Oslo - 14 sykepleiere

  • Midtåsenhjemmet (Adecco), Oslo - 8 sykepleiere

  • Paulus sykehjem (Attendo), Oslo - 11 sykepleiere

  • St. Hanshaugen omsorgssenter (Carema), Oslo - 5 sykepleiere

  • Boganes sykehjem (Norlandia), Rogaland - 10 sykepleiere.

Fra 28. januar 2010 ble streiken utvidet med ytterligere 50 sykepleiere slik:

  • Lambertseter sykehjem (Norlandia), Oslo - 15 sykepleiere

  • Madserud sykehjem (Norlandia), Oslo - 11 sykepleiere

  • Haukeland hotell (Medirest), Bergen - 7 sykepleiere

  • Søreide sykehjem (Aleris omsorg), Bergen - 7 sykepleiere

  • Gullhaug bo- og behandlingshjem (Attendo), Bærum - 6 sykepleiere

  • ytterligere 3 sykepleiere ved Oppsalhjemmet

  • ytterligere 1 sykepleier ved Boganes sykehjem

Senere har Norsk Sykepleierforbund varslet at ytterligere 46 medlemmer ville bli tatt ut i streik fra 13. februar 2010.

Arbeidsdepartementet har blitt holdt løpende orientert av Helse- og omsorgsdepartementet om Statens helsetilsyns vurdering av de konsekvenser streiken har medført. Om ettermiddagen fredag 5. februar 2010 mottok departementet en rapport hvor Statens helsetilsyn konkluderte med at den pågående arbeidskonflikten innebar fare for liv og helse.

Bakgrunnen for Helsetilsynets vurdering var for det første at NHO Service på formiddagen 5. februar 2010 varslet at sykehotellet ved Haukeland sykehus i Bergen som følge av streiken ville bli stengt fra kl. 22.00 samme dag. Statens helsetilsyn anmodet umiddelbart Helsetilsynet i Hordaland om å innhente en konsekvensanalyse fra direktøren ved Helse Bergen HF av hva en stengning av sykehotellet ville innebære. I tilbakemeldingen fra Helsetilsynet i Hordaland til Statens helsetilsyn fremgår det blant annet at:

«... Det er ca. 60-70 pasienter inneliggende pr. i dag, derav 18 kreftpasienter. Det å avbryte en stråleterapisekvens [vil] føre til at pasientene får betydelig endret prognose.

Søndag ettermiddag vil tallet være omtrent 150-160 pasienter.

Sykehuset har vurdert muligheten for å omplassere pasientene, men dette er ikke mulig uten at det vil bli fare for liv og helse, da pasienthotellet er en del av sykehusets sengekapasitet.

Ledelsen for sykehuset vurderer situasjonen som uforsvarlig. Dersom pasientene skal omplasseres til andre deler av sykehuset vil dette gå ut over beredskap og øyeblikkelig hjelp, noe som vil være uforsvarlig.»

Samme dag mottok Statens helsetilsyn også en bekymringsmelding fra Helsetilsynet i Oslo og Akershus, basert på meldinger fra Lovisenberg sykehus og Legevakten i Oslo, om bemanningssituasjonen på Lambertseter sykehjem.

På bakgrunn av ovennevnte har Statens helsetilsyn konkludert med følgende:

«Statens helsetilsyn anser at stenging av pasienthotellet ved Haukeland sykehus i Bergen, vil få alvorlige konsekvenser for pasienter som er til behandling for kreftsykdommer.

Statens helsetilsyn anser at bemanningen ved Lambertseter sykehjem innebærer fare for pasientenes liv og helse.

Konklusjon:

Statens helsetilsyn finner at nevnte forhold hver i sær og samlet gjør at den pågående arbeidskonflikten innebærer fare for liv og helse.»

Arbeidsministeren innkalte Norsk Sykepleierforbund og NHO Service til et møte fredag 5. februar 2010 på ettermiddagen. Partene bekreftet på møtet at det ikke forelå noen mulighet for å komme til enighet.

Statsråden meddelte at regjeringen så alvorlig på de konsekvenser for liv og helse konflikten medførte, og at regjeringen derfor hadde besluttet å fremme forslag om tvungen lønnsnemndbehandling av tvisten. Etter henstilling fra arbeidsministeren meddelte Norsk Sykepleierforbund at de ville avslutte streiken og gjenoppta arbeidet.