Høringssvar fra Gjøvik kommune

Dato: 25.05.2022

Overordnet vurdering:

Gjøvik kommune har et godt samarbeid og en god dialog med Innlandet politidistrikt, Gjøvik politistasjon og kommunens politikontakt. Samarbeidsavtalen mellom politiet og kommunen gir et godt grunnlag for kontakt og samhandling rundt aktuelle tiltak.

Vurderinger og innspill som politiet bør merke seg og følge opp:

  • Trygghetsperspektivet er viktig for kommunens innbyggere.
  • Det er viktig å prioritere forebyggende virksomhet - i hele kommunen.
  • Det forebyggende teamet ved Gjøvik politistasjon må opprettholdes videre - med de antall stillinger som det har i dag.
  • Det er nødvendig med en flåtestyring av politibiler som gir kort lokal responstid.
  • Det bør reetableres en politiarrest på Gjøvik, gjerne i samarbeid med Vestoppland fengsel.
  • Politiet bør ha eget opplegg for befolkningsvarsling til innbyggerne.
  • Mer samarbeid med NTNU Gjøvik - og sikkerhetsmiljøet rundt NorSIS og Slettmeg, for å utnytte den kompetansen som er tilgjengelig.
  • Politimesteren bør være med i de faste årlige dialogmøtene med kommunene/regionene.

Gjøvik kommune ber om at Innlandet politidistrikt tilføres nødvendige ressurser og personell for å løse de utfordringer som er knyttet til situasjonen øst i distriktet/ved grensen - slik at dette ikke går ut over de tilgjengelige og nødvendige ressurser, bemanning og tjenester vest i politidistriktet.

Råd - svar/innspill vs. utsendte spørsmål:

  1. Ressurstilgangen vil være den grunnleggende utfordringen i kommunene. Samfunnsutviklingen vi ser i dag vil kreve mer samordnet innsats - med disponering av mer tid og personell til å følge opp de tiltak som er nødvendig for både forebyggende virksomhet, lokal beredsdkap og tjenester ellers.
  2. Kommunene er i utgangspunktet tilfreds med den utvikling, struktur og de tjenester som i dag har etablert seg.
    Gjennom løpende beredskapssamarbeid og kontakt i kommunens beredskapsråd og kriseledelse - og med samarbeidsavtale om tjenester - med oppfølging i politiråd, SLT-arbeid og av egen politikontakt, er det etablert et godt grunnlag for samhandling og dialog.
  3. Det er viktig at aktørene møtes jevnlig, blir kjent med hverandres utfordringer, vurderinger og prioriteringer - som utgangspunkt for samhandling om de tiltak som en i fellesskap finner å ville prioritere.
    Kommunens ressursrammer er presset, slik at det løpende er behov for å prioritere og tilpasse rammer opp mot de tjenester og aktiviteter som må løses og gis til innbyggere og næringsliv.
    Å sikre innbyggernes trygghet er en prioritert oppgave i kommunen. Så lang det er mulig vil kommunen forsøke å følge opp samhandling og felles tiltak - innenfor tilgjengelige rammer.
    I dag har de fleste kommuner etablert systemer for befolkningsvarsling - basert på adresser eller geografiske lokalsjoner. Tilsvarende befolkningsvarslingssystem må det sørges for blir etablert ved politiets operasjonssentraler - slik at politiet selv kan varsle ved akutte hendelser de i første fase har ansvar for å lede håndteringen av.
  4. Det er viktig og avgjørende at politiet er synlig og tilgjengelog lokalt. De ulike deler av kommunen, som Biri og Snertingdal, må få tjenester og dekkes av en beredskap som forebygger kriminalitet og gir trygghet i lokalsamfunnenen.
    Der et nødvendig at de digitale løsningene for sivile tjenester utvikles og blir lett tilgjengelige for innbyggerne i kommunene. Nødvendig kapasitet må settes inn til oppfølging.
  5. Kommunen ser i dag ikke behov for et nytt tjenestested i kommunen.

Vedlegg