Høringssvar fra Holmestrand kommune

Dato: 01.06.2022

Svar fra Holmestrand kommune

Spørsmål 1: Holmestrand kommune mener det vil bli en utfordring med ressurssituasjonen framover for både kommune og politi. Det forventes at mer skal løses for mindre. Ved store og små uønskede hendelser vil kommunen fortsatt ha behov for bistand fra politiet, selv om ressursene er begrenset. Kommunen og politiet må samarbeide godt om gode forebyggende tiltak slik at de ressursene som er tilgjengelig blir brukt effektivt. Holmestrand kommune har fått inntrykk av at mye av politiets arbeid er hendelsesstyrt. Kunnskap om hvilke tjenester politiet bidrar med inn i kommunen ut over det som er hendelsesstyrt er viktig for å få til et best mulig samarbeid.

Områder som vil være utfordrende framover er: ungdomskriminalitet, rus, nettbasert kriminalitet, et økende skille mellom ressurssterke og ressurssvake innbyggere, og økende økonomisk mislighold og gjeldsordninger. Det at ikke alle er på digitale plattformer, vil gjøre at ikke alle får samme tilgang til den hjelpen som blir digitalisert.

Spørsmål 2:Kommunen har et godt samarbeid med politiets forebyggere på flere arenaer og møtepunkter, og med politiets ledelse gjennom møter i Politiråd. Operativt tilstedeværende politi sees på som svært positivt i et forebyggende perspektiv. Det er rapportert hendelser til Holmestrand kommune der politiet ikke har rykket ut. Det gir en bekymring om tilgjengelige ressurser er tilstrekkelig. Skolene ønsker seg litt mer synlig politi, og kommunen for øvrig ønsker at forebyggere og patruljer kan være tilstede i kommunen på ettermiddag/kveld for å skape relasjoner med ungdommen, og jobbe mer inn i miljøer som er utfordrende.

Spørsmål 3:Holmestrand kommune revitaliserer en modell som kalles "På tvers" i lokale team. Der samles ressurser fra kommunens ulike tjenester for å ta tak i konkrete bekymringer som gjelder kommunens barn og unge. Kommunen ser dette som gode arenaer for samarbeid med politikontakt/forebygger, og ønsker denne ressursen inn i arbeidet.

Spørsmål 4:Det er viktig å ta med i betraktningen at det fortsatt er mange som ikke er digitale. Eldre og noen andre grupper i samfunnet har ikke kunnskapen eller muligheten til å benytte digitale tjenester. For å ivareta dem, er det viktig at politistasjonen i Holmestrand fortsatt kan ta i mot både på telefon og henvendelser ved fysisk oppmøte. Politistasjonen er i dag åpen en dag i uken. Det er ønskelig med utvidet åpningstid for fysisk oppmøte.

Det er ønskelig med bemanning slik at politi kan være synlige i byen og møte ungdommene der de oppholder seg. Det vil kunne bidra til å bygge gode relasjoner til ungdommen, og politiet får god lokalkunnskap om hvem, hvor og når, og kan lettere forebygge uheldige hendelser.

Spørsmål 5: Kommunen har egen politistasjon lokalisert sentralt i Holmestrand sentrum. Det er ikke avgjørende for tjenestetilbudet at politistasjonen er lokalisert i kommunen, men at det er ressurser tilgjengelig som kan mobiliseres når det er behov. Ved en uønsket hendelse i kommunen der det er behov for bistand fra politiet, vil utrykningstiden avhenge av hvor nærmeste tilgjengelige patrulje befinner seg. Ved dedikerte ressurser til kommunen, vil innbyggerne være trygge på at det til en hver tid befinner seg politi i kommunen. Dersom det opprettes nye tjenestesteder må det ikke gå på bekostning av de ressursene som benyttes i dag!