Høringssvar fra Gjerdrum kommune

Dato: 30.05.2022

1. Hvilke utfordringer mener dere kommunen vil stå overfor innenfor områdene forebygging, beredskap og sivile tjenester de neste årene?

Kommunen har det siste året hatt store ressurser bundet opp i arbeid med håndtering av leirskredet som rammet kommunen i desember 2020. Samtidig har vi hatt store belastninger av koronapandemien. Det er usikkerhet knyttet til hvordan de videre ettervirkningene av skredet påvirker ulike tjenester hva gjelder belastning på ressurser, og behov som vil kunne oppstå. Fra tidligere katastrofer vet vi at noen grupper i befolkningen rammes hardt når infrastruktur og samfunnsinstitusjoner bryter sammen. Dette gjelder særlig barn og unge, samt innbyggere med belastninger i livet eller særskilt behov for oppfølging. En stor satsing på å rekruttere fagpersoner med kompetanse på psykisk helse, spesielt traumer, har vært nødvendig i etterkant av raset.

Kommunen har foreløpig ikke full oversikt over hva langtidsvirkningene av denne perioden resulterer i for barn og unge, men er forberedt på at kommunen vil ha en tilleggsbelastning knyttet til psykiske helseutfordringer i årene som kommer. Rus vil også trolig være en tilleggsbelastning. På sikt vil målet være at befolkningens i minst mulig grad skal slite med helseproblemer, skolefrafall og arbeidsuførhet etter skredet, og at samhold i lokalsamfunnet og tillit til ledelse og myndigheter opprettholdes.

Det har blitt rekruttert flere ressurser som vil spille en viktig rolle i arbeidet med å forebygge rus, kriminalitet og utenforskap det siste året. Et systematisk samarbeid mellom arbeidet i kommunene og politiet er avgjørende for vellykket forebygging. Det er etablert møtepunkter gjennom SLT-strukturen som vil være viktig å opprettholde og utvikle for å ivareta det proaktive arbeidet. Målet er at dette bidrar til tidligere identifisering av utfordringer både for enkeltungdom og grupper, og er et viktig bidrag i å forebygge utvikling av helse-, rus- og psykososiale problemer. Ved å fange opp utfordringer tidlig kan vi forebygge lange, alvorlige og/eller kroniske forløp.

Kriminalitet foregår i stadig større grad også på nett. I samarbeid med politiet blir det viktig å sikre oppdaterte rutiner og informasjon som i skolene etter hvert som man får mer kunnskap om denne problematikken. Gjennom bruk av digitale enheter vil ungdom kunne bli utsatt for, eller innblandet i, ulike former for kriminalitet. Dette vil kunne skje uavhengig av hvor de oppholder seg. Vi forventer at det vil være behov for kompetanseheving og ressurser som kan jobbe med forebygging og oppfølging av dette.

Statistikken viser ikke spesielle utfordringer med kriminalitet blant unge i Gjerdrum. Oppdaterte tall på rusbruk blant unge vil foreligge når resultatene av Ungdata 2022 blir offentliggjort innen kort tid. I regionen Romerike har vi hatt en økning i ran mellom unge. Statistikken for ungdomskriminalitet registreres i kommunen der lovbruddet skjer, og viser ikke bostedskommunen til de unge. Det er derfor vanskelig å si hvorvidt ungdom fra Gjerdrum er involvert i kriminelle handlinger i andre kommuner. Ungdom i Gjerdrum over ungdomsskolealder tilbringer mye tid ute av kommunen da vi ikke har lokal videregående skole i kommunen. Tett kontakt mellom politiet, og flerfaglig samarbeid mellom kommunale tjenester, og på tvers av kommunene, er viktig å ivareta for å fange opp utfordringer. . Politikontaktens kommunikasjon med kommunen i de ulike nivåene spiller en viktig rolle i dette arbeidet.

Gjerdrum kommune gjennomfører i disse dager en ny, helhetlig ROS-analyse. Det vil gi oss en fornyet oversikt over sårbarhet og risiko i kommunen.

2. Er kommunen tilfreds med politiets bemanningsutvikling, tjenestestedstruktur og tjenestetilbud? Hvis ikke, hva er årsakene?

Gjerdrum kommune har etter leirskredet i desember 2020 har hatt samhandling med politiet på ulike nivåer gjennom de ulike fasene. Dette har gitt oss verdifulle erfaringer om viktigheten av godt samarbeid med politiet. Oppsummert er kommunen tilfreds med samhandlingen gjennom hele perioden.

Gjerdrum kommune hadde ikke eget tjenestested i kommunen før nærpolitireformen. På systemnivå bidro reformen til at kontakten med politiet ble mer systematisk ved at vi fikk en egen ansatt som var kommunens kontaktperson. Politikontakten gjør at det er enklere å komme i kontakt med politiet, og å etablere et mer helhetlig samarbeid. Politikontaktens tilgjengelighet og mulighet til å prioritere deltakelse på ulike møtearenaer oppleves som svært viktig. Tett dialog og samarbeid er viktig for kontinuiteten i det kriminalitetsforebyggende arbeidet.

I etterkant av omorganiseringen i politiet har det vært utskiftinger i roller og funksjoner. Det har periodevis vært noe uklarhet knyttet til rolleforståelsen til de ulike stillingene i politiet. Tett kommunikasjon mellom kommune og politi bidrar til at de ulike partene får forståelse for samarbeidspartneres mandat og arbeid. Tilbakemeldinger tilsier at det den siste tiden har det vært en økning i antall besøk fra politiet på åpne arenaer, og at politiet er mer synlig på arrangementer. Dette oppleves som verdifullt.

Det har vært en utfordring for saksbehandlere og andre ansatte å komme i kontakt med riktig funksjon i politiet ved telefonhenvendelser. Dette gjelder eksempelvis ved behov for drøfting, eller for å få en politifaglig vurdering i enkeltsaker. Ansatte opplever både å komme til feil fagområde i politiet, eller å ikke få kontakt.

Gjerdrum er en liten kommune med store naboer. Vi deler tjenestested med to byer, Lillestrøm og Jessheim, som begge har høyere kriminalitetstrykk. Det vil derfor alltid være en utfordring at politiets ressurser må prioriteres i andre områder. Ved uforutsette hendelser der man har ønske om bistand fra politiet, tilsier tilbakemelding fra virksomhetene at responsen er uforutsigbar og avhengig av situasjonen i distriktet for øvrig. Det oppleves som viktig at politiet har kjennskap til lokale forhold og kommunens hjelpeapparat for god oppfølging og håndtering av enkeltsaker. Dette er vanskeligere når distriktene er store og mange ulike ansatte skal jobbe i samme område.

Tilbakemeldinger tilsier at veien mellom innbyggerne og politiet har blitt lenger og mer utilgjengelig i saker der det er ønskelig eller nødvendig med personlig oppmøte. Eksempler er anmeldelser eller pass- og våpensøknader som skal behandles. For mange oppleves dette som vanskeligere å få ordnet etter at tjenestene ble sentralisert.

3. Både kommunen og politiet har ansvar for å sikre innbyggernes trygghet og gode tjenester. Hvordan kan polititjenestene og samarbeidet mellom kommunen, politiet og ev. andre lokale aktører som nabokommuner og fylket videreutvikles for å sikre dette?

I det kriminalitetsforebyggende arbeidet har Gjerdrum kommune et godt etablert samarbeid med nabokommunen Nannestad, som vi også deler politikontakt med. Faste, felles møter mellom politikontakt, oppsøkende tjenester, lavterskeltjenester og andre som jobber i ungdomsmiljøene, er et viktig verktøy for å ha oversikt over trender og miljøene som beveger seg på tvers av kommunegrensene. Dialog mellom de som jobber forebyggende i politiet og ulike tjenester i kommune er et viktig bidrag til kompetanseutveksling og økt rolleforståelse. Dette gjelder både utveksling av lokalkunnskap, relasjonsoverføring til enkeltpersoner og fagkunnskap. Det er et ønske å kunne videreutvikle det aktive samarbeid i miljøene mellom kommunene i samarbeid med politiet dersom ressurssituasjonen tillater det. Felles kompetanseløft med viktige forebyggende temaer for å sikre innbyggernes trygghet og gode tjenester kan være et godt tiltak.

Det er viktig at kommunene systematisk og raskt mottar informasjon om rutineendringer, endringer i praksis eller lokale variasjoner internt hos politiet som kan være relevant. Et eksempel på dette kan være hvis politiet i en periode ikke kan prioritere å gjennomføre bekymringssamtaler med ungdom. Et annet eksempel er dersom en anmeldt sak ikke vil bli etterforsket. Å få informasjon om årsaker til at en sak ikke blir etterforsket, eller en bekymring ikke blir fulgt opp, kan innvirke på videre oppfølging for f.eks barneverntjenesten. Det er forskjell på hvordan man vurderer saken hvis det skyldes ressurssituasjonen hos politiet, mangelfullt grunnlag i anmeldelsen, forsinkelser, endret fokus for politiet, eller at politiet ser det som usannsynlig at etterforskning vil føre til noe mer. Gode rutiner for oppdateringer og informasjon til kommunen gjør det mulig å tilpasse praksis til beste for innbyggerne.

I Gjerdrum arbeides det for å tilgjengeliggjøre kommunalt ansatte med ulik fag- og spisskompetanse, også på kveldstid, f.eks innenfor psykisk helse og rus. Godt samarbeid er en grunnleggende forutsetning for å skape gode tjenester og videreutvikle tjenestetilbudet til innbyggernes beste. Det blir viktig å inkludere disse funksjonene i det tverrfaglig kriminalitetsforebyggende arbeidet.

Hvilke ressurser ser kommunen for seg at de kan avsette til videreutvikling av samarbeidet om å sikre innbyggernes trygghet?

4. Hva er ønsket utvikling når det gjelder tilgjengeligheten til politiets tjenester?

For Gjerdrum kommune er det viktig at tjenester som passfornyelser og behandling av våpensøknader behandles raskt og effektivt, og at tjenestene er tilgjengelig for innbyggerne.

Sentralisering må føre til effektivitet og profesjonalitet, ikke ulempe og forsinkelser.

5. Ønsker kommunen et nytt tjenestested i politiet? Hvis ja, kan kommunen tilby lokaler, for eksempel samlokalisering med andre kommunale tjenester?

Gjerdrum kommune ser ikke behovet for nytt tjenestested. Som er avslutning på dette høringsinnspillet ønsker vi at gjengi oppsummeringen av kommunens høringsinnspill i forbindelse med etableringen av nærpolitireformen. Den gjelder fortsatt.

Gjerdrum kommune forventer at reformen lever opp til sitt navn, nærpolitireformen. Et synlig politi med god lokalkunnskap, raske utrykninger ved behov, tilstrekkelig kapasitet til å drive forebyggende arbeid og en tett og god dialog med innbyggere og kommunen er de viktigste politikvalitetene for Gjerdrum kommune. Et forbedringspotensial som reformen bør utløse er at saker etterforskes raskt og færre henlegges på grunn av manglende ressurser. Dersom reformen opprettholder og forbedrer disse kvalitetsfaktorene, er det av mindre betydning for Gjerdrum kommune om vårt lokale lensmannskontor innlemmes i en større enhet og lokaliseres på Jessheim.

Men samtidig vil kommunen reagere sterkt dersom det viser seg at «vår andel» av politiressursen ender opp i politiarbeid i regionssenteret.

Gjerdrum kommune mener at reformen på de fleste punktene lever opp til kommunens forventninger, men at det også er rom for forbedringer, jf. innspill tidligere i dokumentet.

Gjerdrum Ungdomsråd sin kommentar til høringssvar - «bedre polititjenester og beredskap»:

Det må komme tydelig frem i høringssvaret at det viktig med synlig politi i Gjerdrum. Selv om det er rolig i Gjerdrum betyr ikke det at kommunen ikke skal prioriteres. Politiet må vise at de er opptatt av alle, og at de er tilstede og passer på. At politibilen er i Gjerdrum bør ikke bety at det har skjedd noe alvorlig. Folk i Gjerdrum bør ikke forbinde politiet med noe negativt.

Når politiet er i kontakt med ungdom må de være åpne. Noen politimenn tar seg selv veldig høytidelig. Man gir respekt hvis man får respekt, og at man opplever seg som likestilt. Politiet må ikke være truende, men f.eks. skape forståelse for at det er en grunn til at de det har utstyret de har med seg for å gjøre jobben sin. Det er viktig at de også kan tulle og bruke humor og at de viser at de gjør andre ting enn å arrestere folk. Politiet må være noe man ikke frykter, men noe som gjør samfunnet til et fint sted. Det er mer beroligende når politiet er der for å veilede, og at de ikke virker som de er «bedre enn oss». Mer som en støttende forelder. De kan godt også være tilstede i sivil, slik at man ser at de er «vanlige mennesker» bak uniformen. Det er positivt at politiet er tilstede også på TikTok og viser at de kan møte ungdom der også.