Høringssvar fra Fagområde for allmennmedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen

Dato: 11.11.2020

Fagområde for allmennmedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen ønsker å gi følgende innspill til Helse- og omsorgsdepartementet i denne saken:

Rekrutteringsvanskene til fastlegeordningen er kjent og at mange nye fastleger forlater yrket etter kort tid. Tidligere evalueringsrapporter har pekt på at det er viktig for yngre leger å sikre trygghet rundt sin arbeidssituasjon. God oppfølging og veiledning er etter vår oppfatning sentralt for å at yngre leger skal bli værende som fastlege både under og etter spesialisering. Vi støtter derfor en utvidelse i timeantallet til veiledning fra tre til fire timer per måned i 10,5 av årets måneder for leger under spesialisering i allmennmedisin.

En økning av timeantallet for veiledning bør etter vårt syn sammenfalle med økt søkelys på kvalitet på veiledning og oppfølgning av veiledere. Vi oppfordrer derfor departementet til å se på muligheter for å iverksette kvalitetshevende tiltak gjennom revisjon av Forskrift om kompetansekrav for leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, hvor dette kan presiseres. Dagens spesialistforskrift § 25 har en rekke krav, men framstår å være rettet mot veiledning i sykehus.

For å sikre at veiledning ikke kommer som et tillegg til allerede 100 % arbeid som fastlege, foreslår Fagområde for allmennmedisin at veiledning av leger i spesialisering i allmennmedisin tilføyes listen over allmennmedisinske arbeidsoppgaver fastlegeforskriften § 12.

En ulempe ved å forskriftsfeste hjemmel til å pålegge fastleger til veiledningsarbeid, kan være at kommunene vil inngå avtaler med eller ansette leger med lav motivasjon for veiledning. Men lovgiver har allerede vurdert denne risikoen som akseptabel for annet allmennmedisinsk arbeid, som gjengitt i forskriften § 12, og vi anser derfor denne ulempen som neglisjerbar.

Vi vil påpeke at høringsnotatet mangler estimat for årsverk som må tilføres allmennlegetjenesten for å kunne tilby økt veiledningsomfang, samt at det mangler et estimat for totalkostnaden av den foreslåtte endringen.