Høringssvar fra Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, NORCE

Dato: 28.10.2020

Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) takker for muligheten til å komme med innspill til å vurdere forslag om å øke timetallet til veiledning for leger under spesialisering i allmennmedisin.

Det kommer stadig nye krisesignaler fra kommuner som sliter med å rekruttere nye fastleger. Evalueringsrapporten til EY og Vista Analyse pekte bl.a. på viktigheten av å sikre trygghet for yngre leger. God oppfølging og veiledning er med på å skape trygge fastleger som blir i stillingene sine.

I den nye handlingsplanen for allmennlegetjenesten lover departementet å øke antall ALIS-stillinger og øke veiledningen. Dette konkretiseres i det aktuelle forslaget som nå legges frem til høring, ved at man foreslår å øke antall veiledningstimer fra 3 til 4 per måned og tid til forberedelse og etterarbeid fra 1 til 1,5 timer per måned.

Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm) er enige i de vurderingene som ligger bak dette forslaget. Trygge og stabile fastleger er viktig for en velfungerende legevakttjeneste

I tillegg til veiledning har LIS behov for supervisjon, dvs. en erfaren lege som kan bistå, rådgi og vurdere LIS i konkrete arbeidssituasjoner i den daglige virksomheten og på legevakt. Dette vil ofte være en annen lege enn veilederen. Supervisøren skal gi sine vurderinger og tilbakemeldinger til LIS, til veileder, og til leder. Vi finner det urimelig at supervisjon ikke er lønnet virksomhet på samme måte som veiledning.

Vi vil også benytte anledningen til å understreke at kommunene har ansvar for at veilederne har nødvendig kompetanse og at de dekker nødvendige kostnader og tid som går med til utvikling av veilederkompetanse. Veiledning og supervisjon bør ikke komme på toppen av annen arbeidstid, men regnes inn i det timetallet som er satt av til offentlig allmennmedisinsk arbeid.