Høringssvar fra Næringslivets Hovedorganisasjon

Dato: 25.09.2023

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser til Nærings- og fiskeridepartementets høringsbrev av 25. august 2023 om forslag fra Europakommisjonen til forordning om forbud mot produkter laget med bruk av tvangsarbeid.

Tvangsarbeid er et alvorlig menneskerettighetsbrudd som NHO og det europeiske næringslivet fordømmer. Felles tiltak på europeisk nivå, kombinert med effektiv håndheving på nasjonalt nivå, vil være viktig for å styrke innsatsen på området. Vi ønsker Europakommisjonens forslag velkommen, men ønsker samtidig å påpeke enkelte elementer som bør avklares for å sikre at regelverket kan gjennomføres på en mest mulig effektiv måte for næringslivet.

Merknader fra NHO til Europakommisjonens forslag til forordning

  1. Det er sentralt at innretningen på det nye regelverket er kompatibel med WTO-regler og i størst mulig grad baseres på etablerte internasjonale standarder, slik som ILOs definisjon av tvangsarbeid og relevante OECD-retningslinjer.
  2. Siden virkeområdet til det foreslåtte regelverket er svært bredt, vil det være viktig for næringsaktører at det utformes klare retningslinjer for anvendelsen av regelverket, herunder ansvarsforhold oppover i verdikjeden og for enkeltkomponenter som inngår i produksjonsutstyr. Dette vil bidra til lik praktisering av regelverket når det gjelder hvilke varer som er omfattet og sikre at næringslivet ikke pålegges unødig byrde.
  3. For å sikre klarhet og lik gjennomføring i hele det indre marked er det viktig at begrepet sluttbruker ("end user") er tydelig definert, slik at det ikke etterlates tvil om når et produkt er omfattet.
  4. Forslaget innebærer forholdsvis korte tidsfrister for selskaper til å fremlegge bevis i forbindelse med undersøkelser, og til å trekke tilbake produkter fra markedet. Disse fristene bør forlenges slik at tidsfristene er realistiske for å sikre hensiktsmessig tid til å innhente relevant informasjon av tilstrekkelig kvalitet. Tidsfristene bør balansere hensyn til effektivitet i undersøkelsesperioden opp mot kvalitet på informasjonen som etterspørres.
  5. Det er etter NHOs syn avgjørende at bevisbyrden forblir på myndighetene som undersøker et produkt, slik det er foreslått.

Kommentarer knyttet til norske forhold og implementering

For øvrig har NHO noen ytterligere kommentarer med tanke på fremtidig gjennomføring i norsk rett.

  1. I Norge gjelder allerede åpenhetsloven, og EU er i sluttfasen av forhandlinger om Corporate Sustainability Due Diligence Directive, som vil være EØS-relevant og med stor sannsynlighet vil kreve tilpasning i åpenhetsloven. For norsk næringsliv er det svært viktig at man unngår dobbeltlovgivning og sikrer like regler som for aktører i EU. På denne måten vil vi unngå situasjoner som kan føre til ulemper særskilt for norske aktører.
  2. Det er videre viktig at norske myndigheter kan tilby veiledning i god tid før implementering av det nye regelverket, for å sikre at næringsaktører kan forberede seg på de nye reglene.