Forslag til forskriftsendring med merknader

Høringsfrist 1. desember 2007

Forskrift fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet av xx.xx. 2007 om endring i forskrift 3. april 2003 nr 450 om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

I

I forskrift 3. april 2003 nr 450 om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal ny § 2-4 lyde:

§ 2-4 Legemiddelhåndtering i barnehage, skole og skolefritidsordning

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal bidra til at det etableres rutiner for legemiddelhåndtering i barnehager, skoler og skolefritidsordninger.


II

Forskriften trer i kraft xx.xx. 2008

Merknad til § 2-4:

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal bidra til at det utarbeides rutiner og etableres ordninger for forsvarlig legemiddelhåndtering i barnehager, skoler og skolefritidsordning (SFO) når barn, som har behov for legemidler, også har behov for assistert legemiddelhåndtering mens de oppholder seg i de pedagogiske institusjonene. Slike rutiner kan blant annet innebære at det legges til rette for god kommunikasjon og samarbeid mellom barnets foreldre, barnehagen, skolen eller SFO og det personellet som skal bistå barnet med legemiddelhåndteringen, samt råd og veiledning knyttet til legemiddelhåndteringen. Dette forutsetter at barnehagen og skolens ledelse ved behov initierer kontakt med helsestasjonen og skolehelsetjenesten med forespørsel om bistand til å etablere rutiner for gjennomføring av legemiddelhåndteringen. 

Med legemiddelhåndtering forstås enhver legemiddelrelatert oppgave, herunder administrering og utdeling av legemidlet til foreskrevet barn. 

Samtykke til legemiddelhåndtering i barnehage, skole og SFO for det enkelte barn må gis av foreldrene.

Hva slags personell som skal bistå barnet med legemiddelhåndteringen, vil bero på en konkret vurdering i henhold til ansvarsforholdene. Dette vil for eksempel kunne være helsepersonell, ansatte i barnehager, skoler og SFO eller andre. Hvilket omfang hjelpen skal ha, vil også måtte vurderes i hvert enkelt tilfelle. Det samme gjelder behovet for samarbeid mellom barnehage, skole, SFO, barnets foreldre og helsetjenesten.