Høringssvar fra Oslo Taxi AS

Dato: 21.08.2020

Høringssvar – rammeverk for alternativ til taksameter

Det vises til høringsnotat av 12.6.2020

Oslo Taxi AS er Norges største drosjesentral. Vi fyller 100 år i 2021. Ca. 50 % av drosjeløyvene i Oslo er tilsluttet Oslo Taxi, og vi har nærmere 3000 sjåfører. Selskapet kjører hvert år i underkant av 5 millioner drosjeturer. Oslo Taxi-konsernet består i tillegg til Oslo Taxi AS også av selskapet CenCom AS, som selger konsernets trafikkdirigeringssystem til en rekke andre drosjesentraler i Norden. Oslo Taxi er ikke høringsinstans, men ønsker likevel å inngi et høringssvar.

Betydningen av forkortet høringsfrist

Høringsnotatet ble utsendt 12.6.2020, med høringsfrist 21.8.2020. Den forkortede høringsfristen er av departementet begrunnet i «saksomfanget og behovet for fremdrift i saken».

Det følger av utredningsinstruksen punkt 3-3 at høringsfristen normalt skal være 3 måneder og ikke kortere enn 6 uker. I veilederen til utredningsinstruksen av 2005 ble dette nærmere begrunnet slik:

"Høringsfristen ved alminnelig høring er normalt tre måneder og ikke mindre enn seks uker, jf. Utredningsinstruksen, kapittel 5.2. Dette innebærer at høringsfristen ofte bør være lengre enn tre måneder. Høringsfristen må tilpasses sakens viktighet, saksomfanget og viktigheten av å få fram saken raskt. Erfaringsmessig fastsettes ofte knappe frister med svak begrunnelse. Dette vil i så fall være i strid med instruksens intensjoner, og det henstilles om at planleggingen av utredningsarbeidet særlig tar hensyn til viktigheten av å kunne gi rimelig frist til høringsinstansene." (vår understreking)

Uttalelsen i veilederen antas fremdeles å ha gyldighet selv om det nå er vedtatt en ny utredningsinstruks av 2016. Det vises til at regelen om høringsfrist er videreført, og de samme hensyn ligger bak ved vurdering av en forkortet frist.

Oslo Taxi vil vise til at departementet selv har hatt kontroll over «fremdriften i saken». Det vises til at arbeidsgruppen som utarbeidet forslag om alternativ til taksameter, leverte sin rapport til departementet 28.2.2019. Deretter har departementet brukt over 15 måneder på å produsere et høringsnotat. Oslo Taxi stiller seg uforstående til at høringsinstansene deretter avspises med en høringsfrist på to måneder, som til alt overmål legges til ferietiden.

En høringsfrist på to måneder inkludert sommerferie, kan etter Oslo Taxis vurdering ikke på noen måte anses som forsvarlig, og begrunnelsen for den korte fristen er svak. Ferieavvikling skjer for de aller fleste virksomheter i skoleferien, dvs. i perioden ca. 20.6 – 20.8, og de aller fleste har derfor redusert bemanning i denne perioden. Det å legge høringen tilnærmet i sin helhet i denne perioden, anses som et klart brudd på utredningsinstruksen.

Betydningen av delt høringsnotat

Departementet har valgt en løsning der det sendes to høringsnotat – ett som behandler forslag til lovendringer som skal legge til rette for alternativer til taksameter, og ett høringsnotat der selve forslaget til alternativ til taksameter er fremmet. Sistnevnte høringsnotat ble sendt på høring 10.7.2020 med høringsfrist 2.10.2020.

Denne modellen er uheldig, og en slik fragmentering bidrar til at Stortinget som lovgivende forsamling ikke får full informasjon om hvilke endringer lovforslaget skal tilrettelegge for, samt merknadene fra høringsinstansene til forslaget til alternativ til taksameter. Høringsnotatet punkt 2 om bakgrunnen for lovforslagene, viser omtrent i sin helhet til utredningene til arbeidsgruppen som har vurdert alternativ til taksameter. Hensett til at innføring av forslag om alternativ til taksameter vil være en svært prinsipiell beslutning, anses det som svært uheldig at dette ikke er undergitt en samlet behandling.

Oslo Taxi vil komme med en høringsuttalelse til forslaget til alternativ til taksameter, og vi mener det ville gitt en best opplysning av saken dersom dette kunne blitt gjort i herværende uttalelse. Ettersom departementet har avspist høringsinstansene med en altfor kort høringsfrist, er dette ikke mulig.

Det er en rekke forhold som er omtalt i høringsnotatet som gjelder innføring av alternativer til taksameter. Vi skulle gjerne ha kommentert dette, her, men uttalelser knyttet til dette vil uansett bli ufullstendig, og vi vil derfor i dette høringssvaret kun kommentere de lovtekniske endringene, og ikke de prinsipielle beslutningene dette tilrettelegger for.

Nærmere om forslagene til lovendringer

Yrkestransportloven

Departementet foreslår at Justervesenet skal føre tilsyn med andre kontrollutrustninger enn taksameter, dersom det blir vedtatt regler om alternativ til taksameter.

Oslo Taxi er enig i at det må være ett tilsynsorgan for både taksametre og kontrollutrustning. Hvorvidt dette bør være Justervesenet eller et annet organ, mener vi er underordnet. Det er imidlertid viktig at det er samme organ som har ansvar for tilsyn med både taksameter og en eventuell alternativ kontrollutrustning.

Når det gjelder gebyr for tilsyn, vil Oslo Taxi vise til at dette i dag er løst gjennom en årlig avgift som pålegges alle som har et taksameter. Hensett til at det nå utføres risikobasert tilsyn, kan det stilles spørsmål ved rimeligheten av å pålegge alle som har taksameter en slik avgift. Etter vår vurdering burde gebyr eller avgiftsplikten pålegges de objekter som faktisk blir kontrollert. Dersom etterlevelse av regelverket kan bidra til redusert risiko for tilsyn og gjennom det redusert risiko for gebyr, vil det være positivt for hele næringen.

Vi vil videre anta at det vil påløpe ressurser for et kontrollorgan å opparbeide kunnskap om nye kontrollinnretninger. Vi legger til grunn at disse kostnadene ikke reflekteres i de gebyr som pålegges aktørene.

Skatteforvaltningsloven

Oslo Taxi støtter forslaget om at også driftsansvarlig for kontrollutrustning skal gi opplysninger til tredjepart, som Skatteetaten. En slik rapporteringsplikt er viktig for å legge til rette for like konkurransevilkår mellom nye og eksisterende aktører i drosjenæringen. I den forbindelse er Oslo Taxi svært bekymret for at det vil kunne bli fastsatt regler som ikke i tilstrekkelig grad ivaretar at all omsetning blir registrert i taksameter eller lignende, samt at det vil bli krevende å kontrollere dette i ettertid. Vi vil komme tilbake til dette i vårt høringssvar til forslagene til alternativ til taksameter.

Med vennlig hilsen

Oslo Taxi AS

Gunnar Frogner Dahl

Daglig leder