Høringssvar fra KS

Dato: 01.09.2020

Svartype: Med merknad

Vi viser til Kommunal- og moderniseringsdepartementets høringsbrev vedrørende Byggkvalitetsutvalgets rapport. Vi har funnet grunn til å kommentere kort enkelte av momentene som har betydning for kommunesektoren.

Ansvarsrettssystemet er viktig for å sikre gode kvaliteter i de enkelte byggetiltakene og i den helhetlige utbyggingen. Konsekvensene av endringsforslaget på dette punktet fremstår imidlertid som uklare.

Vi slutter oss til at dagens ansvarsrettsystem kan skape uklare forhold, og at det kan være uheldig at privatrettslige avtaler og ansvaret etter plan- og bygningsloven (pbl) ikke nødvendigvis er sammenfallende. Å legge alt ansvar hos tiltakshaveren, vil dessuten kunne bidra til en klargjøring og at tiltakshaveren er bevisst sitt eget ansvar. Det kan også gjøre det lettere for kommunen å følge opp tilsyn og kontroll.

Samtidig reiser forslaget om å avvikle ansvarsrettssystemet bekymring. Ved en avvikling vil funksjonene som ansvarlig søker, prosjekterende og utførende forsvinne, og vi er usikre på om dette vil bidra til å sikre god byggkvalitet. Det kan eksempelvis medføre at det blir vanskeligere å tilfredsstille tekniske og plan- og bygningsrettslige krav. Personer med fagkompetanse vil i større grad enn den enkelte tiltakshaveren forventes å kunne se de gode løsningene og helheten i et prosjekt og i området tiltaket plasseres. Systemet bør sikre kvalitet og kompetanse i alle ledd, og uten et ansvarsrettssystem er det usikkert om tiltakshaveren knytter til seg nødvendig og seriøs kompetanse og bistand. Å legge ansvaret for innsending av byggesøknader på tiltakshaveren kan for øvrig gi økte administrasjonskostnader og kreve vesentlig mer veiledning fra kommunene sin side. Dette reiser spørsmål om hvordan dette skal finansieres.

Eventuelle kompetansekrav bør uansett reguleres gjennom et regelverk som gjelder hele landet.

Vi støtter behovet for mer kontroll på byggeplass, både førstelinjekontroll og uavhengig kontroll. Dette må sikres gjennom tydeligere lovregulering. Ved styrking av kontrollansvaret må dessuten gebyrbestemmelsen i plan- og bygningsloven endres slik at kommunene får adgang til å gebyrlegge både kontroll og ulovlighetsoppfølging som krever innsats fra bygningsmyndighetene eller andre sektormyndigheter.

Dersom rapporten gir seg utslag i forslag til lov og forskriftsendringer, kan det være aktuelt for KS med ytterligere oppfølging av tematikken rapporten tar for seg.

Med vennlig hilsen

Helge Eide Torild Fagerbekk

Interessepolitisk direktør Avdelingsdirektør samferdsel, plan og miljø