Høringssvar fra Moderno AS

Dato: 01.09.2020

Svartype: Med merknad
Høringssvar fra Moderno AS (arkitektbedrift)
Dette virker på oss som en meget kjedelig utvikling, vår oppfatning er at en avskafning av systemet med sentral godkjenning / lokal erkløring om ansvarsrett vil føre til både dårligere bygg og en økning av useriøse tilbydere av arkitekttjenester.
Kvalitet på bygg
Vi kjører mange byggesaker for mindre aktører, dvs. alt fra privatpersoner som ønsker på bygge eneboliger og hytter til mindre og mellomstore bedrifter som ønsker å bygge nye næringsbygg for eget bruk eller utleie. Vi har også noen større entreprenører som kunder.
Kundene våre som er større entreprenører er meget opptatt av kvalitet i bygg, og av å kjøre gode prosesser med riktig ansvarsfordeling og etterleving av offentlige krav. Vi tenker at større entreprenører nok kan tilpasse seg den skisserte nye ordningen, de vil altid ha sitt omdømme og rennomé og privatsretslig ansvarsforhold ovenfor kundene sine (byggherrene) å hensynta, og kan nok innrede seg etter den nye ordningen.
Men vi ser at våre kunder som er mindre aktører, dvs. privatpersoner og midre bedrifter, meget ofte stiller seg kritiske til offentlige krav (TEK, krav fra Arbeidstilsynet, osv.), og har en meget stor villighet til å finne "kreative" løsninger for å spare penger i byggeprosjektene sine. Mange av disse mindre profesjonelle aktørene vil oppføre bygg så rimelig som mulig etter egne tanker, og har ofte ikke forståelse for behovet for de offentlige kravene som finnes, og ingen interesse av å sette seg inn i disse krevene. Ofte ser vi holdingen at det da må være lettere å be om tilgivelse enn tillatelse. Dagens regelverk betyr at mange av disse byggene må søkes om, prosjekteres og oppføres (og delvis kontrolleres) av ansvarlige foretakene, og vår opplevelse er at nettopp kravet til ansvarlige foretak i byggesaken tvinger aktørene til å engasjere ansvarlig søker og andre ansvarlige foretak, som igjen gjennom sin ansvarsrett setter gjennom de offentlige kravene som finnes i byggesaken. Ansvarlig søker sørger for at tiltaket blir riktig ansvarsbelagt, ansvarlig prosjekterende at TEK osv. etterleves i prosjekteringen, ansvarlig utflørende at det bygges korrekt iht. prosjekteringen, osv. Vi opplver at dette systemet fungerer meget bra, og at byggene gjennom dette systemet oppfyller offentlige krav til bygg.
Dersom tiltakshaver selv skulle fått stå ansvarlig, og det er opp til tiltakshaver selv å tilknytte seg prosjekterende og utførende firmaer etter eget foregodtbefinnende, så tenker vi at mange av de mindre profesjonelle tiltakshaverne vil se seg tjent i å ta "kreative snarveier" og dermed prosjektere og bygge både boliger og næringsbygg som ikke tilfredstiller offentlige krav. Vi får stadig vekk spørsmål som:
- "Men er det virkelig nødvendig med heis / løfteplatrom?"
- "Kan dere ikke bare la være å tegne inn den etasjen, og så bygger jeg den selv"
- "Trenger vi å søke om det, da?"
- "Er det ikke lettere å be om tilgivelse enn tillatelse?"
- "Må vi da ha rullestolsirkel på toalettet, vi har jo ingen ansatte med rullestol"
- "Kan dere ikke la være å tegne inn terrassen på situasjonskartet?"
- "Må vi nabovarsle det, da?"
- "Kan vi ikke bare bygge og søke om godkjenning i ettertid?"
- "Kan dere ikke bare tegne det som det må være, og så bygger vi det som vi vil ha det"
- "Jeg har noen polakker, kan ikke de bare bygge det?"
- "Kan dere ikke bare la være å tegne inn den kjellerleiligheten?"
Vi tenker at ett bortfall av en offentlig sentral godkjenning og erklæring av ansvarsrett vil gjøre det mindre synlig for hvermansen at det er nødvendig med kvalifiserte foretak i byggeprosjekter, og vi kommer til å se en stor økning av særlig mindre bygg med "kreative" løsninger som ikke tilfredstiller offentlige krav fra TEK, Arbeidstilsynet, osv. Vi tenker at ett bortfall av dagens system med ansvarsrett vil føre til en betydelig økning av byggeskader og dårlige amatørmessige bygg, blandt mindre og ikke-profesjonelle tiultakshavere.
Tjenesteytere fra utlandet
Allerede nå ser vi konkuranse fra andre faggrupper som utformer byggesøknader og tegner enkelte bygg. Ved bortfall av dagens ordning med sentral godkjenning, tenker vi at vi mister ett vesentlig kvalitetstegn som gjør det tydelig for kundene våre hvorfor de skal velge en arkitekt fremfor f.eks. en byggmester eller teknisk tegner til å søke om og prosjektere deres nye tiltak.
Vi ser også en økende konkuranse fra utenlandske aktører på næringsbygg, der det kommer kunder til oss med til dels meget store næringsbygg tegnet gjerne av lavt kvalifiserte personer i Østeuropa og ønsker at vi skal lage byggesøknad. Selvsagt er disse prosjektene tegnet i utlandet ikke i henhold til norsk regelverk, og vi må forklare at vi er nødt til å tegne dem om for å kunne søke om disse byggene.
Vi har måttet tegne om prosjekter som tidligere hadde vært prosjektert i Polen, Litauen, Tyskland og Island, og fellestrekk med disse prosjektene er manglende evne til utenlandske aktører å sette seg inn i norske krav og regler, både pga. mangel på språkkompetanse, men også pga. andre paradigmer de er vant til fra sine respektive hjemland.
Uheldig med stadige endringer i regelverk
Vi mener dessuten at det er meget uheldig å endre på et regelverk som allikevl ikke har bestått i såååå mange år. Det tar mange år før en samlet byggebransje justerer seg og innreder seg etter nye regler, og omstillinger koster store beløp - det må være vesentlige fordeler for at en slik stor omveltning som nå foreslås faktisk skal være nyttig.
Vi mner at det må være mye, mye bedre å justere og forbedre eksisterende ordning med sentral godkjenning, og bygge videre på et system som nå har fått aksept i bransjen og byggherrer har lært seg å forstå. Som også ellers i økonomien, så er det viktig med stabile forutsetninger for at næringslivet skal trives. Vi kan ikke se at en komplett omlegging av dagens system kan forsvare kostnadene knyttet til det, og vi kan ikke se at en slik omlegging vil gi bedre byggkvalitet.
Mvh Claus Zapffe
Daglig leder & sivilarkitekt, Moderno AS