Høringssvar fra Levanger kommune

Dato: 27.08.2020

Svartype: Med merknad

Høringsuttalelse fra Levanger kommune

Levanger kommune ser det som positivt at det blir gjort en gjennomgang av plan- og bygningsloven og dens virkemidler. Regelverket dekker mye og kan fremstå som stort, komplisert og til dels uoversiktlig. Levanger kommune ønsker å gi en kort uttalelse til forslaget om å avvikle ansvarsrettsystemet.

Byggkvalitetutvalget foreslår å avvikle ansvarsrettssystemet i plan- og bygningsloven, slik at tiltakshaver alene står ansvarlig overfor det offentlige dersom det ikke bygges i tråd med gitte tillatelser. Ved å avvikle ansvarsrettsystemet vil funksjonene som ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende og ansvarlig utførende forsvinne, og alt ansvar legges på tiltakshaver. Levanger kommune er usikker på dette er rette veien å gå for å sikre god byggkvalitet og gode sluttprodukt. Det er viktig å ha et system som sikrer kvalitet og kompetanse i alle ledd, og uten et ansvarsrettsystem vil det være usikkert om tiltakshaver knytter til seg nødvendig kompetanse for å få gjennomført tiltakene på en tilfredsstillende måte. Personer med fagkompetanse vil i større grad enn den enkelte tiltakshaver kunne se de gode løsningene og helheten i prosjektet og i området tiltaket plasseres

Forslaget vil videre legge alt ansvaret for innsending av byggesøknader på tiltakshaver. Erfaringsmessig har søknader med ansvarlig søker gjennomgående mer kvalitet enn der hvor tiltakshaver søker selv. Kommunen vil måtte bruke mye ressurser på veiledning dersom tiltakshaver skal søke selv i alle saker.

Ofte er det hver enkelt tiltakshavers budsjett som bestemmer hvilke foretak som blir valgt til prosjektet. Levanger kommune kan ikke se hvordan å fjerne systemet for ansvarsrett skal bidra til mer seriøsitet i bransjen. Uten ansvarlige foretak kan det trolig lettere brukes ufaglærte personer og det kan tas lettvinte løsninger for å spare penger. Dette vil igjen kunne gi dårlige bygg og kjøperne av bygget ender opp med problemene.

Kommunene må tilføres nødvendig kompetanse og ressurser som gjør at det ansvar og de oppgaver som kommunene skal forvalte i framtiden er realistisk å kunne følge opp og gjennomføre, også for mindre kommuner. Dette må avklares nærmere før endringer vedtas og innføres.