Høringssvar fra Forum for Norges eier- og forvalterorganisasjoner

Dato: 31.08.2020

Svartype: Med merknad

Byggkvalitetutvalgets rapport

Høringsuttalelse fra Forum for Norges eier- og forvalterorganisasjoner

Innledning

Forum for Norges eier- og forvalterorganisasjoner (EFF) er et interessefelleskap for Eier- og forvalterorganissjoner i Norge. Blant medlemmene er også Finans Norge som finaniserer og forsikrer den norske bygningsmassen. Forumet har også observatørmedlemmer fra statlige byggherreorganisasjoner og DiBK. EFF har i forbindelse med høringen arrangert møter for medlemmene med en grundig gjennomgang og drøfting av Byggkvalitetutvalgets rapport. Det har gitt EFFs medlemmer et godt grunnlag for å ivareta sine interesser i egne høringsuttalelser til KMD. De fleste av EFFs medlemmer avgir egen høringsuttalelse (Norsk eiendom, NBBL, Huseierne, Norsk Kommunalteknisk Forening, Finans Norge – m.flere). EFF viser til disse uttalelesene. Vi tillater oss å påpeke at det bør lyttes særskilt til byggeierne som uansett har ansvar for sine bygg og konsekvenser av byggfeil og dårlig byggkvalitet.

Vi vil i det følgende ta opp noen områder som vi mener bør være styrende for videre arbeid med regelverk og andre virkemidler.

Bygningseieres samfunnsansvar

Dagens ansvarssystem har vist seg ikke å fungere som forutsatt. Leverandørenes direkte ansvar ovenfor bygningsmyndighetene har bidratt til å passivisere byggeierne på en uheldig måte. Ansvarssystemet hadde sin begrunnelse på 1990-tallet, men mye har endret seg siden den gang. Blant annet er kompetansen hos eiere og bestillere blitt bedre, mulighet for tilgang og utveksling av informasjon enklere, og digitalisering er blitt en sentral driver for markedsendringer og nye forretningsmodeller. Nye samfunnsutfordringer har kommet til, med behov for forsterket innsats innenfor klima og miljø. Rivning og nybygg utgjør en betydelig miljøbelastning nasjonalt og internasjonalt. Klima og miljøutfordringen krever at eiere i større grad bevarer og gjenbruker bygningmassen. ROT-markedet er allerede større enn nybyggmarkedet, og må forventes å øke ytterligere. Bygg er blitt mer komplekse, samtidig som forbrukere stiller stadig strengere krav til offentlige og private tjenester og leveranser.

Norge ligger på verdenstoppen i bygningsareal per innbygger. EFF mener Byggkvalitetutvalgets rapport i for liten grad har vurdert miljøutfordringene og hva som må til for å møte disse. Krav til inneklima i byggverk er også svakt vurdert, selv om dette er helt sentralt for brukerne av byggene.

Bygningseier har det offentligrettslige ansvaret for sitt bygg, og alle de praktiske og økonomiske disposisjoner som må gjennomføres for å sikre kvalitet i bygging, drift, utvikling og til sist riving/gjenbruk. Det er behov for et tettere samarbeid mellom myndigheter og byggeiere for å sikre god byggkvalitet og andre samfunnsmessige mål. EFF mener derfor at et økt offentligrettslig ansvar for bygningseiere kan være et godt strategisk grep. Plan og bygninsloven er et sentralt virkemiddel i denne sammenheng. EFF ønsker en slik utvikling og samarbeid velkommen.

Hjelp til å ivareta ansvaret og finne gode leverandører

Tiltakshaver velger og betaler arkitekter, rådgivere og entreprenører for å utføre oppdrag. De fleste byggeiere er uprofesjonelle og trenger hjelp til å finne gode leverandører. De fleste trenger også hjelp til å kontrollere utførelse og ivareta offentligrettslig ansvar. EFF mener den uavhengige kontrolløren også bør kunne fungere som tiltakshavers/byggeiers «faglige ressurs» i tillegg til å bistå med å ivareta offentligrettslige krav. Det bør utredes nærmere hvordan dette kan skje, men det er nærliggende å vurdere en sertifiseringsordning av «godkjente kontrollører», finansiert av næringen.

Hjelp fra bank og forsikring

Byggeiere deler risiko med bank og forsikring som dermed har en gjensidig interesse i at byggene er offentlig godkjent, leveres med riktig kvalitet og uten feil og skader. EFF støtter Byggkvalitetutvalgets anbefaling om at finansnæringen får en sterkere formell rolle i å sikre bærekraftige byggverk, byggkvalitet og færre byggfeil. Dette må ses i sammenheng med grønn finansiering. Behovet er størst der byggherre selger ved ferdigstillelse, og ikke selv skal eie og drifte bygg. EFF er kjent med at KMD har satt igang et utredningsabeid på området og ser frem til å drøfte modeller som involverer bank og forsikring.

De digitale verktøyene inntar byggverkene

Informasjon om byggeprosess og drift av bygg skjer i økende grad digitalt og med digitale verktøy. Det gir eiere og myndigheter og leverandører nye muligheter til å fastsette krav, dokumentere og følge opp leveranser og måle faktiske ytelser i byggverkene. Myndighetene er kommet langt i å definere digitale standarder for byggesøknader, men myndighetene har også stilt krav til generell digitalisering av samfunnet. EFF mener Byggkvalitetutvalget i for liten grad peker på mulighetene som ligger i digitalisering. EFF mener digitaliseringen vil gjøre det lettere for byggeiere å være søker og ivareta det offentligrettslige ansvaret. Byggeiere og samfunn bruker idag betydlige ressurser på å finne og gjenskape tapt byggdokumentasjon. Byggeier har ansvar for informasjon om sine bygg. De aller færreste av byggeiere har dette på stell i dag. EFF mener plan og bygningsloven må legge til rette for at offentligrettslig informasjon om byggene blir tilgjengelig for både myndighetene og byggeier.

Lovprosessen er avgjørende for resultatet

Byggkvalitetutvalgets rapport bør markere starten på en prosess mot et enklere og fremtidsrettet regelverk og et bærekraftig samfunn. Departementet vil få mange innspill og forslag. Det er gjennom investeringer i tid og gode prosesser vi kan få på plass et godt nytt regelverk som oppfyller målene. EFF anbefaler at KMD og DiBK legger til rette for at det etableres en fast møteplass der eiernes og leverandørenes organisasjoner kan legge frem og få drøftet sine forslag, for å finne gode praktiske løsninger, som grunnlag for lov- og forskriftsendringer. Det vil gi rom for innovasjoner og mulige fellesløsninger. Dialog vil gi nødvendig felles eierskap til regelverket, og at endringer kan skje dynamisk i tråd med endrede samfunnkrav. En god prosess vil også gjøre de nødvendige politiske beslutningene enklere. DiBK har lykkes med noe tilsvarende i utviklingen av digital byggesak.

Vedlegg