Høringssvar fra Arbeids- og velferdsdirektoratet

Dato: 10.06.2020

Justis- og Beredskapsdepartementet

Nina E. D. Mørk

Postboks 8005 Dep.

0030 OSLO

Deres ref.: 20/1246 - TFN

Vår ref.: 20/7785

Vår dato: 05.06.2020

Saksbehandler: Elisabeth Sevatdal Øygard // Oppfølgingskontoret

Høring - unntak fra kravet om selvforsørgelse for rett til permanent oppholdstillatelse for voksne i grunnskole- eller videregående opplæring mv.

Arbeids- og velferdsdirektoratet har gjort seg kjent med innholdet i høringsnotatet og har følgende kommentarer.

I forslaget foreslås unntaket fra kravet om selvforsørgelse å gjelde blant annet bokstav a) de som har deltatt i grunnskoleopplæring for voksne og videregående opplæring for ungdom, bokstav b) de som har deltatt i grunnskole eller videregående opplæring som en del av sitt introduksjonsprogram og i bokstav c) de som har deltatt i videregående opplæring gjennom NAV. I gjeldende regelverk er personer som deltar i videregående opplæring med voksenrett unntatt fra kravet om selvforsørgelse. Arbeids- og velferdsdirektoratet lurer på hvorfor gruppen med voksenrett ikke er nevnt i forslaget?

Videregående opplæring er et fylkeskommunalt ansvar. Endringene i NAVs opplæringstiltak som trådte i kraft 01.07.2019, åpner i større grad enn tidligere opp for at NAV kan tilby formell kvalifisering. Det er likevel ikke slik at NAV kan tilby et opplæringstiltak til alle med et behov for kvalifisering. Ettersom arbeidsmarkedstiltak er et knapphetsgode, vil det alltid gjøres vurderinger i hvert enkelt tilfelle. Vurderingene gjøres med utgangspunkt i den enkelte brukers behov for bistand og de til enhver tid gjeldende prioriteringer i etaten.

Departementet skriver at man ønsker å unngå misbruk av ordningen. Arbeids- og velferdsdirektoratet ser at forslaget vil kunne gi et intensiv for raskere progresjon i opplæringsløpet for enkelte. Samtidig er det viktig å poengtere at dagens selvforsørgelseskrav fører til at mange flyktninger prioriterer å komme raskt ut i arbeid, fremfor å kvalifisere seg slik at de for eksempel kan søke familiegjenforening eller permanent opphold. Resultatet blir i en del tilfeller løse arbeidskontrakter i bransjer som ansetter ukvalifisert arbeidskraft. Arbeidsforholdene blir ofte av en midlertidig karakter og uten formelle kvalifikasjoner blir den enkelte ekstra utsatt i nedgangstider. Dette kommer tydelig frem i Probas rapport «hvorfor faller flyktninger ut av arbeidslivet» som ble publisert tidligere i år.

For å sikre en mer varig tilknytning til arbeidslivet er det viktig med formelle kvalifikasjoner. Arbeids- og velferdsdirektoratet er derfor opptatt av at unntakene ikke blir for snevre. At de som ønsker å bruke de første årene i Norge til å oppnå formell kvalifisering får muligheten til det. Det er vår vurdering at det vil kunne sikre den enkelte en mer varig tilknytning til arbeidslivet noe som løftes frem som et mål i regjeringens integreringsstrategi.

Arbeids- og velferdsdirektoratet er positive til de regeltekniske endringer som foreslås, da dette gjør forskriften mer leservennlig og tydelig.

Med hilsen

Kjell Hugvik

Kari Mæland

direktør

seksjonssjef

Arbeids- og tjenesteavdelingen

Arbeids- og tjenesteavdelingen

Dette dokumentet er godkjent elektronisk og har derfor ingen signatur

Kopi til