Høringssvar fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Dato: 11.02.2022

Høring – Anbud på folketrygdfinansierte legemidler

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har følgende merknader:

Overordnet mener LHL at tilgangen til medisiner på blå resept ikke ensidig må styres av økonomi og rigide anbudsordninger. Det er viktig at flere kriterier legges til grunn, som den enkeltes pasients medisinske behov.

I piloten legges det opp til at pasienter som allerede står på et legemiddel kan velge å ikke bytte til anbudsvinner. LHL forutsetter at dette også vil gjelde etter at piloten er avsluttet. LHL mener også at lege må kunne forskrive et annet legemiddel enn anbudsvinner om legens medisinsk faglige skjønn tilsier dette. En slik mulighet er viktig når det ikke er generisk konkurranse slik at virkestoffer kan være ulike selv om legemidlene er vurdert terapeutisk likeverdige. Her vil det på individnivå kunne være ulik terapeutisk effekt og bivirkninger.

Et annet negativt utslag av anbudsordning er at pasienter regelmessig kan bli tvunget over på nye legemidler. LHL sin erfaring at mange pasienter blir forvirret og usikre når de må bytte legemiddel. Det øker risikoen for feilbruk som dobbeltdosering. For de fleste pasientene er det viktig at legemidlet administreres enklest mulig. Dette vil for eksempel ha negativ betydning om det nye legemiddelet skal administreres flere ganger i døgnet enn det gamle. Det å stadig måtte bytte legemidler på grunn av en anbudsordning som i all hovedsak er styrt av økonomiske motiver, vil kunne undergrave pasientenes tillitt til at de får adekvat helsehjelp. Ensidig fokus på kostnadsreduksjon vil gi pasienter som ikke kan bruke anbudsvinneren et dårligere behandlingstilbud. Noen er allergiske mot tilsetningsstoffer og andre trenger en inhalator som er lett å administrere. Det må derfor legges til rette for at legemiddelfirmaer fortsatt kan levere legemidler under blåreseptordningen til pasienter som ikke kan bruke anbudsvinner.

LHL stiller også spørsmål ved om den foreslåtte anbudsordningen vil påvirke anbud på legemidler som faller inn under helseforetakenes ansvarsområde. Blir det for eksempel slik at pasienten som starter med et legemiddel under sykehusopphold må bytte til et bestemt folketrygdfinansiert legemiddel ved utskriving før effekten av legemiddelet fra sykehuset er tilstrekkelig dokumentert? Eller legges det opp til at både sykehus og folketrygden skal tilby samme anbudsvinnende legemiddel? Norge er et lite legemiddelmarked. LHL er bekymret for at anbudsreglene kan bety en vesentlig reduksjon av tilgjengelige folketrygdfinansierte legemidler. Det begrenser behandlernes mulighet til gode terapeutiske valg.

LHL vil også påpeke at innføring av nye behandlingsprinsipper kan bli påvirket av anbudsordningen. For eksempel er det nye europeiske guidelines for behandling av hjertesvikt. Her foreslås nye prinsipper for behandling og det anbefales nye grupper med legemidler. Hvilke behandlingsprinsipper legges da til grunn i anbudsutlysningen? Legges utgående guidelines til grunn blir det konkurrert om legemidler som ikke er de som anbefales i nye guidelines. Pasientene kan da risikere å måtte vente på den legemiddelbehandlingen som siste oppdaterte kunnskap på området anbefaler i nye guidelines.