Høringssvar fra Boehringer Ingelheim Norway KS

Dato: 15.02.2022

Høringsuttalse til «Anbud på folketrygdfinansierte legemidler - forslag til endringer i forskrift 18. desember 2009 nr. 1839 om legemidler (legemiddelforskriften) og forskrift 28. juni 2007 nr. 814 om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler mv. (blåreseptforskriften)»

1. Innledning

Det vises til høringsbrev datert 19. november 2021 med frist til høringssvar satt til 15. februar 2022.

Boehringer Ingelheim takker for muligheten til å komme med innspill til høring om anbud på folketrygdfinansierte legemidler.

2. Legemidlers prisregulering

Norge har innført flere effektive og vel etablerte systemer for prisregulering, og dette har resultert i at vi er blant de landene med laveste prisnivå på legemidler i Europa. Ettersom markedet allerede er særlig lov- og prisregulert, vil et anbud på allerede lavtprisede legemidler kunne redusere interesse for å lansere nye og innovative legemidler på det norske markedet. Dette vil motvirke de uttalte formålene om å sikre likeverdig og rask tilgang til legemidler for pasientene, samt å sikre god kvalitet ved behandling.

En anbudsordning forutsetter at man beholder konfidensielle priser slik systemet for anbud i sykehussektoren allerede er utformet, noe som i denne sammenheng vil gi økte administrative kostnader. Som beskrevet i høringsbrevet er dagens system ikke tilrettelagt for dette. «Det er i dag ikke tekniske løsninger som støtter å foreta direkteoppgjør med apotek for utlevering av folketrygdfinansierte legemidler med konfidensielle priser.» Legemidler finansiert gjennom folketrygden omfattes av ordningen for frikort, et system der pasienten kun betaler 39% av reseptbeløpet (opptil 520 kr per resept) inntil man når egenandelstaket (2921 kr for 2022) jf. folketrygdloven § 5-3. Konfidensialtet knyttet til pris kan kun opprettholdes ved at pasientene forholder seg til maksimalpris, mens myndightene refunderer rabatten gjennom eksempelvis Helfo slik som i dag. Denne arbeidsmengden er i dag redusert til det fåtall av legemidler finansiert gjennom folketrygden som har en refusjonsrabatt. Dersom anbud på folketrygdfinansierte legemidler innføres, vil vi anta at det åpnes opp for at konfidensielle avtaler er mulig å gjennomføre for alle produkter. Vi antar også da at andre prismekanismer som kompliserer en gjennomføring vil tas ut av ordningen, feks. trinnpris og referansepris. Boehringer Ingelheim mener at det er en forhastet beslutning å gjennomføre en pilot før man har foretatt en totalvurdering av systemet.

3. Rangering av anbud av ikke-byttbare legemidler

Å innføre rangerte anbud på ikke-byttbare legemidler vil frata legene behandlingsfrihet, da ikke alle legemidler egner seg til tvungent bytte. Et eksempel på dette er HIV-anbudet der rangering førte til dårligere behandling for pasientene, både med tanke på kvalitet og likeverdig tilgang. En annen utfordring ved å innføre rangerte anbud på store sykdomsområder er knyttet til leveringssvikt. Man vet at leverandører som ikke vinner et anbud vil redusere sin lagerbeholdning deretter, og da vil konsekvensen i ytterste fall være at pasientene står uten tilgang til legemiddel dersom anbudsvinner ikke kan levere. Volumene av produkter i et sykehusanbud kan ikke sammenlignes med store folketrygdfinansierte legemidler, og et slikt nytt rammeverk virker for oss svært sårbart når det gjelder å sikre likeverdig og rask tilgang for pasientene.

4. Oppsummert

Boehringer Ingelheim ønsker at man sikrer at de legemiddelpolitiske målene som ligger til grunn blir ivaretatt, herunder et ønske om at nye og innovative behandlinger utvikles og gjøres tilgjengelig for norske pasienter. Det må sikres at pasientens tilgang til riktig medisinsk behandling ikke svekkes. Det må evalueres hvorvidt en anbudsordning for folketrygdfinansierte legemidler faktisk vil være kostnadsbesparende holdt opp mot dagens prisjusteringssystemer innen folketrygdfinansierte legemidler og manglende systemer for å ivareta konfidensialtet knyttet til pris for disse legemidlene. Vi er kritiske til hvorvidt en anbudsordning på legemidler finansiert gjennom folketrygden både vil komme pasientene til gode og samtidig være positivt for Norge som marked med tanke på legemiddeltilgang og mener derfor det er forhastet å innføre en anbudspilot.

Med vennlig hilsen

Alette Glasø Skifjeld

Market Access Manager

Elisabeth Arnstad Duran

Head of Market Access & Public Affairs