Høringssvar fra Novo Nordisk Norway

Dato: 11.02.2022

Høring – anbud på folketrygdfinansierte legemidler

Novo Nordisk viser til høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) der det foreslås forskriftshjemmel for å innføre anbud på folketrygdfinansierte legemidler (blå resept).

Med de foreslåtte endringene vil Blåreseptordningen svekkes for brukerne av ordningen; kronikere i Norge. Vi vil få en mer rigid blåreseptordning der persontilpasset legemiddelbehandling blir vanskeligere.

Det er på sin plass å minne om at det er fire legemiddelpolitiske mål som ligger til grunn for legemiddelpolitikken i Norge. Flere av disse målene kan opplagt komme i konflikt med hverandre, målene skal imidlertid veie likt.

· sikre god kvalitet ved behandlingen av pasienter

· legemidler skal ha lavest mulig pris

· likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler

· legge til rette for forskning og innovasjon.

Formålet med endringen som nå er på høring er å øke måloppnåelsen ytterligere i forhold til ett av målene. Allerede nå foreligger det en lang rekke virkemidler for å sikre lavest mulig pris på legemidler innenfor blåreseptordningen; metodevurderinger, krav til kostnadseffektivitet, refusjonskriterier, individuell refusjon, prisrevurderinger, trinnpris, prisforhandlinger, refusjonskontrakter mv. Myndighetenes verktøykasse er allerede full.

Blåreseptordningen fungerer godt

Blåreseptordningen er en hjørnesten i tilbudet til pasienter og kronikere i Norge, og fungerer per i dag godt mht. de legemiddelpolitiske målene satt av Stortinget. Områdegjennomgangen av Blåreseptordningen, bestilt av HOD, konkluderte i fjor med at blåreseptordningen fungerer tilfredstillende allerede i dag, også med tanke på å holde kostnadene nede.

Sammenligningen med anbud innenenfor spesialithelsetjenesten

Det vises i forarbeidene til gode erfaringer, fra et innkjøpsperspektiv, med anbud innenfor spesialisthelsetjenesten. Det er imidlertid en rekke forskjeller på legemidler som finansieres av henholdsvis spesialisthelsetjenesten og blåreseptordningen. Innenfor blåreseptområdet er det store pasientpopulasjoner. Flere pasientgrupper som nevnes i forarbeidene teller opp mot mer enn 20 000 pasienter. Den enkelte fastlege vil måtte forholde seg til flere anbud enn den enkelte sykehuslege innenfor sitt spesialområde. Kanskje er det også grunn til å tro at pasientenes legemiddelbehandling følges bedre opp i spesialisthelsetjenesten. Det er altså skalaforskjeller av betydning i forhold til sammenligninger med sykehusanbudene.

Anbud skal sikre bruk av det billigste alternativet innen grupperte legemidler som vurderes som like nok. Erfaringen fra anbud i spesialisthelsetjenesten viser at legemidler med ulike virkestoff, ulik dokumentasjon og ulike administrasjonsformer kan vurderes som like nok. Det faglige grunnlaget og hvorvidt pris påvirker hva som vurderes som likt nok er ikke kjent for offentligheten. Det er reist betydelig kritikk mot systemet for Nye Metoder i forbindelse med en nylig evaluering av systemet gjennomført av PROBA smfunnsanayse.

«Pilot»

En anbudspilot skal nå gjennomføres innenfor det såkalte PCSK9 området. Piloten vil først og fremst avklare de byråkratiske sidene ved gjennomføring av anbud innenfor blåreseptordningen. Konsekvenser for pasientene vil i liten grad avklares da det ligger andre føringer til grunn for piloten enn det vi vil se i fremtidige anbud. I piloten skal pasienter ikke byttes fra nåværende behandling. I forarbeidene til piloten legges det opp til at bytte av legemidler for pasientene vil kunne skje i senere anbud. For store grupper av kroniske pasienter vil behandling kunne måtte endres i tråd med de til enhver tid gjeldende anbudsresultatene. Departementet ønsker med denne høringen å få på plass det administrative rundt anbud uten at det er gjort en grundig vurdering av konsekvenser for pasienter og medisinsk profesjonalitet.

Innføring av anbud vil svekke blåreseptordningen

Anbud på blåresept vil være et stort steg i retning av et mer firkantet system der man tenker på pasientene som en gruppe og ikke enkeltindivider med individuelle behov. Individuelt tilpasset behandling vil bli vanskeligere og forbundet med økt administrasjon for fastlegene. Pasienter som ikke ønsker å bytte til anbudsvinner kan betale selv, noe som trekker oss i retning av økte sosiale forskjeller også innenfor Blåreseptordningen.

I et anbud er det naturlig å anta at det er de produktene som allerede er valgt bort av behandlende lege, som har de største incitamentene til å gi lavest pris og på den måten bli tatt i bruk.

Vi savner et fokus på hvordan blåreseptordningen kan utvikles i tråd med alle Stortingets legemiddelpolitiske mål. Før man gjør blåreseptordningen mer rigid burde man ta jobben med å rette opp all kritikken mot Nye Metoder, og sørge for at den delen av systemet fungerer godt.

Vi mener forskriftsfestingen av anbud på blåresept bør utsettes.

Mvh,

Tor Frostelid
Market Access & Public Affairs DirectorNovo Nordisk Norway AS