Høringssvar fra KS ved Mari Trommald, avdelingsdirektør INT Helse og Velferd

Dato: 07.03.2024

Svartype: Med merknad

Viser til brev datert 11. januar vedrørende høring av forslag om forskrift om særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for ambulansearbeidere og sykepleiere i en overgangsperiode.

KS mener det er viktig med en overgangsordning for sykepleiere og ambulansearbeidere som har vært bærebjelkene i ambulansetjenesten i mange år. KS mener derimot at den foreslåtte overgangsordningen stiller for omfattende krav utover det å være sykepleier eller ambulansearbeider. Kravene i den foreslåtte forskriften kan medføre en risiko for at kvalifisert personell i ambulansetjenesten vil søke permisjon fra arbeidet for å ta en bachelor. Det vil være svært uheldig gitt mangelen på personell og rekrutteringsutfordringene vi har i dag.

Å sette for strenge krav kan også bidra til uheldige forskjeller mht både anseelse og lønn mellom erfarent personell i ambulansetjenesten i dag og nyutdannede bachelorer i paramedisin. Det kan ha negative konsekvenser for arbeidsmiljøet som er lite gunstig i en tjeneste der godt samarbeid mellom aktørene er helt sentralt.

Videre følger konkrete kommentarer til forslag i forskriften om vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner:

Forslag § 3, a) ha autorisasjon som ambulansearbeider eller sykepleier,

KS støtter at søker må ha autorisasjon som ambulansearbeider eller sykepleier.


Forslag § 3, b) ha oppnådd minimum 5 års yrkeserfaring fra prehospital tjeneste i 100 prosent stilling eller tilsvarende omfang i deltidsstilling, etter tildelt autorisasjon som ambulansearbeider eller sykepleier,

Det kommer frem av høringsnotatet at «Utdanningsinstitusjonene foreslår alternative overgangsordninger hvor dokumentert kompetanse sammen med en fleksibel kompletterende utdanning kan gi rett til autorisasjon som paramedisiner i en begrenset tidsperiode. Alle alternativene forutsetter at søkeren er ambulansearbeider eller sykepleier med NPU med 3 års erfaring fra ambulansetjenesten

KS mener det bør være tilstrekkelig at søker har oppnådd minimum 3 års yrkeserfaring fra prehospital tjeneste i 100 prosent stilling eller tilsvarende omfang i deltidsstilling, etter tildelt autorisasjon som ambulansearbeider eller sykepleier.


Forslag § 3c), ha minimum 50 prosent av yrkeserfaringen i bokstav b fra pasientnært arbeid.

KS støtter forslag om at minimum 50 % av yrkeserfaringen skal være fra pasientnært arbeid.


Forslag § 3 d), for søkere med videreutdanning i paramedisin skal minimum 50 prosent av yrkeserfaringen i bokstav b være gjennomført etter bestått videreutdanning.

KS mener det bør være tilstrekkelig med ett års yrkeserfaring etter gjennomført og bestått videreutdanning. Det må forutsettes at ambulansesjåførene og sykepleierne som har jobbet i pasientnært arbeid, også utførte forsvarlig arbeid både før og gjennom utdanningsløpet.


Forslag § 3, Alle vilkår må ha vært oppfylt før 1. mai 2022, og § 4, Søknad om autorisasjon må være fremsatt innen 1. juni 2025
.

Departementet skriver at «det foreslås at alle vilkårene etter forskriftens § 3 første og andre ledd må ha vært oppfylt før 1. mai 2022, som var tidspunktet da autorisasjonsordningen for paramedisin trådte i kraft, se forslag til § 3 tredje ledd. Ved å sette inn denne avgrensningen i tid sikres det at overgangsordningen treffer personellet som hadde lengre prehospital akuttmedisinsk yrkeserfaring da autorisasjonsordningen for paramedisinere trådte i kraft.»

KS mener det er svært uheldig at alle vilkårene skal være oppfylt før 1. mai 2022. KS støtter heller ikke forslag om at autorisasjon må være fremsatt innen 1. juni 2025. Det blir ingen reell overgangsordning. KS anbefaler at tidspunktet for oppfyllelse av vilkårene er den samme som søknadsfristen, og at denne søknadstidspunktet endres fra 1. juni 2025 til 2 år etter at forskriften trer i kraft. Det er vanskelig å forstå – rent faglig - at overgangsordningen bare skal treffe personellet som hadde lengre prehospital akuttmedisinsk yrkeserfaring da autorisasjonsordningen for paramedisinere trådte i kraft, og ikke de som har arbeidserfaring og innfrir vilkårene frem til to år etter at forskriften trer i kraft. Det bør være mulig for de som har påbegynt en videreutdanning og fullføre denne, og det bør være mulig å påbegynne utdanningen som stilles som vilkår inntil forskriften trer i kraft.

Et strengere krav slik det foreslås i forskriften, kan føre til at flere som er godt kvalifiserte til å utføre sitt arbeid, i stedet for å være i arbeid begynner på en bachelor i paramedisin. Det kan, slik vi påpekte tidligere i dette notatet, være uheldig i en tid da det er mangel på helsepersonell.

Avslutningsvis vil KS bemerke at de strenge kravene i overgangsordningen virker urimelig, ikke minst sett i lys av det som fremkommer i høringsnotatet: «I oppstartfasen har den nye bachelorutdanning dessuten manglet et solid normerende fagmiljø. Utdanningen har derfor til nå støttet seg tungt på andre faggrupper, og i praksisveiledningen særlig på gruppene ambulansemedarbeidere og sykepleiere med videreutdanning i paramedisin i form av NPU.»