Høringssvar fra Fana folkehøgskule

Dato: 24.04.2023

Høringsuttalelse til NOU 16: 2022 «En folkehøgskole for alle»

Fana folkehøgskule takker for muligheten til å komme med innspill til NOU 16:2022 «En folkehøgskole for alle».

Formålsparagraf

Utvalget foreslår å utvide formålsparagrafen for å tydeliggjøre hva som er folkehøgskolens formål og mandat. Vi mener at utvalgets forslag går for langt i å definere folkehøgskolens formål, samtidig som flere av begrepene utvalget benytter allerede inngår i begrepene allmenndanning og folkeopplysning. Vi vil derfor foreslå en litt kortere og mer generelt utformet formålsparagraf som allikevel er tydelig på skoleslagets samfunnsmandat.

Begrepet folkeopplysning bør byttes ut med folkelig opplysning. Dette begrepet viser i større grad til en tanke om et opplysningsarbeid som kommer fra folket selv, myndiggjøring og utvikling av et folkelig demokrati basert på dialog. Begrepet folkelig opplysning ligger nærmere kjernen i folkehøgskolens opplysningsarbeid enn begrepet folkeopplysning.

Vi ser positivt på utvalgets forslag om å tydeliggjøre folkehøgskolens arbeid med demokratisk dannelse.

Vi foreslår følgende formulering av folkehøgskolens formålsparagraf:

«Folkehøgskolens formål er å fremme allmenndanning, folkelig opplysning og aktivt medborgerskap.»

Makspris for elevbetaling

Utvalget foreslår at det settes en makspris for elevbetaling tilsvarende 1,2 ganger Lånekassens satser for studiestøtte.

Vi støtter ikke forslaget om makspris. Vi mener at prisen for et år på folkehøgskole bør reguleres av markedet. Å knytte prisen opp mot studiestøtten kan vi heller ikke støtte, ettersom prisen for skoleåret beregnes ut fra andre faktorer enn de som Lånekassen bruker for å regne ut studiestøtten.

Vi er enige i at kostnadene for et folkehøgskoleår bør holdes så lave som mulig, men mener at dette er et ansvar som fortsatt bør ligge hos skolene og ikke reguleres gjennom lov eller forskrift.

Opphold på folkehøgskole som en del av introduksjonsprogrammet for flyktninger

Vi støtter dette forslaget og mener at vi må se nærmere på reglene som gjør dette vanskelig i dag.

Universell utforming

Utvalget foreslår at alle folkehøgskoler skal være universelt utformet innen tidsfrist. Universell utforming medfører store kostnader for mange skoler. Vi har gamle bygninger som krever store ombygginger for å tilfredsstille kravene til universell utforming. Det må utredes nærmere hva dette vil koste og hvordan skolene skal kompenseres for kostnadene. Det vil ikke være noe poeng i å sette en tidsfrist hvis det ikke følges opp av økte bevilgninger fra staten.

Vi støtter intensjonen i forslaget, men ser at det for vår del ikke er økonomiske rammer for dette uten ekstra tilskudd.

Dobbelt elevtilskudd for elever under 18 år

Vi støtter ikke dette forslaget og mener at dobbelt elevtilskudd skal forbeholdes elever som har dokumentert behov for ekstra tilrettelegging.

Elever fra 16 til 18 år krever et annet opplegg enn myndige elever, men vi mener at dobbelttellingen ikke skal bruke som et virkemiddel for å få flere unge elever inn i folkehøgskolen.

Alle kurstilbud skal ha en kursplan

Vi støtter ikke forslaget om at alle kurstilbud skal ha en kursplan som viser hvordan målene i folkehøgskolelovens formålsparagraf utgjør en vesentlig del av kurset. Vi mener at dette ikke er et hensiktsmessig krav fordi det griper inn folkehøgskolenes frihet til å utforme kursene ut fra elevenes ønsker og forutsetninger. Det tar heller ikke høyde for at noen skoler ikke har linjer og at det sosialpedagogiske programmet ved skolene er en vesentlig del av alle kurs.

Gjennom selvevalueringsrapporten viser vi hvordan skolens totale tilbud møter målene i folkehøgskolelovens formålsparagraf, og dette mener vi er tilstrekkelig dokumentasjon.

Krav om pedagogisk kompetanse

Vi støtter ikke kravet om tydeligere krav til pedagogisk kompetanse for lærere på folkehøgskolene. Det vil være vanskelig å dekke opp folkehøgskolens mange fag hvis kravet om pedagogisk kompetanse skjerpes. Vi mener at formuleringen i dagens forskrift er tilstrekkelig.

Mer forskning på sektoren

Vi støtter forslaget om mer forskning på sektoren. Kunnskapsgrunnlaget om folkehøgskolen er mangelfullt og vi trenger en innsats på dette feltet.

Krav om driftsform

Vi synes det er et unødvendig krav at skolene skal være enten stiftelse eller aksjeselskap. Å endre organisasjonsform er både arbeidskrevende og kostbart.

Vi har i likhet med noen andre skoler nylig endret organisasjonsform. Vår erfaring fra denne prosessen er at aksjeselskap kan være godt alternativ for nystartede skoler, men at det blir svært kostbart for etablerte skoler som skal endre fra en annen organisasjonsform til aksjeselskap på grunn av skattereglene.

Vi kan ikke se at fordelene utvalget mener å se med at alle skolene har samme organisasjonsform oppveier ulempene som følger for skolene med et slikt krav.

Avsluttende bemerkninger

Vi takker utvalget for arbeidet med utredningen. De har kommet med mange gode observasjoner og fine forslag. Skoleslaget har fått noen utfordringer samtidig som vi leser både anerkjennelse og respekt for skolenes arbeid ut av utredningen.

Vi ser med spenning frem mot den videre prosessen.