Høringssvar fra Norsk Fyrhistorisk Forening

Dato: 28.05.2021

Oslo, 28.05.2021

Ang. Forskrift om tilskudd til frivillige miljøorganisasjoner og allmennyttige miljøstiftelser

Innspill til foreslåtte endringer

Norsk Fyrhistorisk Forening (NFHF) vil takke Klima- og miljødepartementet for invitasjonen til å avgi høringsinnspill. I 2021 har vi blitt tatt opp som én av fire sammenslutninger av organisasjoner som mottar tilskudd fra ordningen. Takket være denne støtten er vi nå godt i gang med å skalere opp driften vår, slik at vi kan legge enda bedre til rette for frivillig fyr-arbeid i hele landet. Les gjerne om NFHF her.

NFHF opplever at departementets utkast i det store og hele er klargjørende – en god oppdatering etter ti år med gjeldende forskrift. Vi har ikke tatt stilling til endringene knyttet til regionreformen og EØS-avtalens artikkel 61(1), men ønsker å gi innspill til enkelte avgrensninger og overordnede prinsipper for tilskuddsordningen.

§ 4. Sammenslutninger av organisasjoner som kan motta tilskudd

Det er positivt at beskrivelsen av slike sammenslutninger nå foreslås skilt ut i en egen paragraf. Teksten er tilnærmet uendret:

"Tilskudd kan gis til demokratisk styrt sammenslutning av frivillige organisasjoner der hver medlemsorganisasjon har stemmerett og oppfyller kravene i første og annet ledd i § 2.»

NFHF vil påpeke at en streng tolkning av denne paragrafen kunne utestengt enkelte av de fire sammenslutningene som mottar tilskudd fra ordningen i 2021. Det er neppe slik at samtlige av deres medlemsorganisasjoner ville oppfylt kravene i hele paragraf 2, altså første ledd, som består av bokstav a-d, og andre ledd med bokstav e-i. Eller er departementets intensjon at det skal være kravene i paragraf 2 første ledd bokstav a og b som gjøres gjeldende? Tekstoppsettet er forvirrende.

NFHF vil foreslå følgende alternative tekst for paragraf 4, som i større grad harmonerer med kravene som stilles til stiftelser:

«Tilskudd kan gis til demokratisk styrt sammenslutning av frivillige organisasjoner
a) der hver medlemsorganisasjon har stemmerett
b) med hovedformål for virksomheten innenfor miljøforvaltningens ansvarsområder
c) som ikke har fortjeneste som formål
d) som tilbakefører eventuelle overskudd til sammenslutningens formål
e) som er registrert i Frivillighetsregisteret
f) som avgir eget årsregnskap og årsberetning i samsvar med bestemmelsene i regnskapsloven. Regnskapsåret skal følge kalenderåret.»

I tillegg vil paragraf 1 i forskriften selvsagt være avgjørende for hvilke sammenslutninger som kan motta tilskudd, slik at departementet kan prioritere mellom søkere.

§ 7. Deling av tilskuddet

Forskriften har angitt en fast prosentvis fordeling av den samlede tilskuddspotten mellom 1) medlemsorganisasjoner og 2) stiftelser og sammenslutninger av organisasjoner. Henholdsvis 77 og 23 prosent. Dette er videreført i forskriftsutkastet. Dessverre er det slik at denne fordelingsnøkkelen har vist seg å gi store, uønskede utslag for enkelte mottakere. Særlig 2) er sårbare for store kutt når nye stiftelser eller sammenslutninger tas opp i ordningen. Så lenge den statiske prosentfordelingen gjelder, kan ikke utfordringen ved økt antall mottakere i en av kategoriene løses ved å øke den samlede tilskuddspotten.

Eksempel:
En ny stiftelse tas inn i ordningen og tildeles 1 000 000 kr. Dersom totalrammen for post 70 økes med tilsvarende beløp, vil andre stiftelser og sammenslutninger likevel få kutt i sitt tilskudd, mens medlemsorganisasjonene vil få en økning. Eksisterende mottakere innenfor 2) vil belastes med et samlet kutt på 770 000 kr.

NFHF foreslår derfor at angivelsen av prosentvis fordeling mellom medlemsorganisasjoner og stiftelser/sammenslutninger tas ut av forskriften. I stedet kan departementet fastsette beløpsfordeling mellom de to gruppene som del av den årlige tildelingsrunden. Dersom mottakere kommer inn eller går ut av ordningen, vil departementet dermed ha handlingsrom til å fordele økning/kutt mellom de to gruppene på en rettferdig måte. Den enkelte mottaker kan få mindre risiko for store, uventede endringer i tilskuddet.

Forslag til tekst i paragraf 7:

«Før beregning av tilskuddet til de enkelte organisasjoner og stiftelser, deles tilskuddsbevilgningen i to. Én del for frivillige medlemsorganisasjoner og én del for klima- og miljøstiftelser samt sammenslutninger av organisasjoner.»

Det er viktig at mottakerne innenfor ordningen får forutsigbar grunnstøtte over tid. Det forutsetter at fordelingen mellom de to gruppene blir mer dynamisk.

§ 9. Beregning av tilskuddet til klima- og miljøstiftelser og sammenslutninger av organisasjoner

Tildelingen til stiftelser har tidligere vært basert på siste års tildeling, mens sammenslutninger har mottatt like stort tilskudd, også basert på siste års tildeling. Departementet foreslår nå at både stiftelser og sammenslutninger skal motta tilskudd kun på basis av siste års tildeling. Samtidig foreslås det at nye søkeres tilskudd skal fastsettes etter en helhetsvurdering av søkers drift og aktivitet.

Forskriftsutkastet innebærer at nivået for den enkelte mottakers tilskudd vil være låst over tid. Ikke minst vil det være problematisk for nye søkere dersom de tas inn i ordningen med et lavt tilskuddsnivå. Senere års tildelinger vil være styrt av «inngangs-tilskuddet».

NFHF ønsker at mottakere innenfor grunnstøtteordningen skal likebehandles, og tilskuddsstørrelse bør styres av mest mulig objektive kriterier, ikke av historikk. Mottakere som har potensial til å oppfylle tilskuddsordningens formål enda bedre, bør stimuleres med økt tilskudd. Dersom en mottaker oppfyller formålet i lavere grad enn tidligere, bør ikke sedvane låse tilskuddets størrelse på et høyt nivå. I høringsrunden høsten 2020 la departementet frem forslag om syv objektive kriterier for fordeling. NFHF ville imøtesett en videreutvikling av det forslaget, selv om det er krevende å lage gode kriterier for å måle mottakernes arbeid.

NFHF er glad for at departementet arbeider med justering av forskriften og har til hensikt å tydeliggjøre deler av regelverket. Det er ikke enkelt å legge til rette for forutsigbar støtte til mottakere som jobber godt over tid, samtidig som man hensyntar frivillighetens dynamiske natur. Organisasjonslivet som hele, og den enkelte organisasjon, er i stadig endring.

Vi håper at våre innspill kan være til hjelp i det videre arbeidet med forskriften.

Vennlig hilsen

Elisabeth Carrera
Daglig leder i Norsk Fyrhistorisk Forening