Høringssvar fra Rindal kommune

Dato: 19.02.2021

Innledning

Rindal kommune har vært en av kommunene som har vært bidragsytere inn i å lage en kostnadsmodell for Helseplattformen. Dette med avdragstid ble ganske tidlig en del av diskusjonen rundt kostandsmodellen. Administrasjonen i Rindal kommune vi vil her svare ut kort om våre vurderinger som ble gjort om en avskrivingstid på 5 år kontra 10 år og 15 år.

Det forslaget som foreligger i høringen, støttes av Rindal kommune.

Programvareplattform

Det er en stor forskjell på programvare. Begrepet omfatter de enkleste programmer, til omfattende programvareplattformer, noe som dagens regelverk for avskrivning ikke gjenspeiler. En programvareplattform er kompleks, den er krevende å utvikle, og tar lang tid å ferdigstille. Dette gjør at levetiden på en programvareplattform skiller seg vesentlig ut fra et enklere program. Historiske eksempler som er lette å trekke frem her er operativsystem.

Dette taler for en vesentlig lengre avskrivingstid enn 5 år. Ser man på historiske teknologiske utviklingssprang, er over 15 år ikke en urimelig levetid for slik en programvareplattform. Skal kommunen i tillegg utvikle disse, er 15 års avskrivingstid helt nødvendig. Vi anser systemer som Helseplattformen og AKSON som programvareplattformer.

«Store kommunale system»

Systemer som regnskapssystem, sak og arkivsystem, helse og omsorgssystem er relativt store og komplekse system. Endring av disse krever ofte også omorganisering av arbeidsprosesser. Dette tar tid. Rindal kommune, sammen med resten av IKT-Orikdè kommunene har nylig implementert nytt sak og arkivsystem. Prosessen med innkjøp tok rundt 1 år før produksjon ble igangsatt. Og nå, et og et halvt år etter produksjonsstart, er systemet fremdeles ikke godkjent. Samt at alle de interne arbeidsprosesser som har måttet endre seg, enda ikke er satt. I innkjøpssammenheng er regelverket slik at vi kan ha disse i 10 år. Reglene for avskriving bør avstemmes med innkjøpsregelverket.

Utvikling av programvare vs. kjøp

Det å utvikle programvare er av og til omfattende. Det «normale» for de fleste kommunene rundt om i Norge er å kjøpe ferdige løsninger utviklet av private selskap. De private selskapene har en annen måte å finansiere sin utvikling av programvare enn kommunene. Ser man konkret på helseplattformen, har prosessen allerede vært på flere år. Med dagens regime for innføring, vil ikke dette være ferdig implementert før tidligst 2022 hos Trondheim kommune og tidligst 2023 hos de siste kommunene som kobler seg på. Så skal man fullføre å tilpasse organisasjon og arbeidsprosessene, med den tid det tar.

Med en avskrivingstid 5 år for programvaren, betyr dette at utviklingen i realiteten må finansieres av løpende driftsmidler. Dette vil være utfordrende for kommuner som er på ROBEK, eller mangler rom i bevilgningen og ikke har nok midler på disposisjonsfond til å ta disse direktekostnadene. Prosjekt som helseplattformen, krever at «alle» er med. Lang avskrivingstid sikrer at flere kommuner vil kunne være med på utviklingen av slike system.

Operasjonell leasing vs. Innkjøp

Det finnes andre alternative finansieringsløsninger enn direkte kjøp. Et eksempel man kan tenke seg er at utviklingsselskapet tar opp lån, og kommunene garantere for disse lånene, basert på sin andel. Kostnaden fordeles deretter i lisenskostnader som belastes over drift. Mulighetene for operasjonell leasing reduserer behovet for avskriving over 15 år.

Oppsummering konklusjon

Basert på de vurderingene gjort ovenfor, bør avskrivingstiden absolutt økes til 15 år. Samtidig er det viktig at kommunene skal kunne gjøre egenvurdering på levetiden til en programvare.

Egenutvikling av nye programvarer og programvareplattformer kan være så omfattende at 10 år rett og slett er for kort tid. Det må derfor være rom i regelverket for lengre avskrivingstid, opp mot 15 år. Selv om det er mulig med operasjonell leasing, er det ikke sikkert at dette er mulig eller ønskelig i alle tilfellene. Vi mener at en mulig avskrivningstid på 15år kan bidra til å styrke innovasjonsevnen i kommunene og slik fordele kostandene over lengre tid og da være en mindre byrde på annen kommunal drift.