Høringssvar fra Indre Østfold kommune

Dato: 23.09.2022

Kommunestyret i Indre Østfold kommune fattet 20.09.2022 følgende høringssvar i pol. saksnr. 105/22:

"Indre Østfold kommune sender høringssvar til Kommunal- og distriktsdepartementet vedrørende endringer i kommuneloven, som foreslått av kommunedirektøren."

Til høringsnotat punkt 3 - Regulering av arbeidsutvalg

Indre Østfold kommune støtter departementets forslag om at organet som har opprettet arbeidsutvalget selv velger nye medlemmer og settemedlemmer til arbeidsutvalget. Videre støtter Indre Østfold kommune forslaget om at det organet som har opprettet arbeidsutvalget også kan omorganisere og nedlegge arbeidsutvalget. Kommunen enig i departementets vurdering om at kommunestyret er rett organ til å fatte disse vedtakene dersom kommunedelsutvalg har oppnevnt et arbeidsutvalg.

Til høringsnotat punkt 4 - Arbeidsutvalg for medvirkningsråd

Dette tillegget i bestemmelsen blir noe uklart. Hvordan har man tenkt at slike arbeidsutvalg skal benyttes? Rådene er kun rådgivende organer for kommunestyret. Opprettelse av arbeidsutvalg vil ha økonomiske konsekvenser. Rådene har ikke myndighet til å fatte vedtak, ei heller til å bevilge penger til opprettelse av arbeidsutvalg. Vi ser også at en slik innføring vil kunne skape diskusjoner om hvorvidt slike arbeidsutvalg vil kunne forsinke pågående politiske prosesser, dersom de kan oppnevnes uten begrensninger.

Til høringsnotat punkt 5 - Valg av varaordfører

Indre Østfold kommune støtter forslaget.

Til høringsnotat punkt 6 - Avstemning ved forholdsvalg

Indre Østfold kommune støtter forslaget. Da det ikke står presisert hvor mange stemmer som kreves. Vi antar derfor at normalt flertall holder. Det bør presiseres i lovteksten.

Til høringsnotat punkt 7 – Avstemning ved flertallsvalg

Indre Østfold kommune støtter forslaget.

Til høringsnotat punkt 8 – Settemedlemmer

Indre Østfold kommune støtter ikke forslaget.

I opprinnelig bestemmelse står det «Ved valg av et settemedlem skal rekkefølgen på listen for varamedlemmer følges.» Varamedlemmer er bedre kjent med det folkevalgte organets virke enn øvrige listekandidater. Varamedlemslista følger også folkets vilje ved valget, da de er stemt frem i den rekkefølgen som fulgte av valgresultatet. Det er demokratisk utfordrende å hoppe over kandidater som kom høyere opp i valgresultatet. Det kan også virke konfliktskapende dersom noen føler seg forbigått. Det kan oppleves som at man ikke følger de demokratiske spillereglene. Dersom det ikke mulig å innhente et settemedlem fra ordinær varamedlemsliste, kan det åpnes for en bestemmelse om at man likevel kan gå utover ordinær liste, som en unntaksregel. Indre Østfold kommune har ikke opplevd en slik problemsstilling til nå.

Til høringsnotat punkt 9 – Opprykk for varamedlemmer – direktevalgte kommunedelsutvalg

Indre Østfold kommune støtter forslaget.

Til høringsnotat punkt 10 – Forhold som gir grunnlag for suspensjon

Indre Østfold kommune støtter forslaget.

Til høringsnotat punkt 11 – Møte-, tale- og forslagsrett i folkevalgte organer

Indre Østfold kommune støtter presiseringen.

Til høringsnotat punkt 12 – Vedtak i sak som ikke er oppført i sakslisten eller hvor saksdokumenter ikke er sendt

Indre Østfold kommune støtter presiseringen.

Til høringsnotat punkt 13 – Ansettelse av kommunale ombud

Indre Østfold kommune støtter forslaget.

Til høringsnotat punkt 14 - Minimumsavdrag på lån – forskriftshjemmel

Indre Østfold kommune ser at det i departementets vurderinger reises spørsmål til regelverket rundt beregning av selve minimumsavdraget som gir tolkningsrom i praktiseringen av regelverket.

Indre Østfold kommune støtter departementets forslag om en nærmere regulering av hvordan beregning av minimumsavdraget skal skje, slik at en forskrift kan gjøre regelverket mer tilgjengelig.

Til høringsnotat punkt 15 – Navn på interkommunale samarbeid etter kommuneloven

Indre Østfold kommune støtter forslaget.

Til høringsnotat punkt 16 – Varsling til kontrollutvalget om møter

Indre Østfold kommune stiller spørsmål ved departementets konklusjon om at en slik plikt bør tillegge kommunen. I følge § 23-6 femte ledd skal kontrollutvalget varsles om slike møter og de har rett til å være til stede i disse møtene. I følge § 23-7 skal kommunestyret sørge for at kontrollutvalget får sekretariatsbistand som tilfredsstiller utvalgets behov. Det er en rettslig forpliktelse å sørge for at kontrollutvalget har sekretærbistand. Det er leder av kontrollutvalget som innkaller til møte, men i praksis er det sekretariatet som forestår den praktiske innkallingen og saksforberedelsen.

Utviklingen i dag går i retning av at flere kommuner går sammen om å løse disse oppgavene, og vi ser også at disse interkommunale samarbeidene blir større og omfatter stadig flere kommuner. Det er fordi disse tidligere har vært svært sårbare, med få stillinger. I praksis vil det være kontrollutvalgssekretariatene som er mottaker av varsel om innkalling til slike møter. I så tilfelle er kommunens administrasjon bare en mellommann for videresendelse. Mange av de interkommunale selskapene eies av flere kommuner. I praksis innebærer det at sekretariatet vil motta en videresendt innkalling fra hver av eierkommunene sekretariatet betjener.

For de fleste kommuner vil ikke sekretariatets mottaksadresse endre seg i særlig grad. Heller ikke ved valg av nye kontrollutvalgsmedlemmer. Slik departementet foreslår vil slike samarbeider motta de samme videresendingene om diverse møter fra mange kommuner. Når selskapene allikevel sender ut innkallinger, vil det ikke være en stor jobb å ha oversikt over de kontrollutvalgssekretariatene som selskapet dekker. Det virker mer fornuftig at selskapene, som har ansvaret for møteinnkallingen, også har ansvar for å varsle kontrollutvalgene.