Høringssvar fra Bahá'í-samfunnet i Norge v/Nasjonalt Åndelig Råd for Bahá'íer i Norge

Dato: 13.10.2023

Høringssvar fra Baha’i-samfunnet i Norge
v/Nasjonalt Åndelig Råd for Baha’ier i Norge, Hamang Terrasse 63, 1336 Sandvika
Tlf. 22 55 95 85. E-post: nsanor@bahai.no

Høringssvar - Endringer i trossamfunnsloven

Om eventuelle virkninger av krav om henholdsvis 100, 300 og 500 medlemmer i et tros- eller livssynssamfunn for å kunne få tilskudd.

Baha’i-samfunnet i Norge har per dags dato ca 1200 medlemmer og vil følgelig ikke bli berørt av endringer av medlemstall for tilskudd. Vi ser for oss at antall registrerte bahá´íer vil øke de neste årene.

Om minst 40 prosent representasjon av hvert kjønn i de administrative organene;

I Baha’i-samfunnet er det aktiv deltagelse av begge kjønn i både samfunnsrelaterte aktiviteter og i de administrative organer. Ved valg står velgerne fritt til å velge individer de ønsker skal være medlemmer i de lokale åndelige rådene (i 19 kommuner pr i dag) og i Nasjonalt Åndelig Råd. Valgene skjer for ett år av gangen. Ved hvert valg stemmes det på ni personer til rådet. Stemmegiverne stilles helt fritt i sine valg. De ser for seg et samlet råd i enhetens og mangfoldets ånd og fører opp navnene på de ni personene som de ønsker skal utgjøre rådet, uten – merk det – noen som helst form for nominasjon, omtale av kandidater og valgkamp. De som til sammen får flest stemmer blir valgt. Uten at det stilles bestemte krav gir valgresultatene likevel alltid representasjon av begge kjønn i styringsorganene. Pr. i dag utgjør kvinnene over 50 prosent i alle rådene når vi teller både lokale og nasjonale styrende organer under ett. Kvinner i den nasjonale ledelsen av Baha’i-samfunnet utgjør dette året 33 prosent (tre av ni) i det nasjonale rådet og 100 prosent av nasjonale rådgivere (tre av tre).

Baha’i-troen stiller altså ikke krav om en bestemt prosentfordeling av kjønn i et styre, men har helt siden troens begynnelse (i 1844) utmerket seg - på oppsiktsvekkende vis - ved å fremme likestilling mellom kvinne og mann og kvinnenes deltagelse også i administrasjon av troens anliggender. Utdanning av jenter er et sentralt element i arbeidet for likestilling, allerede markert på 1800-tallet ved etableringen av de første jenteskolene i troens hjemland, Iran. Dette særtrekket ved baha’i-troen er for øvrig stadig en av årsakene til forfølgelsene av baha’ier i Iran.

Baha’i-samfunnet har med andre ord en lang og stolt tradisjon med å leve opp til målsettingen som departementet anfører for å sikre kjønnsbalanse, nemlig «aktivitetskravet» å jobbe for at likestillingen konkret avspeiles i å sikre kvinner formell innflytelse og tilstrebe så jevnbyrdig kjønns-representasjon som mulig i styrende organer.

Men; På bakgrunn av valgordningen i Baha’i-samfunnet er det uakseptabelt å stille et bestemt prosentkrav om representasjon av begge kjønn i styrer. Følgelig vil vi bestemt avvise begge modellene som er foreslått i høringsnotatet, både «et absolutt krav til de sentrale organene i samfunnet om minst 40 prosent av hvert kjønn, og en kombinasjonsmodell der det stilles et (absolutt) krav om minst 40 prosent av hvert kjønn i de sentrale styrende organene og et aktivitetskrav til de lokale styrende organene».

Innspill til hvordan samarbeid og dialog kan styrkes mellom tros- og livssynssamfunnene og ulike myndigheter.

Vi tror samarbeid kan styrkes på flere områder. Baha’ier er aktivt med i aktiviteter i regi av andre og har selv en rekke aktiviteter som er åpne for deltagelse fra alle interesserte.

En pedagogisk innsats med opplæring av barn, juniorungdom, ungdom og voksne har et helt sentralt fokus for baha’ier over hele verden. Dette arbeidet kjennetegnes av kjerneaktiviteter som studiesirkler, barneklasser, juniorungdomsprogram (for dem mellom 12 og 15 år) og andaktsamlinger. Alle aktivitetene er åpne for alle, uansett bakgrunn. Siktemålet med den pedagogiske innsatsen er tosidig, på den ene siden å styrke individers åndelige og intellektuelle kapasitet og på den andre vise praktisk og aktivt samfunnsengasjement i sosiale prosjekter og diskurs om aktuelle emner.

I løpet av de neste årene venter vi å se en økning i formelle og uformelle bestrebelser på å fremme sosial utvikling. Noen av disse samfunnsbaserte initiativene vil kreve administrative strukturer og et tettere samarbeid med lokale myndigheter.

De nevnte aktivitetene – og holdningene bak dem – inviterer til åpne, inkluderende og spennende møtepunkter for alle interesserte, også mellom baha’ier og myndigheter, skoler, institusjoner og ulike organisasjoner. Samarbeid og dialog er nøkkelord for å lykkes i vårt overordnede ønske om å bidra til det beste for samfunnet rundt oss. Det kommer spesielt tydelig til uttrykk i nabolag hvor baha’iene har mye aktivitet.

Grunnskolen som arena for samarbeid er sentralt, hvor utveksling av informasjon kan øke bevisstheten om menneskehetens enhet, likestilling og likeverd, den grunnleggende enhet mellom religionene, enhet i mangfoldighet og brobygging mellom ulike samfunn og dermed bidra til et rikere flerkulturelt samhold.

Baha’i-samfunnet er aktive deltagere i STL, både nasjonalt og lokalt, og har vært det siden opprettelsen av Samarbeidsrådet. Bahá´í-samfunnets Kontor for Samfunnskontakt (BKSK) og Baha’i-samfunnets Skoleutvalg dyrker samarbeid og dialog med myndighetene, institusjoner og organisasjoner. Videre er nettverket vårt av lokale åndelige råd utadrettede i sine lokalsamfunn.