Høringssvar fra Bergen kommune

Dato: 28.06.2023

Byrådet i Bergen behandlet saken i møtet 22.06.2023 sak 1188/23 og fattet følgende vedtak:
Byrådet avgir høringsuttalelse til «Høring - forslag om endring av pasientbetalingsforskriften - fritak for egenandel for poliklinisk helsehjelp for LAR pasienter» slik den fremkommer av byrådens forslag.

Bergen kommunes høringsuttalelse:

Bergen kommune støtter forslaget om fritak for egenandeler ved polikliniske konsultasjoner i forbindelse med gjennomføring av LAR behandling. Men Bergen kommune er sterkt uenig i at egenandelsfritaket ikke omfatter andre former for poliklinisk helsehjelp som ytes til LAR pasienter. Dersom man ønsker å sikre at mennesker med omfattende problemer med rus skal få den behandlingen og oppfølgingen de har behov for i den offentlige helsetjenesten, burde egenandelsfritaket gjelde all nødvendig helsehjelp for disse. Spesielt burde mennesker med omfattende problemer med rus hatt egenandelsfritak for helsehjelp fra fastlege og legevakt. Flere i denne pasientgruppen har vansker med å betale egenandel, og som en følge av dette står de i fare for å ikke motta nødvendig helsehjelp.

Bergen kommune vil benytte anledningen til å påpeke at det samme også gjelder andre viktige pasientgrupper. Pasientgrupper som ungdom og mange personer med psykiske lidelser og ruslidelser har vansker med å betale egenandel, faller utenom ordningene med egenandelsfritak og blir underforbrukere av fastlegens tjenester.

Egenbetaling kan ha som formål å begrense etterspørselen, da man antar at det alltid vil være en tendens til overforbruk av gratistjenester. Egenandeler kan brukes som et prioriteringsvirkemiddel, hvor man kan styre etterspørselen ved å legge større egenandeler på lavt prioriterte helsetjenester enn på høyere prioriterte helsetjenester.

Egenbetaling som prioriteringsinstrument har svært betenkelige sider. Syke er generelt fattigere enn friske, og fattige er generelt sykere enn rike. Det må antas at egenbetaling i større grad begrenser etterspørselen fra dem med store behov, enn fra dem med mindre behov for gode helsetjenester. Egenbetaling som prioriteringsinstrument bør derfor brukes med stor varsomhet.

Det er en utfordring at fastlegens tjenester i så stor grad er finansiert av egenbetaling. Egenandelene er lave for majoritetsbefolkningen, slik at de ikke begrenser etterspørselen fra disse. Men egenandelene representerer et reelt tilgjengelighetshinder for noen utsatte grupper. Dette er et paradoks på bakgrunn av hva vi vet om sosial gradient i helse. De med svakest økonomi har som nevnt også mest helseproblemer og størst behov for gode helsetjenester.

Allmennlegetjenestene er befolkningens inngangsport til helsetjenesten. Derfor rammer egenandelene på allmennlegetjenestene helt blindt når det gjelder prioritering i forhold til medisinske behov. Hvis egenandelene avskjærer muligheten til konsultasjon med fastlegen, vil ikke pasienten få presentert problemet, slik at prioritering etter behov for videre tiltak i helsetjenesten ikke blir mulig.

Ungdommer mellom 16 og 20 år har sjelden etablert en selvstendig økonomi og kan derfor ikke benytte seg av sin fastlege uten å måtte be foreldre om penger til å betale egenandel. De kan ha behov for kontakt med fastlegen for problemer hvor det kan være vanskelig å be om penger fra foreldrene til egenandelen. Eksempler på dette kan være psykiske og psykososiale problemer, problemer i forbindelse med overgrep/vold, suicidalitet, spiseforstyrrelser, og problemer knyttet til seksualitet, prevensjonsbehov og svangerskap. At ungdom kan få lettere tilgang til hjelp hos fastlegen for slike problemer, må prioriteres høyt. Bergen kommune mener derfor at aldersgrensen for å betale egenandel hos fastlegen bør heves fra 16 til 20 år.

Bergen kommune vil oppfordre departementet til en grundig generell gjennomgang av egenandelsordningene i helsevesenet for å bringe disse mer i samsvar med ønsket tilgjengelighet og prioritering. Det bør legges spesiell vekt på å unngå at egenbetaling fortsetter å være et tilgjengelighetshinder til nødvendig helsehjelp for ungdom og andre med svak økonomi.