Høring - forslag til EU-forordning om administrativt samarbeid mellom håndhevingsmyndigheter på forbrukerområdet
Høring | Dato: 15.10.2003 | Barne- og familiedepartementet
Deres ref |
Vår ref |
Dato |
200303836-/ETVFJS |
15.oktober 2003 |
|
Høring - forslag til EU-forordning om administrativt samarbeid mellom håndhevingsmyndigheter på forbrukerområdet
Høringsfrist: 26.november
Vi ber om at departementene forelegger høringsbrevet for underliggende etater der det er relevant og disse ikke er oppført på høringslisten.
I oktober 2001 startet EU-Kommisjonen et arbeid for å sikre et mer effektivt forbrukerbeskyttelsesregelverk ved å legge fram en grønnbok(høringsdokument). Grønnboken tok opp behovet for en ny tilnærming mht. det materielle regelverket knyttet til urimelig markedsføring og handelspraksis. Det andre sentrale spørsmålet var behovet for en mer effektiv håndheving av regelverket, særlig ved grenseoverskridende overtredelser. Enkelte EU-land har i praksis ingen offentlig myndighet som fører tilsyn med forbrukerbeskyttelsesregelverk. I juni 2002 kom en oppfølgingskommunikasjon med oppsummering av høringsuttalelsen til grønnboken, samt konklusjoner og planer for det videre arbeidet. Det er avgitt EFTA-uttalelser til begge dokumentene. I uttalelsene ble det blant annet uttrykt støtte til videre arbeid for å sikre en mer effektiv håndheving. EFTA-uttalelsene kan hentes på følgende nettadresse:
http://www.odin.dep.no/bfd/norsk/forbruker/index-b-n-a.html
Et forslag til forordning om samarbeid mellom nasjonale myndigheter med ansvar for håndheving ble framlagt 18.juli 2003, COM(2003)443 final. Forslaget følger vedlagt i dansk utgave, og forslaget på ulike språk, samt bakgrunnsdokumenter og Kommisjonens pressemelding kan hentes på følgende nettadresse:
http://europa.eu.int/comm/consumers/prot_rules/admin_coop/index_en.htm
Det tas sikte på å avgi en felles EFTA-uttalelse til forslaget.Dette er bakgrunnen for at forslaget nå sendes på høring. Departementet ønsker innspill som kan danne grunnlag for norske holdninger til forslaget.
Nærmere om forslaget
Forordningens virkeområde er avgrenset til grenseoverskridende overtredelser av nasjonale bestemmelser som gjennomfører nærmere angitte direktiver og forordninger. En liste over hvilke direktiver dette gjelder, er inntatt som vedlegg til forordningen.
Hovedinnholdet i forslaget er:
- Plikt til å etablere offentlige håndhevingsmyndigheter
- Plikt til å utstyre disse med nærmere angitte virkemidler, blant annet rett til å innhente nødvendig informasjon og foreta undersøkelser, nedlegge forbud mot lovstridige handlinger og ilegge økonomiske sanksjoner ved overtredelser av reglene, ev. overtredelser av forbudsvedta
- At disse myndighetene skal utveksle relevant informasjon om lovstridige handlinger, både av eget tiltak og på forespørsel fra håndhevingsmyndighetene i andre land
- At myndighetene skal bistå hverandre ved undersøkelser med sikte på iverksettelse av tiltak og nedleggelse av forbudsvedta
- Etablering av et koordinerende kontaktpunkt i hvert land
- Etablering av en felles database med saker og vedta til bruk for håndhevingsmyndighetene i deres arbeid og for EU-Kommisjonen som beslutningsunderlag ved vurdering av behov for nytt regelverk osv.
- Etablering av en komité som bl.a. skal utarbeide praktiske rutiner for samarbeidet
Forslaget er nå til behandling i EU. Arbeidet med å få på plass regelverk som forplikter statene til å ha offentlige håndhevingsmyndigheter og regulerer samarbeid mellom disse, er etter det vi har erfart høyt prioritert. Det er likevel vanskelig å si noe om hvor raskt forordningen kan bli vedtatt, og hvor store endringer som vil bli gjort sammenlignet med forslaget slik det foreligger i dag. Forordningen er EØS-relevant, slik at når den blir vedtatt, må innlemmelse i EØS-avtalen vurderes.
Vi ber om forståelse for at høringsfristen er kort, men det er nødvendig fordi det er viktig å få avgitt en EFTA-uttalelse raskt.
For ordens skyld gjøres det også oppmerksom på at det andre initiativet fra Kommisjonens på dette området, styrking av det materielle regelverket, har resultert i et forslag til et direktiv om forbud mot urimelig handelspraksis, framlagt i juni i år. Barne- og familiedepartementet har sendt dette direktivforslaget på en separat høring, med frist 7.november. Dette høringsbrevet og forslaget kan hentes på følgende nettadresse:
http://www.odin.dep.no/bfd/norsk/publ/hoeringsnotater/004061-080021/index-dok000-b-n-a.html
Med hilsen
Hilde M. Berg (e.f.)
Eva Tverberg
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Justisdepartementet
Finansdepartementet
Helsedepartementet
Sosialdepartementet
Kultur- og kirkedepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Samferdselsdepartementet
ANFO-Annonsørforeningen
Bankklagenemnda
Datatilsynet
Den Norske Advokatforening
Den Norske Reisebransjeforening
Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo
Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen
Direktesalgsforbundet
Eiendomsmeglerforetakenes Forening
Eforum.no
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Flyselskapenes Landsforening
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Forbrukernes forsikringskontor
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
INMA- Bransjeforeningen for interaktiv markedsføring
Institutt for rettsvitenskap, Universitetet i Tromsø
Konkurransetilsynet
Kontor- og Datateknisk Landsforening (IKT-Norge)
Kreativt forum
Kredittilsynet
Landsorganisasjonen i Norge
Lotteritilsynet
Luftfartstilsynet
Mediebedriftenes Landsforening
NORDMA-Norsk Direkte Markedsføringsforening
Norges Eiendomsmeglerforbund
Norges Forsikringsforbund
Norges Kvinne- og Familieforbund
Norges Markedsføringsforbund
Norsk Hotell- og Restaurantforbund
Norsk Postordreforening
Næringslivets Hovedorganisasjon
Næringslivets Servicekontor for Markedsrett
Regjeringsadvokaten
Sosial- og helsedirektoratet
Sparebankforeningen i Norge
Statens helsetilsyn
Statens legemiddelverk
Statens medieforvaltning
Statens næringsmiddeltilsyn
Teknologibedriftenes Landsforening
Verdipapirfondenes Forening