Høringssvar fra Innlandet fylkeskommune

Dato: 21.06.2023

Innlandet fylkeskommune

Fylkesutvalget finner at Reisemålsutvalgets tilrådninger om en bærekraftig reisemålsutvikling er i tråd med «Det grønne Innlandet: Regional plan for klima, energi og miljø», Kapittel 2.4 Satsingsområde 1. - Innovasjon og næringsutvikling for grønn omstilling i Innlandet, og tilhørende handlingsprogram:

5.1.4a Utarbeide en strategi for reiselivet i tråd med nasjonale og regionale målsettinger innen klima, miljø og energi, der prinsippene for besøksforvaltning ligger til grunn.
5.1.4b Prinsippene om besøksforvaltning bør innarbeides i de kommunale styringsverktøyene.

Vedtak knyttet til prioriterte temaer som er særlig viktig for Innlandet:

- 1.3 Reisemålsledelse - Kapittel 7
Fylkesutvalget støtter utvalgets anbefaling om at kommuner som satser på reiseliv, tar initiativet til å etablere en bredt sammensatt reisemålsledelse. Strategier og hovedprioriteringer for en bærekraftig reisemålsutvikling forankres i kommunenes planverk (kommuneplanens samfunnsdel og arealdel) og gjennom god medvirkning fra alle interessenter og aktører. Betydningen av reiselivet for den enkelte kommune i Innlandet varierer. Det kan ikke forventes at alle kommuner vil ta initiativ til å etablere en reisemålsledelse.

- 1.4 Besøksforvaltning – Kapittel 8
Innlandet fylkeskommunen støtter forslaget om å lage en nasjonal veileder for besøksforvalting som alle typer reisemål kan bruke. Dette er det stort behov for, og det vil være en styrke om veiledningen utarbeides nasjonalt.
For å kunne innføre besøksforvaltning er kunnskap viktig. Fylkesutvalget støtter derfor punktene om å utvikle kurs i besøksforvaltning som kan brukes i flere høyere utdanninger, innenfor fagene reiseliv, naturforvaltning og arealplanlegging og det å utvikle kortere kurs om besøksforvaltning rettet mot kommunepolitikere, administrativt ansatte i kommuner og andre forvaltningsorganer og virkemiddelapparatet, samt reiselivsnæringen.
Også anbefalingen om å endre verneforskriftene i nasjonalparker og andre verneområder slik at det kan settes vilkår om sertifisering/autorisasjon av organisert virksomhet støttes, med tilhørende forslag om krav til sertifisering/godkjenning av guider og konsesjonsordning for kommersielle aktører med aktivitet i sårbare områder.

Fylkesutvalget mener at det bør utredes nærmere om lovverket har nødvendige hjemler for å kunne begrense ferdsel på enkelte tider av året i særlig viktige/sårbare områder som ligger utenfor verneområder. For eksempel kan dette gjelde kalvingsområder for villrein som ligger utenfor verneområdene. Fylkeskommunen vil presiserer at vi er veldig opptatt av å opprettholde allemannsretten, men at det i særlige tilfeller kan være nødvendig med begrensinger. Dette spilles også inn i arbeidet med stortingsmelding for villrein.

- 1.5.2 Finansiering av fellesgoder – Kapittel 9
Fylkesutvalget støtter forslaget om å innføre en nasjonal modell for fellesgode-finansiering i form av et lavt beløp (besøksbidrag) per innreise til Norge. Beløpet samles inn nasjonalt og forvaltes regionalt/lokalt.
Innlandet fylkeskommune ser fram til at man endelig har funnet en modell for fellesgodefinansiering, og vil sette av ressurser til å håndtere ordningen til beste for reisemålene i Innlandet.
Det må innføres unntak for pendlere over landegrensen. I den fylkesvise fordelingen av midlene, må det tas hensyn til at Innlandet har store hyttekommuner som utgjør en vesentlig del av reiselivet.

1.5.3 (nytt punkt):
Deltidsinnbyggeren er nevnt i NOU-en som en uutnytta ressurs i lokalt utviklingsarbeid, men er ikke nevnt under tiltak. Forskning har avdekket at flere deltidsinnbyggere ønsker å bidra med investering, styrearbeid og innen frivillighet. Kommuner bør oppfordres til å dra inn deltidsinnbyggere som vekstressurs i sitt plan- og utviklingsarbeid.

- 1.6 Transport og tilgjengelighet - Kapittel 10
Fylkesutvalget støtter forslagene til bedre transportløsninger og tilgjengelighet. Nasjonal planlegger for sømløse reiser med mulighet for kjøp av billett er et godt tiltak. Dette tiltaket, pluss samarbeid med reiselivsnæring ved planlegging av kollektivtransporten i fylket og til og fra fylkets reisemål, er avgjørende for en god utvikling. Fylkeskommunen har i samarbeid med reiselivet mange reisetilbud tilrettelagt for besøkende og siden 2018 også tatt i bruk Entur sin nasjonale reiseplanlegger, istedenfor vår egen.
Personbilen står for veldig stor andel av transporten ved ferie- og fritidsreiser. Fylkesutvalget mener at NOU 2023:10 burde ha drøftet mer inngående og kommet med tilrådinger om hvordan bruken av personbil kan reduseres, for både klimautslipp og vegkapasitet.

Vedlegg