Høringssvar fra Haugaland Vekst IKS

Dato: 29.06.2023

HØRINGSSVAR NOU 2023-10, LEVE OG OPPLEVE, reisemål for en bærekraftig fremtid

Innledning

Haugaland Vekst IKS er et interkommunalt selskap som er eid av 10 kommuner i Nord-Rogaland, Sunnhordland og Rogaland Fylkeskommune. (www.h-vekst.no)

Gjennom "Veikart for Haugalandet 2021-2025", har eierne vedtatt at reiseliv og opplevelse er ett av fire satsingsområder i regionen og det er utarbeidet egen strategi for området.

Reiselivs- og opplevelsesnæringene er samlet sett blant de største arbeidsplassene i regionen, med 3 526 ansatte i 2021. Det er også en næring med god spredning i kommunene i hele regionen og en næring som tross korona epidemien har hatt størst vekst i antall ansatte den siste 10-års perioden med 116% (2012-2021 Telemarksforskings regionalanalyse 7.1). I samme periode har verdiskapingen økt med 65%.

Besøksforvaltning

Besøksforvaltning er et viktig område som krever innsats fra både kommuner og nasjonale myndigheter. Kommunene spiller en avgjørende rolle i å legge til rette for besøkende og turisme i regionen.

Det er viktig at kommunene ser sin tydelige rolle i å tilrettelegge for næringen, enten det er å drive etablererveiledning, holde museer åpne, gatene rene eller det er å tilrettelegge for bobilturister og andre som ønsker å besøke regionen vår. En nasjonal, tverrdepartemental innsats for å utvikle og samordne virkemidler som insentivordninger, kompetansetiltak og lovgivning er nødvendig for å støtte opp om arbeidet lokalt.

I tillegg må kommunen ha en sentral rolle i reisemålsledelsen. En nasjonal veileder som omhandler besøksforvaltning, vil bidra til kvalitetssikring av arbeidet i kommunene/regionene og være et viktig verktøy for reisemålsledelsen. En egen finansiering av besøksforvaltningen vil bidra til å styrke tilgang for alle, både turistene og egne innbyggere og ikke minst ivareta områder med særlige bevaringsbehov.

Reisemålsledelse

I praksis kan det lett bli at de lokae/regionale distinasjonsselskapene gis en større rolle enn de har mandat eller kapasitet til å ha. Det kan være vanskelig for kommunene å se sin egen rolle i reiselivet. En best mulig tilrettelegging for reiselivet inkluderer en aktiv innsats fra kommunenes forskjellige etater, alt fra kommuneplan, reguleringsplaner, sentrumsutvikling, bolyst, etablererveiledning, kulturarenaer og friluftstiltak, mm.

Det er derfor positivt at det legges opp til en reisemålsledelse lokalt/regionalt for det enkelte reisemål. Denne vil, om den fungerer være en viktig samarbeidsarena for å utvikle reiselivsnæringen. Det er en forutsetning at reisemålsledelsen er tverrfaglig slik at alle forhold blir ivaretatt, disse er næringen, turistene, innbyggerne, klimaet, miløet, naturen og kulturminnene.

Forslaget til konsesjonsordning i vernede områder reiser bekymring; både når det gjelder formidling av vår spennende historie på Avaldsnes og aktivitet knyttet til strandområdene på Karmøy. Begge er blant regiones reiselivsfyrtårn og er også innenfor verneområder som er foreslått av Statsforvalteren.

Det er viktig at vern ikke begrenser gode tilpasninger, aktivitet og opplevelsesverdi. I det foreslåtte landskapsvernområdet er det flere aktører som ønsker å tilrettelegge videre for besøkende være seg overnatting og natur- og kulturbaserte opplevelser.

I kulturlandskapet på Avaldsens er det gjort spennende arkeologiske funn som det nå arbeides for å formidle på en god måte, og vikinggården fylles med liv av vikinger og guider for å formidle Rogalands tusenårssted. God besøksforvaltning betyr at en lykkes med å ivareta ulike hensyn på en balansert og langsiktig måte. Håndteringsevne og verktøy for besøksforvaltning er viktige premiss for langsiktig reiselivsarbeid og styrket regional reiselivskompetanse.

Finansiering og forvaltning av fellesgoder

Det er positivt at det legges opp til en modell for fellesgodefinansiering hvor de besøkende bidrar. Det er viktig at disse midlene forvaltes så nært behovet for tilrettelegging som mulig. Det vil være vanskelig, kanskje umulig å se behovet lokalt dersom midlene som samles inn skal fordeles på nasjonalt nivå. Det er også viktig at betaling av fellesgoder ikke går på bekostning av fri ferdsel i naturen iht friluftslovens §14.

Tilgjengelighet

En nasjonal reiseplanlegger vil være et viktig skritt i rett retning for at besøkende skal kune ta klimavennlige transportmidler. Vår region er delt mellom to fylker, Rogaland og Vestland og dermed også mellom to kollektivselskaper, Kolumus i Rogaland og Skyss i Vestland. Tilbudene er dårlig koordinert og gjør det unødvendig komplisert å bruke kollektive transportmidler som krysser fylkesgrensen.

Det er viktig å peke på at det finnes mange løsninger i dag, men som ikke er gode nok. Skal man utvikle en reiseplanlegger så må den kunne omfavne mer enn fra A til B, men kunne ta med seg hele reisen.

Fjord Norge og destinasjonsselskapene i Fjord Norge regionen har samarbeidet om en reiseplanlegger. I denne er det lagt ned store ressurser i. Andre destinasjoner gjør det samme. Det er derfor viktig at det ikke lages en nasjonal reiseplanlegger som ikke kommuniserer med allerede eksisterende reiseplanleggere.

Det er viktig at fylkene kommuniserer, slik at konsesjonsruter korresponderer over fylkesgrensene.

Reiselivsaktiviteten bør innlemmes i analysmodeller for drift av kollektivtransport som buss, båtog fly, herunder for bytter mellom ulike former for kollektivtransport, for å bidra til sømløse reiser.

Cruisetrafikk

Cruiseskipene som kommer inn til Haugesund, 125 i 2023, utgjør et viktig bidrag inn i reiselivsnæringen, samt at den gir store overrislingseffekter til annen næring i hele regionen. Gjestene bidrar til et levende Haugesund sentrum og er avgjørende for levedyktigheten til en rekke bedrifter i regionen.

Vi ser at cruisetrafikken genererer stor verdiskaping og utvikling. Den skaper nye og bidrar til helårlige arbeidsplasser. Et av eksemplene er i Åkrafjorden der en rekke små bedrifter har samlet seg om å gi tilbud til cruisetrafikken. I løpet av få år har antall arbeidsplasser innen reiselivsnæringen gått fra 0 til 45.

Utviklingen som cruisesegmentet har generert, og genererer, har gitt regionen en sterkere posisjon innen den landbaserte tuismen. Den har gitt en lokal og regional utvikling som også gir lokalbefolkningen flre aktivitetsvalg - noe som bidrar til bolyst og boglede.

Det er derfor svært viktig å se helheten når cruiseaktiviteten omtales. Vi må se hva cruisenæringen og deres gjester bidrar til av positiv utvikling og verdiskaping lokalt, og det cruisenæringen gjør for å utvikle seg innenfor det grønne skiftet. Det er viktig å merke seg at selv om cruisenæingen tar betydelige skritt mot grønn teknologi, er det fortsatt en vei å gå for å oppnå utslippsfrie løsninger. Utviklingen av mer bærekraftig drivstoffteknologi og innovative løsninger fortsetter og samarbeid mellom cruiseselskaper, myndigheter og teknologileverandører spiller en viktig rolle i å aksellerere denne utviklngen. Med dagens fokus på bærekraft, vil det være naturlig at det jobbes aktivt fra regionens side for å få skipene over på mer klimavennlig drift.