Høringssvar fra Cruiseforum Trondheim

Dato: 29.06.2023

Høringsuttalelse fra Cruiseforum i Trondheim

Cruiseforumet i Trondheim er etablert for å ivareta implementeringsarbeid med felles cruisestrategi for Trondheim 2019-2030 vedtatt av Trondheim Kommune i 2019. Deltakere i forumet består av kommunens miljø- og næringsenhet, Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Trondheim Havn, Trondheim Management og Trøndelag Reiseliv. Sammensetningen er i tråd med ønsket sammensetning i foreslått reisemålsledelse i NOU 2023:10. Vår cruisestrategi er utformet i fellesskap, noe som har gitt den en bred forankring. Det er satt av midler og et organ for implementering av strategien.

Denne høringsuttalelsen fokuserer på kapittel 11, og tilrådningene som omhandler cruise.

Kapittelet gir en veldig god beskrivelse av utfordringer knyttet til denne reiselivsformen og Cruiseforum i Trondheim støtter de fleste tilrådningene.

Cruisenæringen er en bransje som planlegger langsiktig, og har behov for forutsigbarhet. Cruiseforum i Trondheim støtter derfor tilrådningen om å etablere reisemålsledelse, tilpasset lokale forhold og forankret i kommunene. Videre at hver cruisedestinasjon må ha en tydelig, lokal besøksstrategi knyttet til reisemålets besøksforvaltning.

Cruiseforum i Trondheim støtter tilrådningen om at foreslåtte reisemålsledelse bør legge til rette for økt bruk av lokale leverandører, lokale guider og kortreist mat. Det finnes i dag et lokalt cruisenettverk som jobber med markedsføring og mottak som fremmer blant annet bruk av lokale leverandører, lokalmat og lokale guider. Vi anbefaler også at cruisedestinasjoner lager en lokalt godkjent guideline som beskriver hvordan cruiseselskapene kan operere på reisemålet, og hvordan man kan knytte seg til lokale leverandører av varer, tjenester og opplevelser.

Vi støtter tilrådningen om at Norge må være i front for å kreve utslippsfrie skip, og dermed være en pådriver for å sette fart på omstillingen til en mer bærekraftig cruisenæring. I dag finnes det cirka 300 cruiseskip i verden. Den globale skipstrafikken i sin helhet står for ca 3% av de totale utslippene i verden. Av disse 3% utgjør utslipp fra cruiseskipene 3-4 %. Dette tilsvarer 0,1 % av utslippene i verden[1]. Vi ser at dette også vil bidra positivt for utslippskutt fra skipstrafikken i sin helhet, dersom innovasjoner og tiltak initiert av cruisenæringen kan implementeres langt utover egen bransje. Det kan være hensiktsmessig å se ønsket omstilling også i sammenheng med prioriteringer av FoU-midler i Nasjonal transportplan.

Utvalgets tilrådning om en veileder som beskriver kommunenes handlingsrom til å utvikle cruiseturismen på en bærekraftig måte innenfor plan- og bygningsloven og havne- og farvannsloven ønskes velkommen. Trondheim Havn har benyttet EPI, environmental port index, siden 2019. Dette er en modell for å beregne miljødifferensierte havneavgifter, hvor skip med lavest miljøpåvirkning også belønnes for dette. Målsettingen for havnene er å tiltrekke seg nettopp disse skipene. Dette vil være et insentiv for rederiene og forhåpentligvis bidra til økte investeringer i grønne, teknologiske løsninger. Det kan være et bidrag til at flere miljøvennlige skip anløper norske havner og dermed bidra til reduksjon av utslipp fra skip i havneområder så vel som til havs. Vi ønsker også å vise til foreslått tiltak fra Grønt Skipfartsprogram. Dette er utarbeidet i samråd med cruiserederier. Disse tiltakene vil kunne redusere, på kort sikt, en mye større andel klimagassutslipp langs hele norskekysten enn nullutslippskravet som er innført i verdensarvfjordene. Det fordrer bl.a. etablering og utbygging av landstrøm fasiliteter og strategier for å blande karbon nøytralt drivstoff i eksisterende drivstoff.

Reisemålsutvalget støtter forslaget til NFD om å innføre krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel, med begrunnelsen at dette vil beskytte arbeidstakerne, hindre sosial dumping og motvirke lavtlønnskonkurranse. Formålet med loven er bl.a. å bidra til en mer rettferdig konkurransesituasjon for maritime tjenester i norske farvann og på norsk sokkel, og at det vil være en viktig forutsetning for å lykkes med rekruttering og sysselsetting i maritim sektor. For cruiseskip som kommer fra eller skal til utenlandsk havn, foreslår departementet at kravet skal gjelde når over halvparten av seilasen målt i tid skjer i norsk territorialfarvann.

Cruiseforum i Trondheim er bekymret for at dette kan medføre at cruiserederiene kan prioritere bort Norge som destinasjon, eller oppholde seg kortere tid i Norge, med færre anløp. Avstand og tidsbruk kan føre til at rederiene dropper Nord-Norge, og dermed også Trondheim, i sine seilaser. Det er få cruiseskip som oppholder seg i Norge året rundt, og en differensiert avlønning når man oppholder seg i norske farvann/på norsk sokkel kontra resten av tiden, vil kunne representere praktiske utfordringer for rederiene. Det bør derfor avklares om sjøfolk på cruiseskip er i reell konkurranse med norske sjøfolk.

Innkreving av et nasjonalt besøksbidrag vil også kunne påvirke cruiseturismen. En evt. nasjonal innføring bør være forutsigbar og godt kommunisert, minimum to år i forkant, som tilsvarer planlegging av cruiseanløp i Trondheim.