Høringssvar fra Bergen kommune, Byrådsavdeling for kultur, frivillighet og inkludering

Dato: 31.03.2023

Tatt i betraktning de integreringsutfordringene arbeidsinnvandrere møter i Norge støtter Bergen kommune utvalgets hovedkonklusjon om at det er behov for politikkforsterkninger for å bedre integreringen av arbeidsinnvandrere i Norge.

Utvalget vurderer tre alternative modeller for hvilken tilnærming til integrering som er mest hensiktsmessig for arbeidsinnvandrere. Bergen kommune støtter utvalgets anbefaling av modell tre. Dersom Norge lykkes i å sikre arbeidsinnvandrere likeverdige lønns- og arbeidsvilkår, vil dette sannsynligvis bidra til bedre integrering fordi det gir tid og rom til å delta på andre arenaer. Samtidig anerkjenner Bergen kommune at økte norskferdigheter og høyere deltakelse i samfunnet vil ha positive effekter også for integrering i arbeidslivet. Tiltakene vil derfor virke sammen og forsterke hverandre. Modellen bør imidlertid utrede muligheter for å gi mer gratis norskopplæring, samt mer ansvarliggjøring av arbeidsgiver for deltakelse og betaling av norskopplæring.

Bergen kommune er i også positiv til utvalgets anbefalinger om tiltak, men med følgende innspill og merknader:

1. Bergen kommune støtter forslaget om at det innføres en lovfestet rett til modulbasert norskopplæring for bosatte EØS-borgere, arbeidsinnvandrere fra tredjeland og deres familiemedlemmer. En forutsetning for integrering i Norge er å beherske det norske språket. I arbeidslivet kan lave norskferdigheter føre til misforståelser og feil som kan ha konsekvenser for sikkerhet og helse. Videre kan svake norskferdigheter føre til isolasjon og segregering, og skape barriere for deltakelse i samfunnslivet.

Tatt i betraktning at flere arbeidsinnvandrere lever med lavinntekt i kortere eller lengre perioder, mener Bergen kommune at det bør utredes nærmere hvordan tilbudet i større grad kan gjøres gratis. Bergen kommune foreslår at særlig modul 2 (opp til B2 nivå muntlig/skriftlig) vurderes gratis for personer med utdannelse og kompetanse innen yrker som krever høyere norsknivå. Dette vil føre til at flere arbeidsinnvandrere kan ta i bruk medbrakt kompetanse fra hjemlandet og ha mulighet for faglig utvikling.

Bergen kommune mener at det også er viktig gi familiegjenforente med arbeidsinnvandrere et gratis tilbud om opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Mange lever på siden av samfunnet på grunn av svake norskferdigheter og manglende nettverk, samt liten eller ingen tilknytning til norsk arbeidsliv.

Det er også andre behov som taler for gratis og tilgjengelig norskopplæring enn det som går på integrering og menneskelige behov. Arbeidsmarkedet i Norge trenger faglært arbeidskraft. Blant annet er det utfordrende å rekruttere nok arbeidskraft innenfor helse- og sosialfag, og dette gjelder også for IT-virksomheter og servicesektoren. Det er derfor et politisk ønske å tiltrekke seg mer arbeidskraft fra tredjeland.

FAFO-rapport (2022:17. Arbeidsinnvandring fra tredjeland) om hvordan Norge kan bli mer attraktivt for faglærte arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS viser at i tillegg til gode jobbmuligheter og faglig utvikling, spiller familieliv en viktig rolle for arbeidssøkere. Seks av ti spurte i undersøkelsen svarer at det er viktig at familien trives, og at partneren får jobb. På spørsmål om hva Norge kan gjøre for å tiltrekke seg flere arbeidsinnvandrere, svarer seks av ti at språkopplæring er svært viktig.

Behovet for økt arbeidsinnvandring fra tredjeland bør derfor også tas med i betraktning når tiltakene i denne utredningen utvikles. Tilgjengelighet og gratis norskopplæring vil være et svært relevant tiltak for å tiltrekke seg denne gruppen, sammen med rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram for deres familiegjenforente.

2. Utvalget foreslår at det bør vurderes å stille krav om at arbeidstakere i HMS-utsatte bransjer behersker et felles språk på yrkesrettet basisnivå når dette anses å være nødvendig for å ivareta helse, miljø og sikkerhet. Bergen kommune mener dette er et tiltrengt tiltak og anbefaler at det innføres så snart som mulig. Svake norskferdigheter og mangel på felles språk utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko, særlig innen ulykkesutsatte næringer som bygg og anlegg.

3. Bergen kommune støtter forslaget om å gi arbeidsinnvandrere og deres familiemedlemmer lovfestet rett til opplæring i samfunnskunnskap, men anbefaler at det ikke legges egenbetaling på opplæringen. Grunnleggende forståelse for hvordan det norske samfunnet fungerer er viktig for å vite hvilke muligheter, plikter og rettigheter en har. Opplæringen inneholder også nyttig informasjon relatert til familieliv, helse, personlig økonomi og negativ sosial kontroll. Dette er viktige tema i både korte og lengre integreringsperspektiv. Utredningen peker også på at manglende tillit og oppmerksomhet mot hjemlandet er en integreringsutfordring blant arbeidsinnvandrere. Mer kunnskap om Norge vil også i denne sammenheng være et svært relevant tiltak.

4. Bergen kommune støtter utvalgets anbefaling om å styrke tilskuddsordningen til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner. Bergen kommune anbefaler at en økonomisk styrking av ordningen ikke kun innebærer styrking av innvandrerorganisasjoner, men også ideelle og frivillige organisasjoner som arbeider med inkludering. Bergen kommune erfarer at organisasjoner som ikke er knyttet til en bestemt innvandrergruppe evner å nå flere grupper gjennom felles møteplasser. Disse møteplassene bidrar til å fremme inkludering og bekjempe fordommer mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen. Bergen kommune har gode erfaringer med å samarbeide med ideelle og frivillige organisasjoner gjennom denne tilskuddsordningen for å nå nasjonale og lokale politiske integreringsmål.

5. Kunnskapsoppsummeringen i utredningen om arbeidsinnvandrere og deres familie illustrerer et bredt og realistisk bilde av denne gruppens situasjon og utfordringer. Bergen kommune har derfor ingen innspill til den delen av utredningen.