Høringssvar fra Rogaland Fylkeskommune

Dato: 19.04.2023

Rogaland fylkeskommune støtter NOU 2022:18 sin konklusjon om at det er behov for å forbedre integreringen av arbeidsinnvandrere i Norge.

Rogaland fylkeskommune støtter i hovedsak utvalgets forslag til endringer, med enkelte merknader og presiseringer til anbefalingene i kapittel 18.

18.1 Innledning

Rogaland fylkeskommune er enig i forslaget om at en differensiert integreringspolitikk er den mest hensiktsmessige tilnærmingen til integrering av arbeidsinnvandrere. Politikken bør også omfatte familiemedlemmer av arbeidsinnvandrere.

18.2.1 Opplæring i norsk

Rogaland fylkeskommune støtter utvalgets flertall i anbefalingen om at det innføres lovfestet rett til modulbasert norskopplæring for bosatte EØS-borgere, arbeidsinnvandrere fra tredjeland og deres familiemedlemmer, regulert i integreringsloven, men mot depositum for deltakelse i første modul og en betydelig grad av egenbetaling for senere moduler.

Rogaland fylkeskommune vil påpeke at spesielt familiemedlemmer/ektefeller vil kunne havne i en sårbar situasjon hvor de er avhengige av arbeidsinnvandrer for å kunne finansiere norskkurs og ber om at sårbarhet og kompenserende tiltak utredes for denne gruppen.

Rogaland fylkeskommune støtter utvalgets mindretall som mener at det ikke bør vurderes å stille språkkrav i HMS-utsatte bransjer fordi dette hensynet ivaretas i gjeldende regelverk, men er enig i at det er behov for en styrking av Arbeidstilsynets kapasitet til å gjøre tilsyn i HMS-utsatte bransjer.

18.2.4 Informasjon og kommunikasjon

Rogaland fylkeskommune er positiv til å bidra i arbeidet med et velkomsttilbud for arbeidsinnvandrere, men foreslår at dette koordineres av nasjonale myndigheter og gjøres som et ledd i utviklingen av en digital tjeneste nasjonalt, med informasjon og tjenester som er relevante for alle arbeidsinnvandrere med mulighet til å velge regional/lokal informasjon som gjelder der den enkelte arbeidsinnvandrer er bosatt.

Rogaland fylkeskommune mener at det bør settes av midler til å dekke fylkeskommunens nye oppgaver knyttet til informasjon og kommunikasjon, slik det er foreslått i kapittel 19.

18.2.6 Koordinering og samordning på integreringsområdet

Rogaland fylkeskommune er enig i at det vil være naturlig at IMDi får et særskilt ansvar både ved utviklingen og gjennomføringen av de nasjonale tiltakene rettet mot arbeidsinnvandrere og deres familier.

Rogaland fylkeskommune støtter anbefalingen om å gjøre en vurdering av om tilskuddsordningen til integreringsarbeid i regi av frivillige organisasjoner bør styrkes økonomisk for å kunne nå ut til flere lokale innvandrerorganisasjoner og om ordningen bør utvides til å gjelde flere kommuner eller administreres på regionalt nivå.

18.4.1 Fag- og yrkesopplæring

Rogaland fylkeskommune støtter utvalgets forslag om at innsatsen for å legge til rette for at flere voksne innvandrere kan ta fag- og yrkesopplæring styrkes og er enig i at det er viktig å styrke systemet og kapasiteten for realkompetansevurdering slik at flere får en kortere vei til fagbrev.

18.4.2 Godkjenning av utdanning

Rogaland fylkeskommune støtter utvalgets anbefaling om at det utredes hvordan formålene med de forskjellige frivillige godkjenningsordningene kan tydeliggjøres, og hvordan potensielle søkere kan veiledes slik at de velger den godkjenningsordningen som passer med deres hensikter.

Rogaland fylkeskommune vil i tillegg påpeke at eksisterende godkjenningsordninger for utdanningen arbeidsinnvandrerne har med seg fra utlandet bør styrkes slik at flere får brukt sin reelle kompetanse i arbeidslivet.

18.4.3 Opplæring av barn og unge

Rogaland fylkeskommune støtter anbefalingen om at det utredes nærmere om det bør innføres nasjonale standarder for hvordan norske kommuner og fylker skal ta imot nyankomne elever og at det gjennomføres flere forvaltningstilsyn med kommunenes og fylkeskommunenes forvaltning av opplæringslova § 2-8 og 3-12 Særskild språkopplæring for elevar frå språklege minoritetar.