Høringssvar fra Norsk Yrkeshygienisk Forening

Dato: 02.06.2023

INNSPILL TIL HØRING PÅ NOU 2022:19 OLJEPIONERENE – EN KOMPENSASJONSORDNING fra Norsk Yrkeshygienisk Forening

Datert 20.01.23 inviterte Arbeids- og inkluderingsdepartementet oss til å avgi en høringsuttalelse. Basert på vår fagkompetanse og erfaring ønsker Norsk Yrkeshygienisk Forening å gi følgende innspill.

I interpellasjon i Stortinget 11. mars 2021 kom det fram at både oljearbeidere og andre yrkesgrupper mener at det kan være vanskelig å nå fram gjennom de etablerte yrkesskadeordningene. Norsk Yrkeshygienisk Forening mener det er viktig at disse erfaringene tas på alvor og at det ses på både formelle (regelverk) og prosessuelle forhold som kan bidra til å bedre situasjonen. Vi ser derfor positivt på at det jobbes for å bedre dette.

Yrkeshygiene omfatter «Identifikasjon og kartlegging av kjemiske, fysiske og biologiske arbeidsmiljøfaktorer, samt vurdering av risiko for helseskade og forslag til forebyggende tiltak». Kommisjonens innstiling berører mange sentrale forhold knyttet til yrkeshygiene som fag og dermed vårt arbeid som fagprofesjon. Det mest åpenbare er tilgang på relevante fakta om eksponering og tilgang på f.eks. tekniskdokumentasjon av plattformer, utstyr, arbeidsprosesser og organisering offshore og vår kunnskap og erfaring til å vurdere denne informasjonen på en adekvat måte.

Det er i dag 360 medlemmer av Norsk Yrkeshygienisk Foreningen. Våre medlemmer jobber innen forvaltning og tilsyn, høyere utdanning og forskning, bedriftshelsetjeneste og ulike HMS-avdelinger. Yrkeshygienikere jobber også på landets Arbeidsmedisinske avdelinger, hvor de bl.a. er involvert i pasientutredinger. En viktig del av dette arbeidet er å beskrive og tallfeste nivå og variasjon i eksponering. Yrkeshygienikere har således en viktig rolle i forhold til pasientenes mulighet til å nå frem med sine saker. Skal yrkeshygienikerne kunne gjøre en god jobb i dette arbeidet kreves det både en solid faglig bakgrunn og en god og bred bransjekunnskap.

Det er i dag mangel på yrkeshygieniskfagkompetanse i alle disse bransjene. Det er i dag ingen etablert profesjonsutdanning innen yrkeshygiene eller tilbud om spesialisering innen vurdering av historisk eksponering. Dette påvirker negativt pasientenes mulighet for å nå fram gjennom de etablerte yrkesskadeordningene. For å bøte på dette foreslår vi at det etableres en profesjonsutdanning innen yrkeshygiene, samt at det i tillegg etableres et spesialiseringsløp med pasientrettede utdanningsstillinger ved de arbeidsmedisinske avdelingene for yrkeshygienikere. Vi vil foreslå at dette kan gjøre etter modell for spesialistutdanningen innen arbeidsmedisin. Disse tiltakene mener vi vil styrke kvaliteten på de arbeidsmedisinske vurderingene og gjennom det forvaltningens og forsikringsselskapenes beslutningsgrunnlag. Dette vil således bidra til å sikre en bedre og mer likeverdig behandling av arbeidstakere.

En profesjonsutdanning vil også gi bedre kvalitet og tilgang til yrkeshygienekompetanse til forvaltning og tilsyn, høyere utdanning og forskning, bedriftshelsetjeneste og HMS-avdelinger. Gjennom bedre tilgang til fagkompetanse vil det styrke det forebyggende arbeidet i virksomhetene i tråd med dagens regelverk og IA-avtalen mellom partene.

Vedlegg