Høringssvar fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - YS

Dato: 15.05.2023

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) viser til Helse- og omsorgsdepartementets høring om NOU 2023: 2 «Fremtidens apotek – fleksibelt og forsvarlig» samt til vår høringsuttalelse vedrørende Helsepersonellkommisjonens NOU 2023: 4 «Tid for handling. Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste».

Farmasiforbundet i Parat er blant medlemsforbundene i hovedorganisasjonen YS. Vi støtter selvfølgelig opp om synspunktene som fremmes fra Farmasiforbundet og Parat i deres uttalelser til denne høringen. Samtidig vil vi trekke frem noe av det vi påpekte i vår kommentar til Helsepersonellkommisjonens rapport.

Helse- og omsorgstjenestene består av over hundre ulike yrkesgrupper som utfyller hverandre. Helsepersonellkommisjonen anbefalte at ressursene utnyttes best mulig gjennom en oppgavedeling som starter nedenfra, basert på LEON-prinsippet ("laveste effektive omsorgsnivå"). Dette er noe YS sluttet seg helhjertet til.

Helsepersonellkommisjonen anbefalte at det iverksettes et systematisk og forpliktende kvalitetsutviklingsprogram som skal fremme riktig organisering og oppgavedeling i helse- og omsorgstjenestene over hele landet. Programmet skal omfatte alle personellgrupper. YS sluttet seg til kommisjonens forslag om et slikt kvalitetsutviklingsprogram som forutsetning for bedre oppgavedeling.

Utredningen til Apotekutvalget peker på en underdekning av farmasøyter i apotekene, men synes ikke å forstå at autoriserte apotekteknikere kan bidra til å forhindre farmasøytmangelen. Ved å tydeliggjøre apotekteknikerens rolle vil man kunne frigjøre verdifull tid for farmasøytene til å utføre oppgaver som krever deres spesifikke kompetanse.

YS er derfor skuffet over at Apotekutvalget ikke drøfter strategier for en bedre faglig utnyttelse av apotekteknikerne som gruppe. Det er en selvfølge at dette skal skje innenfor rammene av god pasientsikkerhet, men Helsepersonellkommisjonen synes i langt større grad å ha forstått potensialet som ligger i oppgavedeling nedenfra og systematisk kompetanseutvikling av eksisterende personellressurser.

Alle ansatte og alle faggrupper trenger å holde tritt med den medisinske og teknologiske utviklingen. Derfor må vi finne løsninger som gjør at alle yrkesgrupper og ansatte ikke bare får tilbud om, men også faktisk tar del i, kompetanseutviklingen.