Høringssvar fra Fagforbundet

Dato: 05.05.2023

Fagforbundet svarer på denne høringen på vegne av våre medlemmer som arbeider som apotekteknikere, respetarfarmasøyter, provisorfarmasøyter og yrkesfaglærere i apotekteknikk. Våre medlemmer forteller at apotekbransjen har forandret seg til å bli mer kommersiell de siste ti årene, med økning av for eksempel kosttilskudd og kosmetikk. Samtidig opplever de at det er kutt i kostnader som lønn, og i muligheten for å innhente ekstrahjelp og sommervikarer. Mangelen på ressurser skaper mye frustrasjon og press, og i enkelte fylker ansettes farmasøyter med lisens fordi det er mangel på farmasøyter med autorisasjon. Våre medlemmer tror det er kombinasjonen av lav lønn i forhold til andre sammenlignbare yrker, høyt arbeidspress, og lange åpningstider som er den utløsende årsaken apotekansatte velger å forlate bransjen til fordel for andre bransjer.

Marked- og konkurransesituasjon

Fagforbundet støtter utvalgets flertall om et teknologinøytralt apotekregelverk. Vi ønsker derimot å understreke at det må fremkomme at det i forsvarlighetskravet ligger at det for eksempel fort vil være uforsvarlig å ikke tilby et fysisk apotek for innbyggere. Til tross for økte digitale ferdigheter i befolkningen, vil det fortsatt finnes innbyggere som av ulike grunner ikke vil være i stand til å benytte seg av digitale tjenester, og disse har også krav på god og forsvarlig helsehjelp fra kvalifisert personell.

Digitalisering fører til endringer i arbeidslivet og stiller nye krav til arbeidstakernes kompetanse. Det er viktig at de som arbeider i apotekene får medvirke i teknologisk utviklingsarbeid som påvirker deres arbeidshverdag. Fagforbundet mener at all digital omstilling må skje på måter som ivaretar arbeidstakerrettigheter, eierskap og innsyn i data, samt på måter som ivaretar den norske arbeidslivsmodellen. Ved å sikre medvirkning og utvise tillit til den enkelte ansatte i utviklingsprosessene, får man trygge, motiverte og godt kvalifiserte medarbeidere.

Samhandling

Fagforbundet mener i likhet med utvalget at god samhandling mellom apotek, helsepersonell og helse- og omsorgstjenesten som helhet er forutsetningen for god og forsvarlig pasientbehandling. Våre medlemmer i apotek og helsetjenestene deler utvalgets vurdering om at dagens samhandling er god – på individnivå. Det mangler et godt (digitalt) system for å gjøre samhandlingen god og effektiv på systemnivå. Våre medlemmer i apotek påpeker at alle helsetjenestene har hver sine elektroniske systemer, men at disse ikke snakker sammen. For eksempel kan det ta flere dager før farmasøyter får svar fra lege om spørsmål til interaksjon/uvanlig dosering/medisinmangel og erstatningsvalg. For hjemmesykepleien er det for eksempel utfordrende å gjøre bestillinger, da disse gjøres over telefon, og apoteket ikke alltid har kapasitet til å ta telefonen. Når hjemmesykepleien får gjort bestillingene, er det eksempelvis ikke alltid nødvendig informasjon om utstyr kommer frem, eller de kan bestille dobbelt på grunn av dårlig oversikt i sine systemer. Samlet sett vurderer våre medlemmer det som nødvendig med bedre systemer for samhandling. Fagforbundet støtter utvalgets vurdering om at dagens regelverk ikke er til hinder for at det kan utvikles løsninger for enda mer effektiv samhandling mellom apotek og andre aktører i helse- og omsorgstjenesten.

Fagforbundet støtter også Apotekforeningen, som påpeker at det er behov for å utrede konkrete forslag til hvordan man kan legge til rette for at helsepersonell i apotek kan frigjøre ressurser i den øvrige helsetjeneste og sikre at befolkningen gis et best mulig helsetilbud i fremtiden med en økende eldre befolkning. Fagforbundet foreslår å gjøre denne utredningen sammen med apotekansatte selv i tråd med tillitsreform og helsepersonellovens § 4 krav til faglig forsvarlighet – hvilke oppgaver kan de ta over allerede i dag, og hvilke kan de ta over etter kompetansehevende tiltak.

Apotekenes rammevilkår og rammer

Fagforbundet støtter utvalget i at apoteklovgivningen må være innrettet slik at den bidrar til å opprettholde et apotektilbud til hele befolkningen og de ulike innbyggernes behov. Utvalget er bedt om å vurdere hvordan det kan legges til rette for at apotek fortsatt innehar nødvendig kompetanse og for at denne benyttes best mulig for å fremme riktig legemiddelbruk. Vi støtter utvalgets understreking av farmasøytisk kompetanse, men ønsker også å fremme apotekteknikeren, som er autorisert helsepersonell, sin kompetanse. Apoteknikerens kompetanse på ekspedering, rådgivning i bruk av medisiner og apotekvarer, samt regnskap, IKT og markedsføring, meldes inn som svært nødvendig av våre medlemmer som er farmasøyter. Apotekteknikere sikrer god kvalitet ved behandling med legemidler. Med tanke på at antall årsverk apotekansatte har gått ned, og da særlig apotekteknikere, er det viktig å fremheve denne nyttige kompetansen ved landets apoteker. Utvalget peker på ulike årsaker til at antallet årsverk apotekteknikere har sunket, blant annet at apotek leier inn tjenester som for eksempel renhold. Fagforbundet mener derimot at apotekteknikerens apotekfaglige kompetanse i større grad kunne vært utnyttet med bedre oppgavedeling, heller enn å benytte disse til renhold, som andre yrkesgrupper har kompetansen til. Bedre oppgavedeling mellom apotekfaglig personell vil særlig være relevant med en økt aldrende befolkning med forutsigbare andre behov, som igjen vil stille krav til en mer fornuftig oppgavedeling mellom ulike helsetjenester i kommunen.

I møte med fremtidens behov, og den digitaliseringen som skjer i samfunnet ellers, må apotekteknologien fortsette å utvikle seg. For at digitaliseringen av apotek skal bli best mulig, er det viktig å legge til rette for at arbeidstakerne skal kunne utføre oppgavene med ny teknologi, for eksempel ved å styrke den digitale kompetansen. For våre medlemmer som arbeider som yrkesfaglærere i apotekteknikk og elever under utdanning til å bli apotekteknikere, er det ønskelig at de reseptsystemene som benyttes i apotekene, lager dummy-versjoner som kan tilbys elever under utdanning som apotektekniker. På den måten får de god trening i de ulike systemene, noe som er verdifullt når de skal ut i arbeidslivet.