Høringssvar fra Nordland fylkeskommune

Dato: 22.01.2021

Forslag 1.

Oppheve retten til å få lån gjort om til stipend for privatister som tar fag i videregående opplæring som er bestått tidligere, det vil si en periode hvor eleven hadde ungdomsrett etter opplæringslova § 3-1.

Vurdering: Dette er et forslag som gjør at man kan få ned tallet på forbedringsprivatister. Privatistordningen var egentlig ment for voksne som skulle få dokumentert sin kompetanse, men blir i stor grad benyttet for at personer skal kunne forbedre karakterer. Det er i dag ingen endring på hvor mange ganger lån kan gjøres om til stipend for fag om allerede er bestått.

Forslaget om forskriftsendring støttes, det vil begrense antall forbedringsprivatister. Dette gjør at ungdom kommer seg videre, og minsker presset på eksamensgjennomføringen. Forslaget endrer ikke adgangen til å fremstille seg for privatisteksamen valgfritt antall ganger, men adgangen til å omgjøre en del av studielånet til stipend for forbedringsprivatister. Det vil også medføre at forbedringsprivatister får mindre studielån.

Forslag 2.

Redusere antall reiser elever og studenter i utlandet får stipend til, slik at søkere får 35 prosent stipend til kun én tur-retur-reise, mot to i dag.

Vurdering: Reisestøtte ble innført i en tid da reisekostnadene for utenlandsstudenter var forholdsvis langt høyere enn i dag. Regjeringen mener det ikke er nødvendig med støtte til to hjemreiser lenger.

Dette forslaget støttes ikke, det er viktig for Norge at vi har ungdom som reiser ut av landet for å studere, og bringe ny kunnskap hjem. Symbolverdi å gi støtte selv om flyprisene pr i dag ikke er høye.

Forslag 3.

Endre beregningsmetoden for hvor lenge studenter og elever kan få lån og stipend, fra antall år til antall studiepoeng, slik at det blir mulig å ta utdanning på deltid ut over dagens begrensning på åtte år.

Vurdering: Departementet foreslår å endre beregningen av hvor lenge søkere har rett til lån og stipend, fra antall år til antall studiepoeng, slik at lån og stipend kan tas ut fleksibelt over lengre tid enn åtte år for elever og studenter som tar utdanning på deltid. Dette er i tråd med kompetansereformen som stimulerer personer til å øke kompetansen gjennom arbeidslivet, og Nordland fylkeskommune støtter dette forslaget.