Høringssvar fra Fredrikstad FagAkademi AS

Fredrikstad FagAkademi. Høring gradsbetegnelser for fagskoleutdanninger

Dato: 04.09.2018

Svartype: Med merknad

Fredrikstad FagAkademi sender herved sin høringsuttalelse. Oppsummering av denne er som følger:

  • Fredrikstad FagAkademi støtter forslaget til gradsbetegnelsene fagskolegrad og høyere fagskolegrad. Vi forutsetter samtidig at de internasjonale/engelske gradsbetegnelsene professional degree og higher professional degree forskriftsfestes iht. Fagskolerådet og sektoren sin entydige anbefaling.
  • Fredrikstad FagAkademi anbefaler at en faglig relevant sammensetning av flere fagskolestudier kan kvalifisere til en fagskolegrad og/eller høyere fagskolegrad.
  • Fredrikstad FagAkademi anbefaler at fastsettelse av fagskolegrad for 3-årige studier utsettes inntil det foreligger et kunnskapsgrunnlag om læringsutbyttene i 3-årige fagskolestudier, og etter at den varslede gjennomgangen av NKR er gjennomført.

Forslag til fagskolegrader

Nasjonalt Fagskoleråd vedtok enstemmig en anbefaling ifm innføring av fagskolegrader som ble oversendt Kunnskapsdepartementet i februar 2018. Av anbefalingen går det fram at det primært var et ønske om gradsbetegnelser som kunne fungere både nasjonalt og internasjonalt – på tilsvarende vis som gradsbetegnelsene bachelor- og mastergrad i universitets- og høyskolesektoren:

«Ideelt sett hadde det vært best om vi fant et internasjonalt (engelsk) begrep som beskriver fagskoleutdanning på samme måte som bachelor og master gjør i høyere utdanning, hvor bachelorgrad / bachelor degree og mastergrad / master degree er norske og engelske gradsbetegnelser.»

Da man ikke lykkes i å finne fram til en felles gradsbetegnelse som tilfredsstilte dette kriteriet, valgte Fagskolerådet i stedet å anbefale et sett med både norske og engelske gradsbetegnelser. Formålet var å sikre at gradsbetegnelsene var gjenkjennelige både nasjonalt og internasjonalt:

«Vi konkluderer derfor med at det er mest hensiktsmessige er en norsk gradsbetegnelse med en engelsk oversettelse.»

På denne bakgrunn konkluderte Fagskolerådet med følgende anbefaling:

«Som norsk gradsbetegnelse for fullført høyere yrkesfaglig utdanning av ett års varighet (60 fagskolepoeng/studiepoeng) anbefaler arbeidsgruppen fagskolegrad.

Som norsk gradsbetegnelse for fullført høyere yrkesfaglig utdanning av to års varighet (120 fagskolepoeng/studiepoeng) anbefaler arbeidsgruppen høyere fagskolegrad.

Som engelsk oversettelse av gradsbetegnelsen fagskolegrad anbefaler arbeidsgruppen professional degree.

Som engelsk oversettelse av gradsbetegnelsen høyere fagskolegrad anbefaler arbeidsgruppen higher professional degree

I Kunnskapsdepartementets høringsnotat legges det stor vekt på at anbefalingen kommer fra et enstemmig Fagskoleråd og at en samlet fagskolesektor står bak forslaget. I tillegg poengteres det at stortingskomiteen ber om at denne anbefaling tillegges stor vekt:

«I rapporten som ble overlevert departementet fra Fagskolerådet i februar 2018 er Fagskolerådets konklusjon enstemmig. At hele fagskolesektoren er representert i dette arbeidet og at arbeidet har kommet frem til ett overordnet forslag om gradsbetegnelser, gir et godt utgangspunkt for å skape en enhetlig forståelse av hva graden innebærer og står for. Også stortingskomiteen ber om at anbefalingen fra Fagskolerådets arbeidsgruppe tillegges stor vekt ved fastsetting av gradsbetegnelser for fagskoleutdanning.»

På denne bakgrunn er det vanskelig å forstå at Kunnskapsdepartementet velger å kun fremme deler av Fagskolerådet sin anbefaling i forslaget til ny forskrift – og det uten en eneste begrunnelse.

Fagskolerådet sin anbefaling er å forstå som et helhetlig forslag som har til formål å fremme høyere yrkesfaglig utdanning sin status og anseelse både nasjonalt og internasjonalt. Det siste er også i tråd med tydelige føringer fra Stortinget i Innst. 254 S (2016-2017) Fagfolk for fremtiden – Fagskoleutdanning:

«Komiteen understreker at dette også er et viktig tiltak for å sikre en mulighet for økt internasjonalisering av fagskolesektoren.
Komiteen mener at det med mobiliteten i dagens arbeidsmarked er viktig å ha en betegnelse på kvalifikasjoner som gjør det enklere å forholde seg til andre europeiske institusjoner som tilbyr utdanninger med tilsvarende læringsutbytte.»

«Komiteen påpeker at framtidens utdannings- og arbeidsmarked er internasjonalt, og at det er viktig å synliggjøre fagskolekompetanse også utenfor Norge.»

Internasjonalisering av fagskoleutdanningen har foregått over lang tid. Flere private fagskoler har langvarig samarbeid med utenlandske universiteter, og tilsvarende har flere offentlige fagskoler et etablert samarbeid med danske erhvervsakademi (fagskoler).

En rekke av fagskoleutdanningene er også orientert mot et internasjonalt arbeidsmarked, slik som for eksempel maritime fag, IKT-fag og ulike kreative og estetiske fag.

På denne bakgrunn er det av overordnet betydning at det også forskriftsfestes engelske og internasjonale gradsbetegnelser som gjør det mulig å kommunisere høyere yrkesfaglig utdanning ovenfor et internasjonalt arbeidsmarked og utdanningsinstitusjoner i andre land.

Oppsummert så gir Fredrikstad FagAkademi sin støtte til gradsbetegnelsen fagskolegrad for utdanninger av ett års varighet og høyere fagskolegrad for utdanninger av to års varighet. Vi forutsetter samtidig at de internasjonale/engelske gradsbetegnelsene professional degree og higher professional degree forskriftsfestes iht. Fagskolerådet og sektoren sin entydige anbefaling.

Fagskolegrader som bygger på sammensetning av flere fagskolestudier

Den nye fagskoleloven definerer fagskoleutdanningen til å ligge på nivå over videregående skole. Dett åpner for at en fagskoleutdanning kan bygge på en annen fagskoleutdanning, og det vil således være mulig å sette sammen to fagskolestudier med 30 studiepoeng til en fagskoleutdanning med 60 studiepoeng. Tilsvarende vil det være mulig å sette sammen to fagskolestudier med 60 studiepoeng til en fagskoleutdanning med 120 studiepoeng.

Fredrikstad FagAkademi anbefaler at det må være mulig å oppnå en fagskolegrad ved å sette sammen flere fagskolestudier under forutsetning av studiene bygger på hverandre og er gjensidig faglig relevante. Fagskolen som er ansvarlig for den siste utdanningen må vurdere om det er faglig grunnlag for at de sammensatte fagskolestudiene kvalifiserer til en fagskolegrad. Ved fagskolestudier som tilsammen kvalifiserer for 120 studiepoeng må det siste studiet/studiene ligge på nivå 5.2 i NKR, og alene eller til sammen ha et omfang på 60 studiepoeng.

En slik ordning vil også stimulere til livslang læring ved at det vil være mulig å over tid å bygge en fagskolegrad og/eller en høyere fagskolegrad.

Forslag til fagskolegrader for 3-årig utdanning

Kunnskapsdepartementet foreslår også høyere fagskolegrad som gradsbetegnelse for de framtidige 3-årige fagskoleutdanningene. Fredrikstad FagAkademi mener at forutsetningene for å fastsette en gradsbetegnelse for 3-årig fagskoleutdanning ennå ikke er til stede. Per dags dato foreligger det ingen 3-årige fagskoleutdanninger hvor NOKUT har hatt anledning til å vurdere læringsutbyttene og plassere utdanningen på egnet NKR-nivå. Departementet har i tillegg varslet en gjennomgang av Nasjonalt Kvalifikasjonsrammeverk som ennå ikke er iverksatt og derfor ikke har konkludert.

Forum for Fagskoler mener derfor at forutsetningene for å fastsette en gradsbetegnelse for 3-årig fagskoleutdanning ikke er tilstede på nåværende tidspunkt. Vi anbefaler at forskriften kun gjøres gjeldende for fagskoleutdanninger med en varighet av inntil to år. Departementet kan således komme tilbake med forslag til gradsbetegnelser for 3-årig fagskoleutdanning når de nødvendige forutsetninger for å ta en avgjørelse foreligger.

Anledning til å få påført tidligere utstedt vitnemål gradsbetegnelse

Fredrikstad FagAkademi støtter Kunnskapsdepartementet sitt forslag om at det gis en rett for kandidater som var ferdige med sin utdanning før 1. juli 2018 til å få skrevet ut et nytt vitnemål der gradsbetegnelsen er tatt inn. Dette under forutsetning av at utdanningen er NOKUT-godkjent og det ikke har skjedde store innholdsmessige endringer i utdanningen. Vi støtter også at fristen for å kreve nytt vitnemål med gradsbetegnelse settes til 31. desember 2020, på lik linje med retten til å få nytt vitnemål påført studiepoeng.

For øvrig anbefaler vi at det settes tilsvarende kriterier for å få utstedt nytt vitnemål med studiepoeng – inkludert krav om å levere inn gammelt vitnemål, og at fagskolene kan kreve et gebyr som dekker kostnadene ifm utstedelse av nytt vitnemål.

Vi vil samtidig be Kunnskapsdepartementet om å støtte en anbefaling om at studenter som ønsker å få utstedt nytt vitnemål venter med å få dette utstedt til ny forskrift om gradsbetegnelser er trådt i kraft. Dette for å spare studentene for ekstra gebyrer og fagskolene for merarbeid.