Høringssvar fra Stiftelsen Kristiansand Internasjonale Skole

Dato: 29.01.2019

Svartype: Med merknad

UTTALE FRA STYRET I STIFTELSEN KRISTIANSAND INTERNASJONALE SKOLE

Lærere på internasjonale skoler har en internasjonal karriere, og 80-90% rekrutteres fra land utenfor Norge. De fleste som jobber i internasjonal utdanning reiser fra land til land i hele sin karriere, gjerne med 3-5 år i hvert land. Dette er en viktig og anerkjent del av deres profesjonelle utvikling. Flertallet av lærerne har engelsk som morsmål, som også er et viktig bidrag til den høye kvaliteten i de engelskspråklige internasjonale skolene og barnehagene. Disse lærerne bringer med seg internasjonal erfaring og kulturforståelse som er avgjørende for å sikre den høye kvaliteten som forventes av internasjonale skoler.

En undersøkelse utført av Abelia og Forum for friskoler blant 19 internasjonale skolene i Norge viser at over 40% av lærerne de har i dag ikke kunne ha blitt ansatt med de forslåtte nye bestemmelsene. Etter Brexit øker dette til hele 62%. Det betyr at hele 400 av dagens 640 lærere i internasjonale skoler ville være utelukket fra å arbeide som lærere i internasjonale skoler i Norge. Forslaget vil med andre ord medføre en kraftig svekkelse av muligheten for de internasjonale skolene å holde den kvaliteten barn og foreldre forventer av en internasjonal skole – når lærere fra blant annet engelskspråklige land blir ekskludert fra å arbeide der.

Norsk næringsliv er avhengig internasjonale skoler med høy kvalitet

Internasjonale skoler utøver et viktig samfunnsoppdrag. Store deler av norsk næringsliv konkurrerer i en global økonomi og er avhengig av ekspert­kompetanse fra et internasjonalt arbeidsmarked for å være konkurransedyktige. Eksperter som har en internasjonal karriere er avhengig av et tilbud om internasjonal skole for sine barn. Da kan barna deres følge samme skolesystem med samme fagplan og pedagogikk, uavhengig av hvilke land de bor i til enhver tid. Internasjonale undersøkelser viser at tilbud om internasjonale skoler for barnefamilier er faktisk den viktigste faktoren ved valg av arbeidssted.

Hvis ikke Norge kan tilby internasjonale skoler av høy kvalitet risikerer vi at ekspertene heller velger å bruke sin kompetanse i andre land. For eksempel eksisterer det ikke tilsvarende yrkesforbud i Sverige og Danmark.

Det foreligger allerede en fungerende løsning som ivaretar elevene

Kristiansand internasjonale skole er opptatt av at elevene våre skal ha en trygg og god skolehverdag, og støtter kravet om politiattest. Det løses ved utenlandske politiattester godkjennes, også fra land utenfor EØS. Dette har i vårt tilfelle vist seg å fungere tilfredsstillende. Det gir, sammen med mange andre tillitsskapende tiltak, den nødvendige tryggheten for barna på deres skoler.

Forslaget om i praksis yrkesforbud for lærere fra land utenfor EU og EØS som skal undervise i internasjonale skoler er derfor et forslag til en løsning på et problem som ikke eksisterer, og hvor det allerede foreligger et godt fungerende regelverk som ivaretar tryggheten for barna. Dagens løsning bidrar også til å styrke norsk næringsliv sin konkurransekraft og sikre verdiskapningen og velferden i Norge.

Stiftelsen Kristiansand Internasjonale Skole anbefaler derfor regjeringen om å gjøre et unntak for internasjonale skoler og barnehager, og i stedet benytte seg av dagens velfungerende løsning med godkjenning av utenlandske politiattester.