Høringssvar fra Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker

Dato: 23.05.2022

Vi viser til departementets høringsbrev av 8. april d.å., referanse 22/1233.

Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker har følgende merknader til høringen:

§ 3 Kommisjonens oppgaver

Vi mener at det av pedagogiske grunner bør komme klart frem at kommisjonens ansvarsområde knytter seg til kvalitetskontroll av sakkyndige rapporter som utarbeides i forbindelse med behandlingen av saker etter barnevernloven og barneloven. Selv om dette kan utledes av en tolkning opp mot hjemmelsbestemmelsene i barnevernloven § 2-5 og barneloven § 61 c, bør det også fremkomme klart av forskriften.

Vi mener videre at det bør komme tydeligere frem at sakkyndige utredninger som innhentes av en part både for fylkesnemnda og domstolen, i barnevernssaker og barnelovsaker, faller inn under kommisjonens ansvarsområde. Slik forslaget til forskrift er formulert kommer dette etter vår vurdering ikke godt nok frem av ordlyden, ettersom man taler om utredninger innhentet av «den private part». Begrepet «den private part» vil naturlig referer seg til en barnevernssak.

Med bakgrunn i de to ovennevnte merknadene kan forslag til alternativ ordlyd til § 3 første ledd være:

«Barnesakkyndig kommisjon skal gjennomgå og vurdere sakkyndige rapporter innhentet av barneverntjenesten, fylkesnemnda og domstolen, eller av en part i sak for fylkesnemnda eller domstolen, i forbindelse med behandlingen av en sak etter barnevernloven eller barneloven.»

Forslaget til § 3 andre ledd angir rammene for hva kommisjonen skal vurdere. Vi mener at det av pedagogiske hensyn kan tydeliggjøres at «de presenterte premisser og faktum» referer seg til de premisser og det faktum den sakkyndige har lagt til grunn i sin rapport. Bestemmelsen kan da gis slik ordlyd:

«Kommisjonen skal vurdere om den sakkyndiges faglige vurderinger og konklusjoner samsvarer med de premissene og det faktum den sakkyndige har lagt til grunn i rapporten, og om mandatet er besvart.»

§ 4 Kommisjonens saksbehandling

Vi støtter forslaget om at kommisjonens krav til saksbehandlingstid inntas i forskrifts form.

For fylkesnemndene er kort og forutsigbar saksbehandlingstid av stor betydning for å begrense saksbehandlingstiden for nemnda. Se ellers merknadene under økonomisk og administrative konsekvenser.

Det kan med fordel presiseres at fristen på 12 dager regnes fra kommisjonen mottok den sakkyndige rapporten. Videre foreslås at det presiseres at det er kommisjonens vurdering som skal avgis senest innen 12 dager.

Forslag til justert forskriftstekst i § 4 første ledd vil være:

«Kommisjonen skal uten opphold behandle sakene som sendes inn og avgi sin vurdering senest innen 12 dager etter den sakkyndige rapporten ble mottatt».

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det fremgår av høringsnotatet at forslaget til ny forskrift i hovedsak er av administrativ karakter som ikke medfører økonomiske konsekvenser.

Vi forstår formuleringen slik at forskriften i seg selv ikke medfører økonomiske konsekvenser. De økonomiske konsekvensene av ordningen anta da allerede vurdert og hensyntatt ved vedtakelsen av kommisjonens utvidede mandat, jf. barneloven § 61 c.

Fylkesnemndene vil likevel understreke viktigheten av at kommisjonen gis tilstrekkelig ressurser til å kunne gjennomføre sin kvalitetskontroll av sakkyndige rapporter når kommisjonens ansvarsområde nå utvides til også å omfatte sakkyndige rapporter utarbeidet i saker etter barneloven. Eventuelle forsinkelser i kommisjonens godkjenningsarbeid vil få umiddelbar innvirkning på saksbehandlingstiden i fylkesnemnda, når det er engasjert sakkyndig i saken.