Høringssvar fra Organisasjonen for barnevernsforeldre

Dato: 25.05.2022

Høringssvar til ny forskrift om barnesakkyndig kommisjon (BSK)

Vi i organisasjonen for barnevernsforeldre (OBF)ser ikke helt klart og tydelig hva BSK skal sørge for, vi kjenner til hva som er intensjonen, men usikker på om dette for vår del har nevneverdig effekt.

Hvor feilene ligger kan drøftes både internt og eksternt, men vi har nok en formening om at noe skyldes arbeidsmetodene til de sakkyndige. Vi er stadig i kontakt med foreldre som har erfaringer med sakkyndige utredninger, mange av disse melder tilbake ganske urovekkende metoder, som vi ser at BSK ikke har i mandat å avdekke. Når feks foreldre opplever at sakkyndige kan mene noe om våre omsorgsevner, nærmest uten å møte oss, eller at de på svært korte møter som bærer preg av frykt, nerver og ulike bekymringer ang konsekvenser mm kan gi foreldre svært krenkende beskrivelser som egne terapeuter ikke kjenner seg igjen i. Så hva er det egentlig de sakkyndige skal avdekke? Hvordan jobber egentlig de sakkyndige og hvordan kontrolleres disse av BSK?

Når man bruker så mye tid og krefter på sakkyndige utredninger eller kartlegginger, burde minstekravene til slike rapporter være at den sakkyndige også kunne finne ut hvordan foreldrene kunne få riktig og god hjelp, men hensikten virker mer til å være nedbrytende prosesser som har tilhensikt å skade foreldre på livssitd. Da kan man jo spørre seg hva som er årsaken til at de sakkyndige ikke har fått tillit nok av systemet til å kunne veilede foreldrene ut av det ”uføre” vi i følge sakkyndige og barneverntjenestene og senere rettssystemet mener vi har havnet i?

Mange sakkyndige beskriver foreldre på en måte som mer eller mindre virker til å være bygget opp på meninger som ikke det er belegg for å mene eller som ikke fremkommer tydelig hvorfor den sakkyndige mener det er grunn til bekymring. Dersom den sakkyndige har så bastante meninger om foreldrene sine omsorgsever burde det være en smal sak å også komme med konkrete forslag til hjelpetiltak til familiene.

Organisasjonen for barnevernsoforeldre (OBF) reagerer også på at navnet på rapportskriveren ikke lenger anonymiseres før den sendes ut til gjennomgang og vurdering.

Vi kunne også ønsket at mandatet til de sakkyndige skapte større mulighet for å kunne påpeke hva foreldrene er gode på og hva som skal til for at foreldrene igjen skal kunne gi forsvarlig omsorg for barna sine.