Høyringssvar frå Juridisk rådgivning for kvinner (JURK)

Dato: 04.06.2021

Oslo, 04.06.21

Deres ref. 21/1223

HØRING OM FORSLAG TIL NYTT UNNTAK FRA MAKSIMAL VARIGHET FOR ARBEIDSAVKLARINGSPENGER

Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) viser til høring om unntak fra maksimal varighet for arbeidsavklaringspenger av 23.04.21. Vi takker for tilliten som høringsinstans.

JURK er et uavhengig rettshjelpstiltak som skal bidra til at alle kvinner er bevisste sin rettsstilling og til at likestilling praktiseres. JURK drives av jusstudenter i samarbeid med daglig leder og fagrådgiver. Vi yter tilpasset hjelp til selvhjelp til alle som definerer seg som kvinner og som har et udekket rettshjelpsbehov, gjennom rettsinformasjon, rettspåvirkning og bistand i konkrete saker.

Vårt tilbud gjelder for kvinner over hele landet og all hjelp er gratis. Vi bistår i saker innenfor en rekke rettsområder av velferdsmessig betydning for kvinner, deriblant trygderett, og uttaler oss på bakgrunn av de erfaringer vi har gjort oss gjennom dette arbeidet.

JURKs bemerkninger:

JURK støtter forslaget om at det skal gis unntak fra maksimal varighet på arbeidsavklaringspenger dersom mottaker først etter langvarig ventetid på behandling i helsevesenet har begynt med hensiktsmessig medisinsk behandling og/eller arbeidsrettede tiltak.

Endringene i regelverket for arbeidsavklaringspenger fra 2018 har fått alvorlige konsekvenser for mange av JURKs klienter. Til tross for at intensjonen bak gjeldende regler er å få mottakere av arbeidsavklaringspenger avklart raskere mot arbeid eller uføretrygd, virker endringene mot sin hensikt. JURK erfarer at behandling, utredning og arbeidsrettede tiltak ofte ikke kan utføres innenfor den standardiserte tidsmessige rammen på tre år. Etter dagens ordning må personer som ønsker å komme tilbake i arbeid, men som ikke har startet på behandling av sine helseplager innen de tre årene, søke om økonomiske sosialhjelp. Det er en dårlig og kostbar løsning.

JURKs erfaring er at denne regelendringen særlig har rammet de av våre klienter som lider av typiske kvinnesykdommer som endometriose, fibromyalgi og kroniske utmattelsessykdommer med “vage” symptomer slik som ME. På grunn av lite forskning og manglende kompetanse på kvinnesykdommer blant helsepersonell, tar det lang tid å få utredet og behandlet disse lidelsene. Typisk for sykdommer som endometriose og fibromyalgi er at behandlingsløpet må skreddersys til hver enkelt pasient, og hva som fungerer for den enkelte kan variere. For endometriose er kirurgisk behandling en mulighet, men det er ofte lang ventetid. Det er derfor positivt at det nå foreslås å gjøre et unntak fra maksimal varighet for AAP der man først etter langvarig ventetid kan starte behandling.

JURK stiller seg også svært positive til at tiden som har gått med til langvarig utredning og langvarig ventetid på behandling kan vurderes samlet, da utrednings- og behandlingsløp kan variere svært mye fra pasient til pasient.

For Juridisk rådgivning for kvinner (JURK)

Åsne Solberg

saksbehandler

Maria Reiten Hindahl

saksbehandler

Veronika Wiese

fagrådgiver