Høyringssvar frå Fellesorganisasjonen (FO)

Dato: 14.06.2021

Fellesorganisasjonen (FO) er profesjonsforbund og fagforening for over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Mange av våre medlemmer jobber i NAV.

Fellesorganisasjonen (FO) ønsker å gi innspill til departementets forslag om nytt unntak fra maksimal varighet for arbeidsavklaringspenger – mulighet til forlengelse av stønadsperioden ved langvarig ventetid på behandling.

FO mener:

· Definisjonen av langvarig, knyttet til ventetid på behandling, må settes til om lag

6 måneder. Ikke om lag ett år slik departementet foreslår.

· Kostnadene som følger av foreslått lovendring må tas inn i statsbudsjettet 2022,

slik at lovendringen kan tre i kraft fra januar 2022.

Av høringsnotatet framgår at definisjonen av langvarig har vært dersom utredning har hatt en varighet på ett til to år. «Gjennom praktiseringen av bestemmelsen har det blitt lagt til grunn at varigheten av utredningen må ha hatt en lengde på ett til to år for at denne skal vurderes som å ha vært langvarig.» Videre at «Det kan virke urimelig at mottaker skal bære belastningen for ventetid i helsevesenet, dersom ventetiden skyldes forhold mottaker ikke selv rår over. Departementet foreslår derfor at mottakere av arbeidsavklaringspenger som først etter langvarig ventetid på behandling har begynt med hensiktsmessig medisinsk behandling og/eller arbeidsrettet tiltak, skal kunne få rett til forlenget stønadsperiode.» Begrunnelsen for lovendringen som foreslås, er at personer på AAP opplever lang ventetid på utredning og behandling.

FO var mot endringene i arbeidsavklaringspenger iverksatt fra januar 2018, fordi vi mener innskrenkning av brukernes rettigheter ikke bidrar til raskere avklaring for arbeid, uførhet eller en kombinasjon av disse. FO mener fremdeles at endringene bør reverseres slik at ordinær periode på AAP utgjør 4 år. Vi mener det ville redusert behovet for unntak om forlenging utover ordinær periode, og redusert stressbelastning for mottaker.

FO mener definisjonen av «langvarig ventetid», som ett til to år knyttet til utredning, og om lag ett år knyttet til behandling, må revurderes. Med ordinær AAP-periode på 3 år risikerer enkelte brukere at 1/3 til 2/3 av perioden brukes til utredning og å vente på behandling, før de kommer i gang med tiltak som skal avklare dem for arbeid, ufør eller en kombinasjon av disse.

FO mener definisjonen av «langvarig ventetid» på behandling, som bruker ikke selv rår over, bør settes til om lag 6 måneder. I utgangspunktet burde brukerne fått «godtgjort» all ventetid som går på bekostning av tid de skulle brukt på tiltak knyttet til avklaring, men vi har forståelse for at det kan bli krevende å få til i praksis, og at det derfor må settes en nedre grense.

I høringsnotatet står det at merkostnadene vil bli håndtert i ordinære budsjettprosesser, og at lovforslaget ikke vil tre i kraft før det er budsjettmessig dekning for iverksettelse av endringene. FO forutsetter at dette blir prioritert og tas inn i statsbudsjett for 2022.

FO støtter forslaget til lovendring, men med en anmodning om at langvarig defineres til å være om lag 6 måneder.

Vedlegg