Høringssvar fra Skeiv Ungdom

Dato: 09.02.2021

Skeiv Ungdom takker for muligheten til å gi innspill på endringene i forskrift om støtte til dekning av utgifter til ortopediske hjelpemidler, brystprotese, ansiktsdefektprotese, øyeprotese og parykk.

På generelt grunnlag er vi i Skeiv Ungdom svært fornøyd med at det er besluttet å gjøre endringer i forskriften, og at disse skal være i tråd med de nye nasjonale faglige retningslinjene. Det er viktig for de av oss som er transpersoner å forenkle tilgangen til hjelpemidler og at brukernes egne behov og ønsker legges til grunn når hjelpemidler tildeles.

Vi ser at mange av våre medlemmer er unge, ofte i dårlige sosioøkonomiske forhold. Mange transpersoner sliter også med å få innpass i offentlig behandlingstilbud for kjønnsinkongruens på grunn av strenge kriterier, og vi er veldig positive til at disse kravene fjernes, så flere får dekket behovene sine for tilgang til hjelpemidler. Den høye terskelen for å få tilgang til hjelpemidler har understøttet transpersoner følelse av avmakt i møte med systemet og manglende råderett over eget kjønn, kjønnsuttrykk, identitet og kropp.

En slik endring vil gjøre det lettere for transpersoner å få et kjønnsuttrykk som matcher deres identitet og ønsker for kjønnsuttrykk, det vil gjøre det enklere å utforske identitet og uttrykk og for mange vil det redusere kjønnsdysfori eller gir større mulighet for å oppleve kjønnseufori. Dette er meget positivt, men det er også viktig å huske at hjelpemidler alene ikke vil være tilstrekkelig behandling for majoriteten av transpersoner og at det må gis som et supplement til medisinsk behandling. Vi frykter at transpersoner kan bli møtt med en holdning om at de burde være fornøyde med det de har fått og ikke be om mer.

Vi ber om at dere ser på muligheten for at også andre enn fastleger kan gi tilgang til de nevnte hjelpemidlene. Her tenker vi for eksempel på psykologer, helsepersonell med sexlogisk etterutdanning, ansatte ved helsestasjoner og spesielt helsestasjoner som har kjønn og seksualitet som spesialfelt (noe som finnes i Oslo og Trondheim og som kommer til å bli opprettet flere stedere over tid). Det må også være slik at NBTK og regionale senter har mulighet til å innvilge slike hjelpemidler. Hovedargumenter for dette er at fastleger ofte mangler kompetanse på dette feltet og at transperonser is tor grad benytter seg av helsepersonell de vet at har særlig kompetanse på dette feltet, som anbefale psykologer, sexologer og helsearbeidere ansatt ved helseinstitusjoner som har særlig kompetanse på kjønn.

Det er også viktig at fastlegene får en tydelig instruks om hva som er formålet med ordningen og hvordan de skal vurdere brukernes behov. Her må det blant annet tydeliggjøres at endringen i ICD-11 og de nasjonale retningslinjene helt eksplisitt inkluderer ikke-binære og mennesker under 18 år i diagnosen kjønnsinkongruens.

Vi vet at mange fastleger mangler kompetanse, er redde for NBTK eller tror at deres oppgave er å finne ut om brukeren “faktisk” er trans. Her er det viktig å legge til grunn at det er brukeren selv som vet hva hens behov er, dette følger av diagnoser i ICD-11, de nasjonale retningslinjene og det vi i Skeiv Ungdom forstår som intensjon og formålet med denne ordningen, men det må tydeliggjøres overfor fastlegene slik at vi unngår episoder der transpersoner ikke får hjelpemidler på tross av at de trenger dem.

Denne tydelige informasjonen om hvordan ordningen fungerer og hva som skal til for å få hjelpemidler må også gjøre tilgjengelig for brukerne og pasient og brukerorganisasjoner slik at transpersoner selv vet hvordan ordningen fungerer, kan bruke dette dokumentet i møte med helsepersonell som kanskje ikke kjenner feltet og slik at brukerorganisasjoner kan gi våre medlemmer relevant og god informasjon om hvilke rettigheter de har.

Vi bekymrer oss for oppsplittingen av de forskjellige hjelpemidlene for transpersoner. Vi har forståelse for at forskjellige hjelpemidler tildeles på forskjellige ordninger, men vi er redde for at det blir vanskelig for brukeren å få oversikt over hvilke hjelpemidler som faktisk finnes og at det skal oppstå uheldige forskjeller i tilbudene.

Det hadde vært fint om man kunne gjøre en helhetlig gjennomgang av alle ikke-medisinske tiltak og hjelpemidler for transpersoner for å sikre at ordningene er gode, tilbudet likt og likeverdig og samle informasjon slik at brukere og brukerorganisasjoner lett kan finne informasjon om hvordan man får tilgang til de forskjellige ordningene.

ikke-medisinske tiltak og hjelpemidler Skeiv Ungdom mener transpersoner burde tilbys uten å måtte ha kontakt med NBTK:

Stemmetrening med logoped

Hårfjerning med elektrolyse eller laser

Penisproteser, både erigert og uerigerte med mulighet for stående urinering

Bindere - kompresjonsvester som gjør brystkassen flatere

Tuckingundertøy - undertøy som gjør skrittet flatere

Parykker

Brystproteser