Høringssvar fra Energigass Norge

Dato: 02.05.2023

MÅ UTREDE HELE ENERGISYSTEMET – DA FINNER EN OGSÅ FLERE LØSNINGER

Energigass Norge (EGN) som er bransjeforening for bruk av gass i Norge, har disse innspillene til utredningen fra Energikommisjonen.

Vi mener at tittelen på kommisjonen og utredningen som er laget, ikke gjenspeiles i kommisjonens arbeid og innholdet i utredningen, siden den i stor grad handler om elektrisitet og det er kun el en ønsker mer av selv om tittelen er «Mer av alt - raskere».

Ikke dekkende

Norge har et energisystem som i hovedsak består av elektrisitet, og el er gjerne beskrevet som ryggraden i systemet. Men i likhet med kroppen, så består også energisystemet av andre deler som gjør at hele systemet holder sammen og fungerer. Det perspektivet finner vi ikke igjen i utredningen, og gjør at den etter vår mening, er både mangelfull og ikke dekkende for den faktiske energisituasjonen. At utredningen kun fokuserer på elektrisitet, gjør at en også begrenser tiltakene som kan tas i bruk for å løse energiutfordringen. Istedenfor å tenke helhet, stiller flertallet seg i komiteen bak en helt urealistisk målsetting om utbygging av 40 TWh vindkraft innen 2030, som selv ikke lederen av kommisjonen kan være med på.

Gass viktig del av energisystemet

Gass utgjør en mindre, men viktig del av det norske energisystemet ved at den sikrer nok effekt til produksjonen i 3 – 4 000 bedrifter. Dette er bedrifter som ikke får levert nok energi gjennom det lokale strømnettet, og derfor må ta i bruk andre energiformer. Gass er enkelt å ta i bruk, kan brukes til mange formål og distribueres over hele landet. Alle større industribedrifter i Norge har erstattet olje med gass. Det har gitt store reduksjoner i utslippet av klimagasser og lokale miljøgifter, forbedret arbeidsmiljøet og redusert bedriftenes vedlikeholdskostnader.

I tillegg til bruk i industrien, kan gass også brukes som drivstoff til skip og alle typer kjøretøy.

I dag er det naturgass og propan som anvendes, men bruken av den fornybare gassen biogass er økende. Både biogass og naturgass består i hovedsak av metan, og biogass kan erstatte naturgass direkte. Det jobbes også med å få opp produksjonen av biopropan som er enklere å distribuere i mindre volum.

Biogass produseres av organisk avfall, industriavfall, slam og husdyrgjødsel og gir reduksjoner av klimagasser og positive konsekvenser for de aktuelle næringene, ut over energiformålet.

Biopropan er et biprodukt fra produksjonen av biodiesel, men kan også produseres fra organisk avfall og andre kilder.

Det er også økende interesse for bruk av hydrogen og ammoniakk.

Potensiale for biogass

Rapporten «Mulighetsrommet for biogass i Norge» viser et potensiale på 6 TWh biogass, basert på dagens tilgang på råstoff, mens produksjonen nå er 0,7 TWh. Nye produksjonsteknologier og utbygging av havbruket i henhold til målsettingen om å femdoble produksjonen, kan gi et produksjonsgrunnlag på hele 22 TWh. 15 – 20 nye biogassfabrikker er under planlegging, med en total investeringsramme på over fem milliarder.

Vi finner det derfor urovekkende at lederen for Energikommisjonen har uttalt til media at kommisjonen «ikke hadde tid til å drøfte bruken av biogass». Vi ber derfor om at dette punktet følges ytterligere opp av departementet, og vi i Energigass Norge stiller oss gjerne til disposisjon for utdypning av emnet.