Høringssvar fra Frøya kommune

Dato: 02.05.2023

  1. Frøya kommune slutter seg til hovedbudskapet i NOU 2023:3, at det er behov for storstilt satsning på mer fornybar energi, og at dette haster.
  2. Frøya kommune slutter seg i hovedsak til Naturressurskommunenes uttalelse.
  3. Frøya kommune ber regjeringen være restriktive til en videre utbygging av vindkraft i uberørt natur. En forutsetning for videre utbygging av vindkraft på land er at det er ønsket fra vertskommunen, at vertskommunen får sin rettmessige andel av inntektene, samt at det er gjennomført gode prosesser i forhold til konsekvensvurderinger, involvering av lokalsamfunn og forpliktende avtaler på opprydding etter anleggsavslutning. Vi er positive til forslag om endring av Energiloven og Plan- og Bygningsloven, som gir kommunene en styrket selvråderett og kan avgjøre om vindkraftutbygging skal skje eller ikke i egen kommune.
  4. Frøya kommune er bekymret for om en storstilt utbygging av havvind vil komme i konflikt med fiskerinæringa, og havbruknæringas framtidig satsing på havbasert oppdrett av laks. Vi ber derfor regjeringa lage en helhetlig plan for fornybar energi for å få en langsiktig og bærekraftig satsing på framtidas energibehov i samspill med næringsliv og lokalsamfunn.
  5. Frøya kommune ber regjeringen om å fokusere på energiformer som i minst mulig grad skader natur og dyreliv, samt ha stort fokus på støtte til energieffektivisering og en plan for hva strømmen skal brukes til.
  6. Frøya kommune stiller seg bak forslag om at det legges til rette for at industri som kan dele på energiforbruket ved å forsyne hverandre planlegges lagt i nærheten av hverandre. Dette kan f. eks gjelde for industri som er varmekrevende og varmeskapende. Vi ser et stort potensiale av at slike bedrifter kan dra nytte av hverandre og slik driftes mer effektivt
  7. Frøya kommune mener at å nå klimamålene som er satt i Paris-avtalen ikke må gå på bekostning av naturmangfold og urørt natur. Det bør derfor legges til rette for at de tiltakene som vurderes å gjøre minst skade på naturen gjennomføres før tiltak med risiko for påvirkning av naturmangfold. På denne måten kan man forsøke å nå målene i både klima- og miljøavtalen på den mest bærekraftige måten