Høringssvar fra BE Varme AS

Dato: 01.05.2023

Energikommisjonen

energikommisjonen@oed.dep.no

Postboks 1410, 8002 BODØ

Telefon: 75 54 51 00

www.bodoenergi.no

Dato:

28.04.2023

__

 

Innspill til energikommisjonens utredning «Mer av alt – raskere»

Vi stiller oss bak Norsk Fjernvarmes innspill til kommisjonen og vi synes det er svært positivt av kommisjonen å trekke frem energiløsninger som fjernvarme som har et stor potensiale for å frigjøre kapasitet i kraftnettet;

«Varmesektoren kan permanent begrense energi- og effektbehovet på vinteren og bidra til å redusere eller utsette behovet for investeringer i ny nettinfrastruktur. Muligheten for å øke omfanget av fleksible varmesystemer henger direkte sammen med utbredelsen av vannbåren varme» (s.125).

Som kommisjonen påpeker er det bruk av elektrisk oppvarming til bygninger som bidrar mest til at forbruket av strøm er på sitt høyeste i løpet av vinteren. Det er positivt at energikommisjonen trekker frem viktigheten av energifleksibel oppvarming og fjernvarme:

«Lokal energiproduksjon og fjernvarme, der forholdene ligger til rette for det, må stå sentralt i utviklingen av bygningsmassen. En slik utvikling legger oss grunnlag for en større fleksibilitet i perioder med særlig høye priser og høy belastning i kraftnettet» (s.12.)

Om BE Varme

BE Varme har fjernvarmekonsesjon i Bodø og produserer i dag i overkant av 60 GWh/år produsert med lokalt returtrevirke som grunnlast. BE Varme avlaster i dag omtrentlig 10% av Bodøs effektbehov, og er ifølge det lokale nettselskapet Arva

«(…) en viktig komplementær energikilde for strømforsyningen i området»[1]

Kraftsituasjonen i Nord-Norge er anstrengt og kraftoverskuddet er i dag reservert til flere kraftkrevende prosjekter. Kraftproduksjonen foregår i hovedsak i Indre Salten, noe som medfører at man må overføre store energimengder mot sentrale Bodø. I Nord-Salten er det forventet at effektuttaket nesten dobler seg i tiden frem mot 2040, noe som skyldes økt effektuttak i oppdrettsnæring, elektrifisering av fergesambandene, samt ny næring og industri. Utvidelse av kraftnett og/eller økning av lokal produksjon er krevende og langsiktige prosjekter. Det er få kjente planer for utbygging av ny energiproduksjon i vårt område. Derfor er viktigheten av utnyttelse av fjernvarme og lokale alternative energikilder desto viktigere i fremtiden når presset på kraftnettet øker.

Det er gledelig at kommisjonen trekker frem mulighetene som ligger i utnyttelse av overskuddsenergi i Norge. I Bodø har vi i dag en tilknyttet spillvarmekilde (Avinor Kontrollsentral) og vi er i dialog om utnyttelse av flere potensielle kilder. I Bodø planlegger aktøren Green H å etablere hydrogenproduksjon for å forsyne Vestfjord-sambandet med hydrogen fra 2025. Hydrogenproduksjon er en aktivitet som både har stor belastning på kraftnettet og genererer store mengde spillvarme. Vi er i tett dialog for utnyttelse av denne spillvarmekilden og mener det er positivt med krav til kost-nytteanalyser for utnyttelse av spillvarme.

Fjernvarme er et leveringssikkert og energifleksibelt energisystem med lang levetid hvor man kan utnytte flere energikilder inn i fjernvarmenettet og dele energi mellom sektorer og bygg. BE Varme har siden 2014 investert betydelig i infrastruktur som i dag strekker seg over store deler av Bodøhalvøya. Vi beregner en levetid på minimum 80 år for vår infrastruktur og har ambisjoner om videre vekst og utvidet utnyttelse av flere energikilder.

Tiltak for å spare strøm og frigjøre kapasitet i kraftnettet

- Regjeringen må kartlegge potensialet for konvertering av oppvarmingsløsninger i eksisterende bygningsmasse der det er tilgjengelig fjernvarmeinfrastruktur. Konvertering fra elektrisk til energifleksibel oppvarming med leveranse av fjernvarme kan utgjøre betydelig avlastning av kraftnettet.

- Kravene til energifleksibel oppvarming i byggteknisk forskrift (TEK 17) må skjerpes. I dag er det bare krav til bygg over 1000 kvadratmeter, denne grensen bør senkes til 500 kvadratmeter. I mindre og mellomstore byer (som eksempelvis Bodø) utgjør dette en relativt stor andel av bygningsmassen. Videre bør kravet om energifleksible varmesystemer skal dekke minimum 60% av en bygnings oppvarmingsbehov økes til minimum 80%. Dette vil sikre at mer enn bare varmt tappevann dekkes av kravet og at de fleste leilighetsbygg omfattes av kravet.

- Når fjernvarme er tilgjengelig bør fjernvarme forsyne oppvarming også av byggeplassen, ikke bare bygget i drift. I Bodø tilbyr vi byggvarme, støpevarme/betongherding og teletining med fjernvarme. Fjernvarme til byggeplass er moden teknologi som fungerer godt og bidrar til utslippsreduksjoner av byggeplassen. Effekt- og energiforbruket til byggeplassen er betydelig, og med økt press på kraftnettet bør oppvarming av byggeplassen dekkes av fjernvarme/alternative termiske løsninger, slik at den elektriske kapasiteten kan prioriteres til elektriske gravemaskiner etc.

- Energimerkeordningen må utformes slik at det ikke blir en ulempe å utnytte overskuddsvarme og fjernvarme, slik som energimerkeordningen påpeker; «Energimerkeordningen for bygg må utformes slik at den ikke er i disfavør av utnyttelse av overskuddsvarme og utbredelsen av fjernvarme» (s.14). Dette kan løses med å gjennomføre Enovas planlagte endring av energimerke, eller å supplere dagens grensesnitt med riktig satte primærenergifaktorer, slik EU-regelverket legger opp til.

Tiltak for videre utbygging av fjernvarme

Fjernvarme i Norge er basert på ideen om å utnyttelse overskuddsvarme i samfunnet som ellers ville gå tapt. I dag gjøres det i stor skala i byene og det ble produsert 7,8 TWh fjernvarme i 2021, med ambisjoner om videre vekst.

Fjernvarmeanlegget i Bodø ble idriftsatt i 2015 og fjernvarmenettet har vært og er stadig under utvidelse. Vi jobber med å ta inn flere kilder og ønsker å utvide fjernvarmen ytterligere. Derfor vi påpeke viktigheten av forutsigbare rammebetingelser for videre vekst.

Vi vil spesielt trekke frem NVEs pågående arbeid med ny prisregulering av fjernvarme. Den fremtidige prisreguleringen må sikre at det fortsatt er lønnsomt å investere i fjernvarmeproduksjon og infrastruktur. Dette innebærer en markedsbasert regulering som forholder seg til reelle energipriser og driftskostnader på alternativene. Viser til vårt tidligere høringsinnspill til Vista Analyses utredning for NVE, samt Norsk Fjernvarme og øvrig fjernvarmebransjes innspill. Forslaget slik det foreligger fra Vista Analyse er ikke økonomisk bærekraftig og det gjenspeiler heller ikke kundens reelle alternativ.

Vi mener regjeringens satsning på å avlaste kraftnettet kan gjøres raskt med videre utvidelse av fjernvarme og konverteringer av eksisterende bygningsmasse til energifleksible varmesystemer. Dersom oppvarming forsynes av fjernvarme og andre alternativer til elektrisk oppvarming har man effektivt frigjort kapasitet i kraftnettet.

Hvis regjeringen i tillegg endrer de eksisterende ordningene, fremfor å innføre nye, som sikrer lønnsomheten og forutsigbarheten til fjernvarme vil det gi strømsparingen ytterligere fart.

BE Varme AS

Eline Tomine Olafsrud

Konstituert Direktør

[1]Kraftsystemutredning Midtre Nordland 2022 – 2041 (s.7): https://arva.no/Kraftsystemutredning/midtrenordland_2022

Vedlegg