Høringssvar fra Hålogalandsrådet

Dato: 02.05.2023

Høringsuttalelse - NOU 2023 : 3 «Mer av alt raskere»

Hålogalandsrådet viser til høringsbrev av 01.02.2023 ref. 23/244 vedrørende NOU 2023: 3 Mer av alt raskere. Hålogalandsrådet består av kommunene Narvik, Harstad, Tjeldsund, Ibestad, Kvæfjord, Evenes, Gratangen og Lavangen som til sammen har 60 000 innbyggere.

I vår region har vi stor kraftproduksjon i Narvik og behov for mer kraftproduksjon i andre deler av regionen. Narvik har fått mye oppmerksomhet fra industribedrifter som ønsker å benytte den billige og fornybare kraften. Dette kan bety mange nye arbeidsplasser noe vi gjerne er vertskap for. Samtidig opplever vi en kritisk situasjon der eksisterende bedrifter og mindre kraftkrevende næringsliv ikke får tilknytning. Det er som dere påpeker behov for mer av alt raskere. For vår del betyr det storstilt økt kraftproduksjon i vårt område, men også et stort behov for infrastruktur og nettkapasitet. Vi krever 420 kV linje over vestsnittet til Harstad, Vesterålen og Lofoten.

Tilgang til fornybar energi er en premiss for videreutvikling av Norge og av vår region. Både for videreutvikling av eksisterende næringsliv og etablering av ny. Vi mener at vi i utgangspunktet har gode forutsetninger til å fortsette verdiskapning innen oppdrett, fiskeri og industri. Det er derfor viktig at Norge videreutvikler alle deler av kraftsystemet betydelig i årene som kommer.

Taktskifte i utbygging av fornybar energi

Energikommisjonen foreslår et dramatisk taktskifte i utbygging av fornybar kraftproduksjon. Hålogalandsrådet forventer at regjeringen følger opp dette i form av en strategi og ikke minst fremdriftsplan for hvordan dette målet skal nås. Narvik og Harstad er med i O6-samarbeidet i Nord-Norge sammen med Alta, Tromsø, Rana og Bodø kommuner. Vi viser til O6 – samarbeidets felles uttalelse 8. november i 2022 hvor vi ber om at det tas initiativ til et krafttak for utbygging av fornybar kraft i Nord-Norge.

Innen 2035 bør Nord-Norge ha bygd ut kapasitet tilsvarende 30 Twh.

· Innen 2026 bør det etableres økt kapasitet tilsvarende 6 Twh

· Innen 2030 bør det etableres økt kapasitet tilsvarende 12 Twh

· Innen 2035 bør det etableres økt kapasitet tilsvarende 30 Twh

Hålogalandsrådet ber OED vurdere hvordan man kan løse elektrifisering av offshoreinstallasjoner uten at det legger bånd på for mye energi fra land. En helhetlig vurdering av dette må til for å sikre at ikke landbasert næring- og samfunnsutvikling påvirkes i for stor grad.

Havvind

Energikommisjonen mener at havvind vil kunne gi et viktig bidrag til vår fornybare energiforsyning. Dette er vi enig i og ønsker gjerne å delta videre i diskusjonene rundt lokalisering av havvindsinstallasjoner. Det vil ikke under noen omstendigheter være akseptabelt at havvind skal være et sørnorsk fenomen. Dette handler både om forsyningssikkerhet og oppbygging av tilliggende industri.

Utbygging av nett

Hålogalandsrådet, Lofotrådet og Vesterålen regionråd består av 20 kommuner. Vi viser til tidligere innsendte krav om at det bygges 420 kV linje mot Harstad, Lofoten og Vesterålen.

I dag arbeides det med en oppgradering av 320 kV linje i vårt område. Dette er ikke tilstrekkelig og vi er uenig i Statnetts vurdering om at dette er tilstrekkelig. En 320 kV linje vil ikke være tilfredsstillende for å gjennomføre det grønne skiftet, nye etableringer, ei heller produksjon av ny energi. De tre regionrådene arbeider nå med en mulighetsstudie for å se på hvilke muligheter vi har for å produsere energi.

Vi vil på det sterkeste anbefale at Statnett gjøres i stand til å etablere bedre kapasitet og at dette gjøres langt raskere enn hva tilfellet er i dag. Strømnettet har i dag betydelige utfordringer og situasjonen kan ikke vedvare dersom vi skal kunne tilby industri og innbyggere gode rammevilkår/levevilkår. Med dagens ledetider så kreves det umiddelbar handling for å komme i mål med planlagt elektrifisering.

Hålogalandsrådet støtter Energikommisjonen i at i områder med eksisterende infrastruktur, og hvor andre forhold ligger til rette for økt industriforbruk og kraftproduksjon, kan utbyggingen av nettet ligge i forkant av at de konkrete forbruksplanene har materialisert seg.

Videre er det positivt at det er etablert en handlingsplan for raskere nettutbygging og bedre utnyttelse av nettet og at Energikommisjonen anbefaler at konsesjonsbehandlingen må forbedres.

Prioriteringskriterier for nett-tilknytning

Kommunenes rolle som arealforvalter må styrkes ved at reservasjon krever et positivt planvedtak. Dette vil gjøre det enklere for kommunene å stoppe utbygginger som ikke gir verdiskapning og samfunnsnytte. Dette gjelder spesielt i forhold til kryptovaluta utvinning som skaper få arbeidsplasser, men som tar av en knapp ressurs. Næringsforbud er et inngripende tiltak, men dersom aktiviteten er uønsket og ikke kan gis ufordelaktige vilkår for etablering og drift, er det et alternativ. «Først til mølla prinsipper» er for svakt og man må prioritere utvikling som gir samfunnsnytte regionalt.

Vedlegg