Høringssvar fra Hitra kommune

Dato: 02.05.2023

Hitra formannskap vedtar å sende følgende uttalelse til høring av NOU 2023:3 Mer av alt - Raskere

1. Hitra kommune støtter uttalelsen fra Naturressurskommunene som Hitra kommune er en del av, gjennom LNVK – Landssammenslutninga av Norske Vindkraftkommuner.

2. Hitra kommune mener at kommisjonens rapport er et viktig ledd i arbeidet for å sikre et godt langsiktig perspektiv i norsk energipolitikk. Hitra kommune støtter utvalgets vurderinger om behov for økt energieffektivisering og energiproduksjon frem mot 2030 og 2050. Det er også av betydning å definere en nasjonal handlingsplan for energieffektivisering. Det er derimot viktig at en slik handlingsplan har fokus på at det skal være mulig for den enkelte å gjennomføre tiltakene.

3. Det er i NOU 2023:3 presisert at kommunene må involveres og ansvarliggjøres på en tydeligere måte. En mer helhetlig areal- og energiplanlegging, er et viktig verktøy i kommunenes arbeid. God sammenheng mellom lokal og regional arealplanlegging og forståelse for energibruken i et fremtidsperspektiv blir av betydning. Det å sikre tilgang til gode energidata slik at disse kan tas i bruk, blir avgjørende for å kunne ha måloppnåelse innenfor området. Realisering av ny fornybar kraft kan være svært arealkrevende. Det er derfor behov for styrket fokus på effektiv og miljøriktig arealbruk, slik at klimakrisen kan løses uten å forsterke en naturkrise.

4. Det foreslås at det bør opprettes et nasjonalt kompetansesenter for kommunene for å spre kunnskap og utveksle erfaringer. Hitra kommune støtter opprettelsen av et slikt senter. Senteret bør kunne ha kompetanse som sikrer at det tverrfaglige perspektivet i fremtidens energiplanlegging.

5. Hitra kommune ønsker å påpeke at det vil være av betydning å få på plass et fremtidsrettet virkemiddelapparat som bidrar til å øke farten på energiomstillingen, og støtter energikommisjonens vurdering av at en større del av verdiskapingen må tilfalle vertskommunen. Vertskommunene for kraftproduksjon må sitte igjen med en rettmessig kompensasjon for naturinngrepene som kraftproduksjonen medfører. Ordningene må også være forutsigbare og lovfestet, slik at kommunene vet hva dette vil innebære av kompensasjon.

6. Alle kommuner må utfordres på å definere sitt energibehov i dag og i framtiden og derav besvare hvordan de vil bidra til å løse det på kort sikt (innen 2030) og på lang sikt.

Vedlegg