Høringssvar fra Hafslund

Dato: 02.05.2023

Mer fornybar for en verden i balanse

Innspill i lys av Energikommisjonens rapport

Verden og Norge står overfor en enorm utfordring for å klare omstillingen til nullutslippssamfunnet. Norge har gjennom de siste hundre årene vært en ledende energinasjon. Når behovet for fornybar energi nå øker drastisk, må Norge ta kraftfulle grep raskt for å klare sine forpliktelser, og for å bygge ny verdiskapning rundt energisektoren.

Skal vi nå klimamålene og få til grønn omstilling, vil kraftforbruket øke betydelig, særlig frem mot 2030, men også mot 2050. Energikommisjonens rapport bekrefter at Norge ikke er i rute til å nå målene. Det vil være svært alvorlig både for det grønne skiftet, Norge som energinasjon, og for vår fremtidige verdiskaping.

Løsningen er som kommisjonen påpeker å raskt få til endringer som gir oss vesentlig mer fornybar energi, satse kraftfullt energieffektivisering og bygge mer nettkapasitet. Og alt må skje samtidig og i høyt tempo.

Hafslund er et av Norges største energi- og infrastrukturkonsern, og arbeider langs alle dimensjoner av de utfordringene kommisjonen påpeker. Vi ønsker å bidra til løsningene Norge trenger, og jobber hver dag for å finne og utvikle prosjekter for å underbygge det grønne skiftet.

Gjennom våre eierskap, produserer vi 21 TWh vannkraft som forsyner 2,6 millioner innbyggere med strøm hvert år. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og satser på karbonfangst. Gjennom Eidsiva har vi eierskap i Elvia, som har 900 000 nettkunder.

Hafslund Oslo Celsio, Hafslund Eco Vannkraft og Hafslund Vekst gir også uttalelse i denne høringen, med ytterligere synspunkter innenfor selskapenes områder.

Vi slutter oss til Energikommisjonens overordnede analyse og problemforståelse. Kommisjonens mange forslag er stort sett gode, og gir regjeringen et godt utgangspunkt for å utforme konkrete politiske løsninger. Vi ønsker å løfte fram noen hovedutfordringer og forslag framover:

Sterk vekst i fornybar kraftproduksjon
Det må legges til rette for en sterk vekst i fornybar kraftproduksjon, både i form av økt produksjon og økt fleksibilitet. Dette bør skje innenfor rammene av et markedsbasert kraftsystem underlagt politisk kontroll. For å sikre de nødvendige investeringene trenger vi en forutsigbar skattlegging som legger til rette for å nå samfunnsmålene. Det innebærer blant annet at høyprisbidraget må fjernes så raskt som mulig.

For vindkraft mener vi kommunene bør sikres en større andel av verdiskapingen. Vi trenger en effektiv konsesjonsbehandling, med vesentlig kortere saksbehandlingstid – både for kraftproduksjon og nett. Havvind trenger rammebetingelser som reduserer risiko og tildeling av 3 GW havvind hvert annet år framover, for en langsiktig, forutsigbar utvikling.

Forsere smart, grønn byutvikling
Vi mener det bør legges opp til å forsere en smart, grønn byutvikling, blant annet gjennom mer solceller på tak. Fjernkjøling kan øke mulighetsrommet ved å frigjøre takarealer. Vi mener også at unntak for søknadsplikt etter plan- og bygningsloven for solenergi kan utvides for alle typer bygg, og at det bør innføres krav til solenergi på bygg i tråd med RePowerEU.

Sentralisert varme og kjøling gir effektiv ressursutnyttelse. Det er spesielt positivt at Energikommisjonen har anerkjent at fjernvarme er et effektivt og viktig verktøy for å avlaste kraftnettet, frigjøre kraft til fremtidens elektrifisering og bedre forsyningssikkerheten. Vi vil i tillegg påpeke at fjernkjøling har samme funksjon.

Raskere utbygging av fjernvarme og områdekjøling
Vi ønsker å få til raskere utbygging av både fjernvarme og områdekjøling gjennom å gi Enova i oppdrag å støtte omlegging fra elektrisk oppvarming til fjernvarme/vannbåren varme. Regulatoriske barrierer knyttet til energimerkeordningen, byggeteknisk forskrift (TEK) og «nesten» nullenergi bygg må fremme og ikke hemme fjernvarmeutbyggingen.

Mer og raskere nettutbygging
Økt kraftforbruk og økt kraftproduksjon krever mer nett. Det store behovet for økt nettkapasitet kan ikke løses gjennom mer effektiv utnyttelse av dagens nett alene, som Energikommisjonen peker på. Regulering av nettvirksomheten må tilpasses dagens behov for rask utbygging gitt de målene som skal nås.

Vi støtter forslaget om at nettselskapene i langt større grad bør gis insentiver til utbygging. Det kan være verdt å sørge for at nettet i større grad bygges ut i forkant enn i etterkant.

På samme måte støtter vi forslaget om at Statnetts mandat må tydeliggjøres for å understøtte de overordnede samfunnsmålene og slik at de kan ligge i forkant med nettinvesteringer.

Kommunenes rolle må styrkes
Kommunenes rolle må styrkes gjennom at kommunene må få større ansvar for å legge til rette for bruk av mer fornybar energi lokalt. Utbygging av både fjernvarme, fjernkjøling og etablering av datasentre krever at vertskommunen har en effektiv saksbehandling og tilrettelegging for slike løsninger. Det er viktig at kommunen behandler slike saker samlet og ikke enkeltvis.

Kommunene må involveres og ansvarliggjøres på en tydeligere måte for fornybar energi. Et annet viktig forslag fra Energikommisjonen er at kommunene bør være mer proaktive i å tilrettelegge for ny fornybar energi. Samtidig er det viktig å sikre en langsiktig forutsigbarhet for inntekter til kommunene for fornybar energiproduksjon. Vi støtter Energikommisjonens forslag om at en økt andel av inntektene fra produksjonsavgift og grunnrente går direkte til vertskommuner.

Balanse mellom fornybart og naturmangfold
En hovedutfordring som bør vurderes nærmere er balansen mellom fornybart energibehov og naturmangold. Selv om vi raskt må få på plass mye ny fornybar kraftproduksjon, må det skje samtidig som vi tar vare på naturmangfoldet. Det må skapes balanserte løsninger som kan ivareta begge hensyn.

Klimamålene krever utfasing av fossil energi, som må erstattes av utslippsfrie alternativet. Vi er derfor nå inne i en fase med en rask økning i kraftforbruket.

Energikommisjonen peker på behovet for en samordning av energi- og klimapolitikken. En slik samordning på overordnet nivå kan bidra til at vi får til en koordinert utvikling, blant annet ved at utviklingen av nett og ny kraftproduksjon holder tritt med den økningen av kraftforbruket som følger av klimamålene.

Vi ser fram til regjeringens videre arbeid med store og krevende spørsmål, og bidrar gjerne i diskusjonene framover.

Med vennlig hilsen,

Finn Bjørn Ruyter (sign.),

konsernsjef, Hafslund

Vedlegg