Ot.prp. nr. 17 (2004-2005)

Om lov om europeiske selskaper ved gjennomføring av EØS-avtalen vedlegg XXII nr. 10a (rådsforordning (EF) nr. 2157/2001) (SE-loven)

Til innholdsfortegnelse

7 Aksjekapital og valuta

SE-forordningen krever at et SE-selskap skal ha en aksjekapital på minst 120 000 euro, jf. forordningen artikkel 4. Med dagens kurs tilsvarer dette ca. 1 million norske kroner og kravet til aksjekapital for allmennaksjeselskaper, jf. allmennaksjeloven § 3-1 første ledd.

Forordningen krever i utgangspunktet at kapitalen skal oppgis i euro, se forordningen artikkel 4 nr. 1, jf. artikkel 67 nr. 1. Det samme gjelder for selskapets regnskaper, jf. artikkel 67 nr. 2.

De medlemsstatene som Den økonomiske og monetære union (ØMU) ikke gjelder for, kan imidlertid velge å la de nasjonale reglene om allmennaksjeselskaper gjelde tilsvarende for så vidt gjelder angivelse av selskapskapital, jf. artikkel 67 nr. 1, og for utformingen av selskapets regnskaper, jf. artikkel 67 nr. 2. I høringsnotatet foreslo departementet en regel om at et europeisk selskap kan fastsette sin aksjekapital i norske kroner, og at årsregnskapet i så fall også skal føres i norske kroner.

Finansnæringens Hovedorganisasjon peker på følgende problemstilling:

«Det åpnes i lovforslaget § 12 (jf. forordningens art. 67 nr. 2) for at et SE med aksjekapital i euro skal kunne føre årsregnskap i euro. Forholdet mellom denne bestemmelse og regnskapsloven av 1998 § 3-4, som krever føring av årsregnskap i norsk mynt, bør kommenteres av Justisdepartementet.»

Også Finansdepartementet har merknader til dette:

«Spørsmålet om regnskapsvaluta reguleres imidlertid av regnskapsloven § 3-4 og det følger av SE-forordningens art. 61 og art 62 at de nasjonale reglene om regnskap gjelder også for SE-selskaper. Finansdepartementet kan på denne bakgrunn ikke se at det er grunn til å ha egne regler i SE-loven om hvilken valuta regnskapet skal føres i. Denne bestemmelsen bør således tas ut av forslaget til lov om SE-selskaper.»

Den Norske Advokatforening mener tidspunktet for kursfastsettelsen bør presiseres:

«I lovutkastet § 12 foreslås det en regel som gir norske SE-selskaper adgang til å fastsette sin aksjekapital i norske kroner. Etter Advokatforeningens syn er det av betydning å avklare denne bestemmelsens sammenheng med forordningens artikkel 4, nr. 2 ettersom kursforholdet mellom Euro og NOK vil kunne variere mellom for eksempel stiftelsesdato og registreringsdato. Det bør da reguleres hvilket tidspunkt som skal være avgjørende for om kapitalkravet er oppfylt (og eventuelt hvorledes kursen skal fastsettes på det avgjørende tidspunkt).»

Departementet legger til grunn at kravet til regnskapsvaluta i regnskapsloven § 3-4 vil gjelde også for norske SE-selskaper, jf. lovforslaget § 2, og at det således ikke er behov for å regulere dette i SE-loven. Lovforslaget § 12 inneholder nå bare en adgang for et SE-selskap til å fastsette sin aksjekapital i norske kroner.

Når det gjelder kursforholdet mellom euro og norske kroner, følger det av forordningen artikkel 67 nr. 1 tredje punktum at «[i] slike tilfeller skal omregningskursen mellom nasjonal valuta og euro være kursen på den siste dagen i måneden som går forut for stiftelsen av SE-selskapet». Selv om det kan virke uklart hva ordene «[i] slike tilfeller» peker tilbake til, antar departementet at bestemmelsen også gjelder den problemstillingen Den Norske Advokatforening er opptatt av.

Til forsiden