Ot.prp. nr. 17 (2004-2005)

Om lov om europeiske selskaper ved gjennomføring av EØS-avtalen vedlegg XXII nr. 10a (rådsforordning (EF) nr. 2157/2001) (SE-loven)

Til innholdsfortegnelse

9 Merknader til de enkelte paragrafer

Til § 1

Med denne bestemmelsen gjøres SE-forordningens regler - med de tilpasninger som følger av EØS-avtalen - til norsk lov. Se nærmere om dette i punkt 3.1.

Til § 2

Første ledd første punktum gjelder det nærmere forholdet mellom SE-forordningen, vedtekter etter SE-forordningen, allmennaksjeloven og SE-loven. Annet punktum regulerer forholdet til øvrige regler som kommer til anvendelse på allmennaksjeselskaper, herunder regler knyttet til den virksomheten selskapet utøver. Det rettskildemessige bildet for SE-selskaper er nærmere drøftet i punkt 3.2 og 3.3.

Tredje punktum understreker at krav til organisering som allmennaksjeselskap ikke skal forstås som et hinder for organisering som SE-selskap i stedet. Se nærmere om dette i punkt 3.2.

Annet ledd første punktum åpner for at det innenfor de rammer SE-loven § 2 setter, kan gis utfyllende regler om forhodet mellom de ulike rettskilder som kommer til anvendelse på SE-selskaper. Se nærmere om dette i punkt 3.1 og 3.3.

Annet punktum gir en hjemmel for Kongen til i forskrift å avklare reglene om ledelsesorganene for SE-selskaper som driver virksomhet etter sparebankloven, forretningsbankloven, forsikringsvirksomhetsloven og finansieringsvirksomhetsloven. I en slik forskrift kan Kongen gjøre unntak fra bestemmelser i disse lovene hvis dette anses som nødvendige tilpasninger til de regler som må antas å følge av forordningen og SE-direktivet. Departementet antar for eksempel at det kan være aktuelt å gi regler om hvem som skal velge medlemmer til representantskapet til erstatning for de medlemmer som etter de alminnelige reglene skal velges av og blant de ansatte. Som det fremgår av punkt 6.2, forstår departementet forordningen og direktivet slik at finanslovgivningens egne regler om representasjonsrett for de ansatte ikke gjelder. Se også punkt 6.4.2.

Til § 3

Første punktum forutsetter at det gis en forskrift med nærmere regler til oppfyllelse av de krav som er nedfelt i rådsdirektiv (EF) nr. 86/2001 av 8. oktober 2001 om utfylling av vedtektene for det europeiske selskap med hensyn til arbeidstakernes innflytelse, jf. forordningen artikkel 1 nr. 4. Bestemmelsen må ses i sammenheng med forslaget til § 7 nr. 2 annet ledd nytt tredje punktum i arbeidstvistloven, inntatt i lovforslaget § 14 nr. 1.

Annet punktum har til hensikt å tydeliggjøre prinsippet i SE-forordningen artikkel 1 nr. 4 om at reglene om arbeidstakernes innflytelse i SE-selskaper ikke suppleres av verken allmennaksjeloven, sparebankloven, forretningsbankloven eller forsikringsvirksomhetsloven for så vidt gjelder arbeidstakernes rett til representasjon.

Det vises for øvrig til nærmere redegjørelse for arbeidstakernes innflytelse under punkt 6.4.2.

Til § 4

Bestemmelsen er gitt i medhold av forordningen artikkel 2 nr. 5. Der er det også nedfelt nærmere krav til under hvilke omstendigheter et selskap som har sitt hovedkontor utenfor EØS-området, kan delta i stiftelsen av et SE-selskap. Se nærmere om dette under kapittel 4.

Til § 5

Første ledd slår fast at reglene i allmennaksjeloven skal supplere reglene om fusjon i SE-forordningen for et norsk selskap som deltar i fusjonen, jf. forordningen artikkel 2 nr. 1 og del II, avsnitt 2. Det samme skal gjelde for regler om fusjon som følger av særlovgivningen, for eksempel finanslovgivningen. Disse reglene gjelder ellers bare ved fusjon mellom norske selskaper.

I annet ledd utpekes Foretaksregisteret som kompetent myndighet til å utstede attest som nevnt i forordningen artikkel 25 nr. 2. Før slik attest kan utstedes skal registeret påse at selskapet har oppfylt de nærmere krav som følger av forordningen og lovgivningen. Foretaksregisteret gis også kompetanse til å kontrollere lovligheten av fusjonen etter forordningen artikkel 26.

Det vises for øvrig til nærmere redegjørelse for stiftelse av SE-selskaper ved fusjon under punkt 4.1.

Til § 6

Bestemmelsen utfyller forordningens regler om omdanning, jf. artikkel 2 nr. 4 og artikkel 37 om omdanning. Allmennaksjelovens regler om omdanning gjelder ellers bare ved omdanning fra allmennaksjeselskap til aksjeselskap.

Det vises for øvrig til nærmere redegjørelse for denne stiftelsesformen under punkt 4.4.

Til § 7

§ 7 gjelder flytting av et SE-selskap til et annet EØS-land, jf. SE-forordningen artikkel 8.

Bestemmelsen i første ledd er forankret i forordningen artikkel 8 nr. 7 og utformet etter mønster av allmennaksjeloven § 16-5 første ledd. Hensikten er å styrke kreditorvernet i forbindelse med flytting av et SE-selskap. Tilføyelsen innebærer at kreditorer informeres om at flytting er på gang. Ved henvendelse til selskapet vil de kunne få nærmere informasjon om omstendighetene rundt flyttingen, for eksempel til hvilken stat og om tidspunktet for flyttingen. Det vises til nærmere redegjørelse for dette i punkt 5.3.3.

Annet ledd første punktum gir kreditorene samme beskyttelse ved flytting som ved fusjon. Bestemmelsen er gitt i medhold av forordningen artikkel 8 nr. 7. Etter annet punktum er også nærmere angitte særskilte lovbestemmelser som gjelder ved fusjon, gitt tilsvarende anvendelse ved flytting. De regler som ved denne henvisningen kommer til anvendelse på SE-selskaper, må imidlertid forstås innenfor de rammer som SE-forordningen setter, jf. lovforslaget § 2 første ledd og nærmere omtale av dette under punkt 5.3.4.

Tredje ledd utpeker Foretaksregisteret som kompetent myndighet i henhold til forordningen artikkel 8 nr. 8.

Flytting av et SE-selskap er ellers nærmere behandlet i punkt 5.3.

Til § 8

Første ledd innebærer en oppfyllelse av kravet i forordningen artikkel 64 nr. 2. Bestemmelsen gir allmennaksjelovens regler om oppløsning og avvikling tilsvarende anvendelse i tilfeller hvor SE-selskapet ikke lenger oppfyller kravet i forordningen artikkel 7 om forretningskontorets og hovedkontorets geografiske plassering.

Annet ledd oppfyller kravet i SE-forordningen artikkel 64 nr. 3 annet punktum.

Tredje ledd pålegger Foretaksregisteret ansvaret for å underrette den staten hvor SE-selskapet er registrert, om at det har sitt hovedkontor i Norge og dermed ikke oppfyller kravet om samlokalisering i SE-forordningen artikkel 64 nr. 4.

For øvrig vises det til punkt 5.1 hvor det redegjøres nærmere for kravet om at et SE-selskap skal være registrert i samme stat som det har sitt hovedkontor i.

Til § 9

Bestemmelsen gjelder SE-selskaper som er organisert etter to-nivåsystemet, jf. forordningen artikkel 38, jf. artikkel 39 til 42. Se likevel punkt 6.2 og lovforslaget § 2 annet ledd annet punktum om organisering av ledelsesorganene i sparebanker, forretningsbanker, forsikringsselskaper og finansinstitusjoner. Arbeidstakernes innflytelse i SE-selskaper vil bli uttømmende regulert i forskrift gitt med hjemmel i SE-loven § 3.

Første ledd første punktum slår fast hovedregelen om at allmennaksjelovens regler om organiseringen av et allmennaksjeselskap gjelder tilsvarende for SE-selskaper.

Annet punktum gir allmennaksjelovens regler om styret tilsvarende anvendelse på ledelsesorganet, og allmennaksjelovens regler om bedriftsforsamlingen tilsvarende anvendelse på kontrollorganet. Bestemmelsene i første og annet punktum innebærer at ikke bare reglene i allmennaksjeloven kapittel 6 får anvendelse, men også andre bestemmelser i loven som gir ledelsesorganene rettigheter eller plikter.

Tredje og fjerde punktum om daglig leder har bakgrunn i forordningen artikkel 39 nr. 1.

Annet ledd har bakgrunn i artikkel 40 nr. 2 og 3. Reglene om representasjon fra de ansatte etter allmennaksjeloven § 6-35 fjerde ledd gjelder ikke, jf. SE-loven § 3.

Tredje ledd første punktum har bakgrunn i artikkel 41 nr. 3, mens annet punktum har bakgrunn i artikkel 39 nr. 3.

Artikkel 39 nr. 4 er bakgrunnen for fjerde ledd.

Det vises for øvrig til nærmere redegjørelse i punkt 6.2 om gjennomføringen av to-nivåsystemet i SE-loven.

Til § 10

Bestemmelsen gjelder SE-selskaper som er organisert etter ett-nivåsystemet, jf. artikkel 38, jf. artikkel 43 til 45.

Første ledd første punktum slår fast hovedregelen om at allmennaksjelovens regler gjelder og supplerer SE-forordningen på dette punktet. Når det gjelder sparebanker, forretningsbanker, forsikringsselskaper og finansinstitusjoner, se likevel punkt 6.2 og lovforslaget § 2 annet ledd annet punktum. Arbeidstakernes innflytelse i SE-selskaper er uttømmende regulert i forskrift gitt med hjemmel i SE-loven § 3. I annet punktum presiseres at allmennaksjelovens regler om styret gjelder tilsvarende for administrasjonsorganet, likevel slik at særskilte regler i forordningen går foran.

Etter annet ledd første punktum skal SE-selskapet - i likhet med to-nivåsystemet etter § 9 - ha en daglig leder, jf. SE-forordningen artikkel 43 nr. 1. Annet punktum gir allmennaksjelovens regler om daglig leder tilsvarende anvendelse.

Tredje ledd første punktum korresponderer med allmennaksjeloven § 6-1 første ledd som foreskriver at et styre skal ha minst tre medlemmer, jf. SE-forordningen artikkel 43 nr. 2. Av annet punktum følger videre at generalforsamlingen velger medlemmene av administrasjonsorganet - en løsning som er sammenfallende med den som følger av allmennaksjeloven § 6-3 første ledd som gjelder valg av styremedlemmer.

Det vises for øvrig til nærmere redegjørelse i punkt 6.3 om gjennomføringen av ett-nivåsystemet i SE-loven.

Til § 11

SE-forordningens regler om generalforsamlingen i SE-selskapet utfylles av reglene i allmennaksjeloven. Det vises til nærmere omtale av generalforsamlingen i punkt 6.4.1.

Første ledd har bakgrunn i artikkel 54 nr. 2 og artikkel 55 nr. 3, mens annet ledd har bakgrunn i artikkel 55 nr. 1. Når det gjelder tredje ledd, vises til artikkel 56 i forordningen.

Til § 12

Med denne bestemmelsen utnyttes valgfriheten i forhold til SE-forordningen artikkel 4 nr. 1 for stater som ikke har innført euro, jf. SE-forordningen artikkel 67. Det vises for øvrig til nærmere omtale under kapittel 7.

Til § 13

Bestemmelsen overlater ikraftsettingen til Kongen. Siden SE-forordningen trådte i kraft 8. oktober 2004, tas det sikte på en ikraftsetting av loven så snart som mulig.

Til § 14

Som nevnt i punkt 3.2, foreslår departementet ikke at «europeisk selskap» innarbeides i samtlige bestemmelser rundt om i lovgivningen som gjelder for allmennaksjeselskaper. Det er derfor foreslått endringer i bare noen få lover.

Nr. 1 Endringer i arbeidstvistloven

Med denne bestemmelsen avgrenses Arbeidsrettens kompetanse mot tvister om arbeidstakernes innflytelse i et SE-selskap. Det er videre et vilkår at tvistene dreier seg om tariffavtaler inngått i medhold av SE-loven § 3. Bestemmelsen er i tråd med det som gjelder for det tilsvarende regelverket om europeiske samarbeidsutvalg. Unntaket må sees i sammenheng med SE-forordningen artikkel 1 nr. 4. Det vises til nærmere redegjørelse for dette under punkt 6.4.2.

Nr. 2 Endringer i sparebankloven

Til § 47

I første ledd første punktum foreslås at bestemmelsen utvides til også å gjelde vedtak om flytting.

Det foreslås et nytt annet ledd som pålegger banken å godtgjøre at innskyterne er gitt skriftlig varsel om vedtak som nevnt i første ledd, samt om hvilke konsekvenser det innebærer for kundeforholdet, jf. nr. 1. I nr. 2 pålegges bankene videre å godtgjøre at dersom vedtaket innebærer endringer av betydning for rettigheter i eller sikkerhet for kundeforholdet, skal innskyterne ha rett til å si opp kontoen og bli gitt en rimelig frist for slik oppsigelse. Om endringene vil ha slik betydning for kundeforholdet, må vurderes konkret. Bestemmelsen kan ikke forstås slik at den endrer eller begrenser retten til oppsigelse i den grad oppsigelsesrett skulle følge av andre rettsgrunnlag.

Om begrunnelsen for forslaget, se punkt 5.3.3. Se også forretningsbankloven § 31 og forsikringsvirksomhetsloven § 10-1, som foreslås endret tilsvarende.

Tredje ledd svarer til nåværende første ledd tredje punktum.

Til § 48

Endringen i annet ledd skyldes tilføyelsen av nytt annet ledd i § 47. En tar med dette sikte på å videreføre gjeldende rett.

Nr. 3 Endringer i forretningsbankloven

I § 31 første ledd første punktumforeslås det at bestemmelsen utvides til også å gjelde vedtak om flytting.

Annet ledd foreslås endret tilsvarende sparebankloven § 47 nytt annet ledd og det vises til særmerknadene til denne bestemmelsen. Se også forsikringsvirksomhetsloven § 10-1 som foreslås endret tilsvarende.

For øvrig vises det til nærmere redegjørelse for forslaget i punkt 5.3.3.

Nr. 4 Endringer i foretaksregisterloven

Til § 2-1

Ved endringen i første ledd gjøres SE-selskaper registreringspliktige i Foretaksregisteret. Det følger av SE-forordningen artikkel 12 at medlemsstatene er forpliktet til å sørge for at SE-selskaper blir registrert.

Til § 3-1b

Det foreslås en ny bestemmelse om registrering av SE-selskaper. Hvilke opplysninger som skal registreres, følger av ulike bestemmelser i forordningen. Bestemmelsen er forankret i SE-forordningen artikkel 13.

Til § 6-2

Med nytt annet ledd pålegges registerfører å forestå kunngjøring som nevnt i SE-forordningen artikkel 14.

Det vises til nærmere redegjørelse for reglene om registrering og kunngjøring av et SE-selskap i punkt 5.2.

Nr.5 Endringer i lov om enerett til foretaksnavn

Ved denne tilføyelsen gjennomføres i norsk rett kravet i forordningen artikkel 11 nr. 1 og 2.

Nr. 6 Endringer i forsikringsvirksomhetsloven

Til § 3-6

Det foreslås en henvisning i første ledd nytt fjerde punktum til de foreslåtte nye reglene om vedtak om avvikling, oppløsning og flytting, slik at disse reglene også vil gjelde ved fusjon og fisjon, se merknaden til § 10-1.

Til § 10-1

Etter første ledd første punktum foreslås at bestemmelsen utvides til også å gjelde vedtak om flytting.

Annet ledd første punktumer bygget over samme lest som forslaget til sparebankloven § 47 nytt annet ledd og det vises til særmerknadene til denne bestemmelsen. For forsikringsavtaler innebærer en slik oppsigelsesrett et opphør av forsikringen i forsikringstiden, og forsikringsavtalelovens regler om dette vil få anvendelse, jf. særlig §§ 3-5 og 12-5 om oppgjøret i slike tilfeller. En eventuell adgang til å si opp forsikringen i forsikringstiden kan for øvrig også følge av forsikringsavtaleloven, jf. §§ 3-2 og 12-3. Disse reglene står på egne ben i forhold til den bestemmelsen som foreslås her. Om begrunnelsen for forslaget, se punkt 5.3.3. Se også forretningsbankloven § 31 som foreslås endret tilsvarende.

Annet punktum viderefører innholdsmessig gjeldende annet ledd. Endringen skyldes tilføyelsen i første ledd og annet ledd nytt første punktum.

Til forsiden